Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Aan het diëten? Zolang duurt het voordat je resultaat ziet

Het zal 1 van de vragen zijn die momenteel het meest speelt onder de Nederlanders: hoe lang duurt het voordat mijn dieet z’n vruchten begint af te werpen?

Want ja, na al die oliebollen, kerstkransjes en ijstaarten is er werk aan de winkel voor de meesten onder ons (vinden we zelf dan).

Advertentie

Tijdsbestek

Uit onderzoek blijkt dat, afhankelijk van de inspanningen die je levert, je na 2 tot 3 weken een verschil op de weegschaal en in de spiegel zult zien. Maar dit hangt ook af van een aantal andere factoren. “Iemand die zwaarlijvig is en een BMI van meer dan 30 heeft, kan met behulp van een strikt dieet op een paar dagen tijd tot wel 5 kilo afvallen. Iemand met een dunnere lichaamsbouw zal dan weer veel harder moeten zwoegen”, aldus de Amerikaanse endocrinoloog Katie Wynne.

Waar te beginnen

Wil je geleidelijk afvallen? Dan tipt de Consumentenbond om ongeveer 500 kilocalorieën (kcal) minder te eten dan je gewend bent op een dag om een halve kilo per week te verliezen.

Dat lijkt veel, maar dat valt volgens hen best mee. Met wat kleine aanpassingen in de voeding kun je al snel 500 kcal besparen, zonder dat je veel minder gaat eten. Zoals:

  • Magere melk in plaats van halfvolle melk (scheelt 25 kcal per glas)
  • Koffie zonder suiker (scheelt 20 kcal per kop)
  • Een filetlapje in plaats van een speklapje (scheelt 200 kcal)
  • Volkerenboterhammen in plaats van witte boterhammen (scheelt 20 kcal per boterham)
  • Kies voor iets kleinere porties: 1 opscheplepel aardappelen of pasta minder bespaart al 55 kcal

En zorg natuurlijk voor voldoende beweging. Een rondje extra wandelen met de hond, een fietstochtje of zelfs een uurtje extra zwoegen in de sportschool. Maar onthoud: ook met die paar kilootjes extra ben je práchtig.

Doe je toevallig ook mee aan Dry January? Dan zal het afvallen om deze reden waarschijnlijk een beetje makkelijker gaan:

Libelle special 1 – Gezond
Libelle special 1 – Gezond
€ 4,99
Bestel hier

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Flair, Consumentenbond. Beeld: iStock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien