Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Dit kun je allemaal doen tegen de jeuk van de processierups

Met dit warme weer is het heerlijk om naar buiten te gaan, maar vanwege de processierups is het wel oppassen geblazen. Zodra je in aanraking komt met de haren van de rups kun je last krijgen van vervelende gezondheidsklachten zoals jeuk, bultjes en uitslag.

Maar wat kun je hier nu het beste tegen doen?

Advertentie

Symptomen

Wanneer je in contact bent gekomen met de haartjes van de processierups, kan binnen acht uur een pijnlijke rode huiduitslag ontstaan met hevige jeuk. Je kunt hier last van krijgen op de onbedekte huid, maar ook op andere delen van je lichaam. De brandharen verspreiden zich namelijk gemakkelijk door zweet, krabben en wrijven of via je kleding.

Handig stappenplan

Heb jij plotseling last van hevige huiduitslag nadat je buiten bent geweest? Dan is de kans groot dat dit door de processierups komt. In dit geval kun je het beste onderstaande stappen volgen:

  1. Hoe verleidelijk het ook is: krab of wrijf niet aan de bultjes of uitslag (zo worden de haren namelijk alleen maar verder verspreid op je huid).
  2. Probeer je huid met plakband te strippen van de haartjes. Heb je een pluizenroller in huis? Dan kun je die ook over je huid halen, dit is namelijk een nog snellere methode.
  3. Spoel je huid na stap 2 goed af met koud of lauw water.
  4. Zorg voor verlichting van de huid door een zachte, verkoelende crème te gebruiken.
  5. Was alle besmette kleding apart van de niet-besmette kleding en doe dit op een hoge temperatuur, bijvoorbeeld 60 graden.
  6. Heb je ook last van je ogen? Dan kun je het beste oogdruppels halen die de irritatie kunnen verhelpen.

Middeltjes die jeuk verlichten

Zoals wel al zeiden kun je het beste een zachte, verkoelende crème gebruiken om de jeuk te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan mentholgel, calendula zalf, Bepanthen Eczeem Crème of aftersun met aloë vera. Bij Kruidvat hebben ze tegenwoordig ook een speciale ‘After Care Cooling Foam’ tegen de jeuk van de processierups. Dit schuim verlicht ook bultjes, roodheid en branderigheid.

Dokter Rutger legt in deze video uit wat je tegen de processierups kunt doen:

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Zorgwijzer, Kruidvat. Beeld: iStock

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien