Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Deze 9 bultjes op je huid zijn doodnormaal en mag je dus níet uitknijpen

Oneffenheden op je huid zijn nooit leuk. Het liefst knijp je ze allemaal uit, want des te sneller gaan ze weg. Althans, dat denk je. Deze negen bultjes zijn doodnormaal en mag je juist níet uitknijpen. Het zijn namelijk geen puistjes. 

Op de een of andere manier vinden sommige mensen het heerlijk om een puist uit te knijpen. Maar let wel goed op wat je precies uitknijpt. Er zijn namelijk verschillende bultjes en vlekjes waar je in je gezicht last van kunt hebben, maar waarvan het slecht is als je ze uitknijpt. “Als je alles uit probeert te knijpen, breek je huid en word je vatbaarder voor infecties”, legt dermatoloog dr. Dendy Engelman uit.

Advertentie

Deze bultjes kun je dus beter gewoon met rust laten:

1. Ingegroeide haartjes
“Ingegroeide haartjes ontstaan waneer de haarschacht vast komt te zitten onder het huidoppervlak”, legt dermatoloog Joel Schlessinger uit. “De rode bulten die volgen zijn vaak jeukende en ontstoken bultjes. Het is dan nooit een goed idee om met een pincet of met je handen de haartjes er proberen uit te trekken.” De ontsteking wordt dan erger, waardoor de irritatie vervelender wordt en het genezen ook langer duurt.

2. Skin tags (steelwratjes)
De meeste steelwratjes zitten achter in je nek of op je onderarmen. Blijf er zoveel mogelijk vanaf, want steelwratjes zijn gemaakt van vlees. Mocht je ze open knijpen of krabben, dan zal dat veel pijn doen en ook zal het veel gaan bloeden. Als het wondje eenmaal open is, wordt de risico op een infectie ook groter. “Skin tags komen vaak voor in wrijvingsgebieden, zoals rond de nek, onder de armen en bij de lies en worden vermoedelijk veroorzaakt door irritatie door huidwrijven op de huid of door kleding”, vertelt dermatoloog dr. Bruce Katz. Heb je er veel last van? Ga dan even naar de huisarts. Hij of zij kan het steelwratje op verschillende manier verwijderen: operatief, invriezen of afkolven.

3. Koortsblaasjes
Als je met je vingers aan een koortstblaasje zit, zal het niet lang duren of je hele gezicht en handen zitten onder. “Plukken aan een koortsblaasje kan heel gemakkelijk leiden tot de vorming van een andere zweer. Ook kan het makkelijk verspreiden naar andere gebieden”, vertelt Schlessinger. Blijf er dus maar gewoon vanaf. Het geneest vanzelf.

4. Gerstekorrels
Gerstekorrels zijn die witte, kleine korreltjes die net onder de huid op je gezicht zitten. Hoe hard je ook probeert, die krijg je niet uitgeknepen. Stop daar dus ook mee, want je beschadigt je huid er alleen maar door. In puistjes zit vuil, wat je eruit krijgt door ze uit te knijpen. Dat is bij gerstekorrels niet het geval, dat is geen vuil of olie. Ze ontstaan doordat jouw huid vocht tekort komt. Doordat het bultje vaak diep onder de huid zit, gaat uitknijpen niet lukken.

5. Keratosis pilaris (rode, harde bultjes)
Als je deze rode, harde bultjes probeert uit te knijpen, is de kans groot dat je er littekens aan over houdt. Deze genetische aandoening wordt veroorzaak door een opeenhoping van keratine. Dit is het eiwit dat de huid, het haar en je nagels beschermt tegen infecties.

6. Mee-eters
Dit zijn zwarte puntjes op je neus, voorhoofd of kin en staan bij dermatologen bekend als blackheads of open comedonen. Ze ontstaan wanneer haarzakjes of poriën verstopt raken door vuiligheid en daarna blootgesteld worden aan de lucht, vandaar de bruine tot zwarte kleur. “Door de mee-eters uit te knijpen, worden de bacteriën nog dieper geduwd en ontstaat er een wondje op je huid.”

7. Cystic acne
Deze puistjes zitten heel diep in de huid en vormen een zachte knobbel die niet alleen pijnlijk, maar ontzettend moeilijk te behandelen is. “De ontsteking die gepaard gaat met cystic acne kan het genezingsproces hinderen en vaak leiden tot permanente littekens die onmogelijk te verwijderen zijn”, legt Engelman uit. Uitknijpen heeft ook totaal geen zin, zegt ze. “De cysten zitten zo ver onder de huid dat je niet eens in de buurt komt om de bult te bereiken. Je zult achterblijven met een bloederige vlek die onmogelijk te verbergen is met make-up.”

8. Ouderdomswrat (seborrheic keratosis)
Deze ruwe bruine bobbels komen met name voor op de lichaamsdelen die veel in de zon zien, zoals je gezicht, borst en rug. Het lijken moedervlekken, maar dat zijn ze niet. Je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je ouderdomswratten heeft, deze zijn namelijk goedaardig. Er is dus geen medische reden om ouderdomswratten te verwijderen. Irriteer je je er toch aan, maak dan een afspraak bij de dokter.

9. Lipomen (vetknobbel)
Een lipoom is een vetknobbel van enkele centimeters, die zacht en elastisch is. Lipomen kunnen een genetische link hebben. De knobbel bestaat uit een klontje vetcellen en zit in het vetweefsel in de huid. Een lipoom groeit net onder de huid. Lipomen zijn niet schadelijk en doen geen pijn. Wel zou het kunnen dat ‘ie net aan je zenuwen vastligt. Mocht ‘ie echt groot worden, dan kan ‘ie wat vervelend worden. In dat geval is het ook beter om even langs de dokter te gaan in plaats van zelf de huisarts te spelen.

BEKIJK OOK: Beautyvlogger Susan vond hét product dat puistjes laat verdwijnen:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health Magazine. Beeld: iStock

Joosje (39) tegen moeder Jantien (58): “Wil je mijn vader helpen zoeken?”

Joosje Jantien vader Libelle

Hecht of juist niet: de band tussen moeder & dochter is een bijzondere. Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor een goed gesprek? Elke week praten een dochter en haar moeder over oud zeer en nieuw verdriet, over grote vreugde en dierbare momenten.

Deze week spreken we Joosje en Jantien. Joosje (39) is getrouwd met Joost, ze hebben geen kinderen. Jantien (58) is bewust ongehuwd moeder en heeft twee honden.

Dochter Joosje: "Lieve mam, allereerst dank dat je me op de wereld hebt gezet met je eigenzinnige en onafhankelijke geest."

Mo

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien