Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

RIVM: ‘Van deodorant kun je géén borstkanker krijgen'

Van het aluminium in deodorant kun je borstkanker krijgen: een gerucht dat op verschillende sites te lezen is, maar wat niet waar blijkt te zijn. Om mensen op een makkelijke manier informatie te bieden van een onafhankelijke bron en om zulke geruchten de wereld uit te helpen, is de overheid de site waarzitwatin.nl gestart. 

Wij spraken Joke Herremans, hoofd afdeling consumenten en productveiligheid van het RIVM, over het gerucht en de nieuwe site.

Advertentie

Aluminiumzouten
Al heel lang gaat het gerucht dat het aluminium in deodorant kanker kan veroorzaken, en dan met name borstkanker. Maar hoe komen mensen daar toch bij? “Mensen horen berichten en lezen teksten op internet”, vertelt Herremans. “Er worden verkeerde conclusies getrokken uit onderzoeken. Het klopt inderdaad dat er aluminiumzouten in deodorant zitten. Deze zitten erin om je zweetklieren tijdelijk af te sluiten. Dat klinkt misschien beangstigend, maar dat gaat ook weer voorbij en is niet schadelijk. Deodorant is dus helemaal veilig om te gebruiken.”

Strenge controle
Daarnaast vertelt Herremans over de strenge controle die er is wanneer een nieuw product op de markt komt. “De producent van deodorant is verplicht om te testen op veiligheid vóórdat het product op de markt komt. Vervolgens wordt er ook nog naar een wetenschappelijk comité naar gekeken of het veilig is.” Wel kan het zo zijn dat je bijvoorbeeld door een allergie gevoelig bent voor bepaalde stoffen die in deodorant kunnen zitten. “Dan zul je op zoek moeten gaan naar een deodorant waar je geen klachten van krijgt”, vertelt Herremans.

Waar zit wat in
Om zulke geruchten de wereld uit te helpen, riepen het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de site waarzitwatin.nl in het leven. Of er bleekmiddel in tampons zit, of spelen met zelfgemaakt slijm veilig is en of er in lippenbalsem verslavende stofjes zitten: je kunt het allemaal vinden op de site. “Door onze site kun je informatie vinden van een onafhankelijke en betrouwbare bron”, vertelt Herremans. “Op deze manier kan iedereen op een makkelijke manier terecht voor zijn of haar vragen en kun je daarna je eigen conclusie trekken over een product.” Ook vrouwen die zwanger zijn of ouders van jonge kinderen kunnen terecht op de site om informatie op te zoeken voor hun kinderen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Waar zit wat in, Joke Herremans. Beeld: iStock

Jan, Jaap en Robin van 3JS: “Genieten van het moment is noodzaak geworden”

3JS

De afgelopen maanden lag zo’n beetje alles stil, maar niet bij 3JS. Midden in coronatijd bracht de Volendamse band een gloednieuw album uit. Opgenomen met een kersvers derde bandlid, Robin – uiteraard ook een Volendammer – wiens tweede naam gelukkig wél met een J begint.

Een voor een melden de leden van 3JS zich bij het kantoor van hun management, boven een kapsalon in een Volendamse winkelstraat, het dorp waar de drie heren wonen. Hier hebben we afgesproken voor het interview waarna we naar Marken gaan voor de fotoshoot. Aan de muren hangen gouden en platina platen

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien