Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Buikpijn? Dan kun je déze drankjes beter laten staan

Heb jij regelmatig last van een winderigheid en een opgeblazen gevoel? Volgens een expert zouden bepaalde drankjes hier weleens de oorzaak van kunnen zijn. 

Er kunnen verschillende redenen zijn dat jouw maag en darmen overstuur raken, vertelt maag- en darmexpert Gesina Hammad-Waslander tegen het AD. De grootste veroorzaker hiervan is stress, maar ook bepaalde drankjes kunnen de boosdoener zijn. De volgende dranken kun je beter niet drinken als je niet zit te wachten op een opgeblazen gevoel:

Advertentie

Alcohol
Alcohol is niet bepaald vriendelijk voor je maag. Nog erger zijn alcoholische dranken met koolzuur, zoals bier. De bubbeltjes zorgen voor maagzuur en een opgeblazen gevoel.

Melk
Een andere grote veroorzaker is melk. Een beruchte, volgens Gesina. Als je regelmatig last hebt van je maag en darmen, kun je waarschijnlijk slecht tegen melk. ‘’Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijk enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.’’ En dat zorgt voor gasvorming en vervolgens een opgeblazen buik.

Koud water
Water is uiteraard goed voor je, maar heel koud water kan zorgen voor maagproblemen. Dit komt omdat het koude water verkrampend kan werken. Het beste is om water op kamertemperatuur te drinken.

Dranken met prik
Ook frisdrank is een welbekende boosdoener van een opgeblazen gevoel. De koolzuurballetjes die voor het bruisende effect in je drankje zorgen, zorgen er ook voor dat je buik opgeblazen wordt. Daarnaast is het hoge suikergehalte in deze dranken vaak ook funest voor je buik.

Koffie
‘’Koffie kan ervoor zorgen dat er stoffen worden vrijgemaakt die helpen bij de spijsvertering’’, weet Gesina. Koffie is dus bevorderlijk voor je spijsvertering, maar tegelijkertijd kan het ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dit heeft te maken met wat je in je koffie doet. Melk kan er, zoals hierboven beschreven, voor zorgen dat je toch een opgeblazen gevoel krijgt na je kopje koffie.

Bevorderende drankjes

Er zijn natuurlijk ook drankjes die goed zijn voor je maag en darmen. Kefir is zo’n drankje, te koop bij de supermarkt of je kunt het zelf maken. Gesina: ‘’Kefir is op basis van water of melk. Melk raad ik normaal gesproken af, maar kefir bevat melkzuurbacteriën die goed zijn voor je darmen. Ook is het arm aan melksuikers.’’ Ook kombucha is goed voor je maag en darmen. Deze gefermenteerde thee is the koop bij biologische supermarkten. ‘’Het is een licht prikkelend, zurig en bevat goede bacteriën en anti-oxidanten’’, vertelt Gesina. ‘’Tot slot kunnen gember- en pepermuntthee helpen bij een verstoorde darmbalans.’’ Gember werkt ontstekingsremmend en doodt bacteriën, pepermuntthee werkt weer verzachtend en gaat gasvorming en een opgeblazen gevoel tegen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

drankjes

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien