Anastasia nu met € 10,- voordeel naar de voorpremières!

Zoek binnen:

Dít is de reden dat je dagelijks plastic poept

Zonder dat je het weet, krijg je dagelijks aardig wat plastic binnen. Je eet het op, je ademt het in en uiteindelijk poep je het ook weer uit. Helaas is er nog maar weinig onderzoek naar de effecten hiervan gedaan.  En dat terwijl het steeds vaker voorkomt…

Al het plastic dat we terugvinden in de buik van een vis, op het land of in microscopisch kleine deeltjes in de lucht, komt namelijk ook in mensen terecht.

Advertentie

Voedseldagboek
Philipp Schwabl, onderzoeker aan de universiteit van Wenen, vroeg acht gezonde volwassenen om een week lang een voedseldagboek bij te houden en op te schrijven of ze water dronken uit plastic flessen, welk merk tandpasta ze gebruikten en of ze wel of geen kauwgom aten.

Plastic in lichaam
Alle deelnemers hadden in plastic verpakt voedsel gegeten en de meesten hadden ook vis gehad. Onderzoek van hun ontlasting bracht iets bijzonders aan het licht: ze bleken namelijk allemaal plastic in hun lichaam te hebben. Schwabl vond gemiddeld 20 deeltjes per 10 gram ontlasting.

Hormoonhuishouding
Hoewel er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van plastic op onze gezondheid, zijn er wel al een tijdje zorgen over de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd. Sommige hebben namelijk invloed op de hormoonhuishouding.

Astma en kanker
Een voorbeeld van zo’n stof is bisfenol A, een groep van toxische chemicaliën die in de urine van 95 procent van de volwassen Amerikaanse bevolking is teruggevonden. Ook worden sommigen van de meest gebruikte bisfenolen en ftalaten in verband gebracht met kinderobesitas, astma, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Bloedsomloop
Wetenschappers denken dat het gevaar vooral zit in de allerkleinste deeltjes, de nanoplastics. “Microplastics kunnen een cel niet binnendringen, nanoplastics wel,” zegt onderzoeker Anne Marie Mahon. “Het is mogelijk dat de chemicaliën worden geabsorbeerd door onze bloedsomloop of onze organen binnen dringen. Maar of dat ook echt gebeurt, is onbekend.”

Over één ding zijn alle wetenschappers het eens: er moet nodig meer onderzoek worden gedaan naar de invloed van plastic op onze gezondheid.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Huffington Post. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien