Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Schokkende ontdekking: coronavirus kan hartspier beschadigen

Er is een schokkende ontdekking gedaan door Duitse artsen: veel coronapatiënten lopen een beschadiging aan hun hartspier op. Nederlandse cardiologen zijn hiervan geschrokken, want dit kan heftige gevolgen hebben.

Bij maar liefst een derde van een willekeurige groep herstelde coronapatiënten troffen de artsen een beschadigde hartspier aan. De meeste van deze mensen waren jong en hebben niet in het ziekenhuis gelegen. Geen van de mensen had voor het coronavirus hartproblemen.

Advertentie

Schade

Hoogleraar cardiologie Jan Piek laat aan de Volkskrant weten dat dit precies is waar velen bang voor waren, maar dat tot nu toe leek dat het coronavirus vooral aan de longen schade aanrichtte. “Dit percentage is alarmerend hoog. Wat voor toename aan hartklachten staat ons nog te wachten?” aldus Jan Piek.

Onderzoek

De artsen onderzochten 100 genezen coronapatiënten tussen de 45 en 53 jaar. 60 mensen daarvan hebben ontstekingen in het hartspierweefsel. Bij 32 daarvan was littekenweefsel ontstaan. Dit betekent dat er hartspiercellen aan het afsterven zijn en dat er een litteken ontstaat om het weefsel bij elkaar te houden.

Gevaar

Littekenweefsel in de hartspier kan heftige gevolgen hebben. Zo kunnen er hartritmestoornissen ontstaan. De artsen kunnen niet met zekerheid zeggen dat alle patiënten hier last van zullen krijgen en ook kan het dat het litteken na verloop van tijd kleiner wordt. Toch waren er bij de onderzochte ex-patiënten wel al ongunstige voortekenen. Een derde heeft nog steeds last van kortademigheid en extreme vermoeidheid.

Wake up call

Cardioloog Jan Piek ziet deze onderzoeksresultaten als een goede reden om alle genezen coronapatiënten uitgebreid na te kijken. Hartritmestoornissen kunnen namelijk in extreme gevallen leiden tot plotse dood, terwijl er bij vroege ontdekking behandelingen mogelijk zijn.

Dit kun je het beste doen bij hartkloppingen

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Lees meer

Leona Philippo spreekt voor één keer over haar geaardheid: “Als bij donderslag wist ik: het komt door háár” 

Leona

LHBTI... Dit zijn geen letters, maar dit gaat over mensen. En over houden van wie we willen. Daarom vertelt de biseksuele Leona Philippo haar verhaal. “Hoe meer openheid ik geef, hoe dichter bij we bij acceptatie komen.”

Leona Philippo (41) is singer-songwriter, actrice en motivational speaker. Met haar ex-vrouw kreeg ze Manuel (9). Zoon Tymon (2) kreeg ze alleen. Voor één keer spreekt ze publiekelijk over haar geaardheid.

“Ik ben helemaal niet bezig met mijn geaardheid, nooit geweest ook. Als er in interviews naar wordt gevraagd, ga ik er zelfs liever n

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien