Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Feit of fabel: kan een vagina depressief zijn?

We hebben er allemaal één en er bestaan heel veel fabeltjes over: de vagina. Maar kan onze vagina daadwerkelijk depressief zijn, of is dat een verzinseltje? Een Britse woordvoerster van het Royal College van verloskundigen en gynaecologen komt met een antwoord.

Zo legt Vanessa Mackay uit dat een ‘depressieve vagina’ wel degelijk bestaat, maar dat het slechts een andere benaming is voor een bestaand vaginaal probleem of aandoening. Namelijk: vaginisme. Deze chronische of tijdelijke pijn in de vagina kan er namelijk voor zorgen dat de vagina als het ware ‘depressief’ wordt, uit balans raakt en overgevoelig is.

Advertentie

Oorzaak
Maar hoe dit ontstaat, of het genetisch bepaald is en wat de oorzaak is, is onbekend. Zo vertelt Vanessa aan Metro UK: “De exacte oorzaak van deze aandoeningen is onbekend, maar artsen denken dat het te maken heeft met een probleem met de zenuwen in de vagina.” Dit probleem kan bij vrouwen op elke leeftijd ontstaan. Soms chronisch, soms tijdelijk.

Andere naam
Kortom, sex is extreem pijnlijk, masturberen idem dito en je zin in sex neemt daardoor volledig af. “Deze aandoening is lastig om te diagnosticeren, omdat er veel verschillende oorzaken kunnen zijn van pijn aan de vagina.” Een depressieve vagina bestaat dus wel, alleen heeft het een compleet andere naam. Heb jezelf last van pijn bij het vrijen of een pijnlijke vagina? Raadpleeg dan je huisarts voor hulp en advies.

BEKIJK OOK: Heb je last van een vaginale schimmelinfectie? Dokter Rutger legt uit wat je moet doen.

Bron: Metro.co.uk. Beeld: iStock

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien