Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Heb jij een druk sociaal leven? Dat kan de kans op dementie verminderen

Staat jouw agenda boordevol afspraken met vriendinnen, sportlessen, etentjes met collega’s en familieafspraken? Dan kan dat soms overweldigend voelen. Maar een druk sociaal leven blijkt juist erg goed voor je gezondheid te zijn. Het kan de kans op dementie volgens recent onderzoek namelijk verminderen.

De onderzoekresultaten van de recente studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Medicine.

Advertentie

Het onderzoek
Voor dit onderzoek volgden de wetenschappers meer dan 10.000 mensen bijna 30 jaar lang. De deelnemers moesten gedurende de looptijd van het onderzoek vragenlijsten invullen over hoe vaak ze met vrienden en familie afspraken.

Cognitieve test
Ook moesten de participanten een cognitieve test doen. Aan het eind van het onderzoek werd nog gekeken naar aan de gezondheid van de participanten. Wanneer er dementie bij 1 van de onderzoeksdeelnemers was geconstateerd, werd dit opgenomen in de onderzoeksresultaten.

Kans op dementie verkleinen
En wat bleek? Zestigers die dagelijks met vrienden of familie afspraken, liepen 12% minder risico op dementie dan leeftijdsgenoten die nauwelijks sociale afspraken hadden. Ook 70-plussers ontwikkelden minder snel dementie wanneer ze een drukke agenda hadden.

Cognitieve uitdaging
Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, vertelt aan HLN: “Een afspraak kan je bekijken als een cognitieve uitdaging. Het positieve effect van sociaal contact wordt alleen gevonden bij vrienden, niet bij familieleden. Dat komt omdat het – in de meeste gevallen – niet uitdagend is om binnen te lopen bij je ouders, broers of zussen.”

Nieuwsgierigheid
De directeur vervolgt: “Bij vrienden wil je daarentegen wel steeds je beste kant laten zien. Omdat je bovendien niet voortdurend omringd wordt door je vrienden, heb je iets om naar uit te kijken. Dat creëert een soort verlangen en prikkelt je nieuwsgierigheid.”

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland.

Bron: HLN. Beeld: Istock

Lees meer

Tessel Tindert: “Ik waardeerde zijn eerlijkheid, maar die deed ook pijn”

Tessel Tindert

Ik lig in mijn bed onder een dun lakentje en kan niet slapen. Mijn slaapkamer krijg ik bij deze superhittegolf niet meer koel, hoewel ik daar de gordijnen de hele dag dichthoud. Mijn ventilator is stuk. Morgen een nieuwe bestellen, noteer ik in mijn hoofd.

Na een half uur sta ik op en loop de woonkamer in. De maan schijnt door een van de dakramen naar binnen en bij het open raam waait een zoel windje langs mijn klamme rug. Ik schenk een restje witte wijn in en pak de brief van Wijnand er nog eens bij. D

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien