Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Dit gebeurt er als je griep én het coronavirus tegelijkertijd krijgt

Nu er nog steeds zo veel te doen is rondom het coronavirus, zou je bijna vergeten dat er ook nog een griepseizoen zit aan te komen. Toch is het mogelijk dat je zowel het coronavirus als de griep krijgt. Maar is de impact is zo’n geval ook groter op je lichaam dan wanneer je één van de twee zou krijgen?

Als we verschillende experts moeten geloven wel. Zo geeft dokter Adrian Burrowes, een arts in Florida, aan dat het extra zwaar is voor je lichaam als je beide virussen te pakken krijgt.

Advertentie

“Kwetsbaarder voor andere virus”

“Je kunt zeker griep en Covid-19 tegelijk krijgen en dat kan catastrofaal zijn voor je immuunsysteem,” zo vertelt hij. Volgens epidemioloog dokter Seema is dat niet het enige: “Als je geïnfecteerd bent met het ene virus ben je vermoedelijk nog kwetsbaarder voor het andere. Als je het griepvirus onder de leden hebt, verzwakt dat namelijk je lichaam.”

“Grotere kans op lange termijnschade”

Ook dokter Michael Matthay is het hiermee eens. “De verdediging van je lichaam wordt minder, waardoor een tweede virus makkelijker binnenkomt.”  Zowel het coronavirus als de griep kunnen schade veroorzaken aan allerlei organen. “Als je beide ziektes tegelijk hebt, wordt de kans groter op lange termijnschade aan organen als de longen en het hart,” aldus Matthay.

Longen en luchtwegen

Het is onduidelijk hoeveel zwaarder het precies is om beide virussen tegelijk te krijgen en wat de gevolgen op termijn zijn. Daarvoor is het coronavirus nog te nieuw. “Maar de twee virussen samen kunnen zeker meer schade aanrichten in de longen en meer luchtwegproblemen veroorzaken,” aldus Matthay.

Vraag jij je af of je dit jaar de griepprik moet halen? Wij vroegen RIVM-projectleider Monique van Wieren of het nu extra belangrijk is om de griepprik te halen. Lees haar antwoord hier

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: CNN. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien