Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Als dít deel van je lichaam lenig is, is dat een heel goed teken

We willen natuurlijk allemaal zo flexibel mogelijk oud worden. Nu blijkt dat als dít lichaamsdeel heel flexibel is, je waarschijnlijk prettig ouder wordt.

En dat is je grote teen. Het lijkt een grap, maar volgens Stephen Pasterino, oprichter van P.Volve in New York City bij Well + Good o-zo belangrijk: “Je voet is super gecompliceerd en grote teenflexibiliteit is erg belangrijk voor de rest van je lichaam.”

Advertentie

Begint bij de voet

“Het is het eerste contactpunt met de grond en er is een kettingreactie. Dus de rest van het lichaam reageert op wat er gebeurt met de voet – die begint bij de bal van je voet met de grote tenen, en gaat over naar het midtarsale gewricht en dan de enkel, tot aan de knie, naar de heup, onderrug, de wervelkolom en tot aan de schouders.”

Belangrijk

Hoe je weet of je grote teen flexibel is? Simpel: door ‘m zonder problemen van de grond op te tillen zónder je enkel te bewegen – zo ver mogelijk tot aan je scheen. “Wanneer dat lastig wordt en iemand de grote teen niet omhoog kan tillen, is het een groot probleem – die actie is nodig bij goed bewegen, of je nu loopt of rent, alles in wezen vereist echt actie bij de grote teen. En 80 tot 90% van de controle over je voet komt van de grote teen”, zegt Lara Heimann, fysiotherapeut.

Balans

Lukt het bewegen van je teen naar boven maar moeizaam, dan zul je anders landen en is er echt veel onbalans in je lijf en in de heup. Gevolg: mogelijke knieblessures en andere klachten.

Trainen die teen!

Maar er is goed nieuws: je kunt het namelijk trainen. Allereerst door vaker op blote voeten te lopen, hierdoor train je namelijk alle spieren in je voet. En ten tweede kun je vaker proberen het trucje uit te voeren, bijvoorbeeld achter je bureau.

Weer in vorm komen? Ga aan de slag met deze 5 effectieve oefeningen van Anouska:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

Lichaam

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien