Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Waarom je na het douchen het water nooit uit je oor mag schudden

Heb je na het douchen vaak last van water in je oor? Dan wil je het er vast direct uitschudden door je hoofd heen en weer te bewegen. Toch is deze onschuldig lijkende gewoonte slechter voor je dan je denkt. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers waarschuwen dat het bij kleine kinderen zelfs schade aan de hersenen kan veroorzaken.

Advertentie

Amerikaans onderzoek
Onderzoekers van de Cornell-universiteit en Virginia Tech in Amerika leren ons dat het niet goed voor je oorkanaal is als er water in blijft zitten. Hun nieuwe studie toont echter aan dat het schudden van je hoofd in een poging het water eruit te krijgen, nóg slechter voor je oren en hersenen is.

Hersenschade
Door verschillende testen te doen met glazen tubes en 3D-geprinte oorkanalen, tonen de wetenschappers aan wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Hoofdonderzoeker Anuj Baskota verklaart: “Bij het heen en weer schudden heb je een bepaalde snelheid nodig om het water uit je oren te krijgen. Die snelheid is veel te fel en kan zelfs schade aan de hersenen berokkenen.”

Gouden tip
Dit is voornamelijk van toepassing op kleine kinderen. Volwassenen hoeven minder te vrezen voor hersenschade. Om het water toch uit je oor te kunnen krijgen zonder je hoofd te schudden, heeft Anuj een gouden tip. “Laat enkele drupjes ontsmettingsmiddel in je oor vallen. Dat zorgt ervoor dat het water snel uit je oor stroomt”, verklaart de onderzoeker.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: HLN. Beeld: iStock

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien