Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Goed nieuws: coronavaccins mogelijk in december al beschikbaar

De ontwikkeling van coronavaccins gaat als een speer. Mogelijk worden de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna in de tweede helft van december al toegelaten in de Europese Unie.

Dat laat voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie weten na overleg met de EU-leiders.

Advertentie

Laatste stap

Dit kan natuurlijk alleen gebeuren als de beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) goed verloopt en er geen onregelmatigheden worden vastgesteld. Dat is de laatste stap in het proces. Wel gaat het in eerste instantie maar om een kleine hoeveelheid vaccins, zegt Von er Leyen. “De grote aantallen komen pas later.”

Effectief en veilig

Zowel Pfizer/BioNTech als Moderna presenteerden afgelopen week de positieve resultaten over hun vaccin. De farmaceuten zeggen dat hun coronavaccins voor maar liefst 90 en 95% effectief en veilig is. Het Europees medicijnagentschap kijkt al sinds begin oktober mee met de ontwikkelaars, om een beoordeling zo snel mogelijk te laten verlopen.

Goedkeuring

Hongarije heeft inmiddels al een eerste partij vaccins ontvangen, maar die zijn van een Russisch farmaceut. Bij dit vaccin heeft de commissie nog de nodige bedenkingen. Het middel is namelijk niet goedgekeurd door EMA. Inenten is een zaak van veiligheid en vertrouwen en Von der Leyen waarschuwt dat dat er alleen is als EMA zich erover heeft gebogen.

Von der Leyen gaat ervan uit dat de vaccins van Pfizer en Moderna wél door de keuring komen en dat betekent dat ze in de tweede helft van december al in de EU worden toegelaten. Hoelang het dan duurt voordat alle kwetsbaren en 60-plussers ingeënt kunnen worden, is nog niet duidelijk.

Wat is belangrijker om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan: afstand houden of handen wassen? Zorgpersoneel geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS, RTL Nieuws. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien