Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Dít drankje werkt het allerbest om je dorst te lessen

Of je nu een avondje bent doorgezakt en flinke nadorst hebt, het buiten hartstikke heet is en je je vochtpijl weer moet aanvullen of net een behoorlijk zoutrijke maaltijd hebt gegeten: soms wil je je dorst zo snel mogelijk lessen. Wat kun je het beste inschenken?

Uit een studie aan de Schotse St. Andrews University blijkt dat je voor een drankje met wat suiker, vet of proteïne moet gaan om je langer gehydrateerd te houden. Melk dus.

Advertentie

Onderzoek
De onderzoekers hebben verschillende drankjes onder de loep genomen. Water is een goede manier om je lichaam snel te hydrateren, zowel met bruisend als zonder, maar drankjes met wat vet, suiker of proteïne houden je langer gehydrateerd.

Samenstelling
Dat komt door verschillende redenen. Ten 1e: hoe meer je drinkt, hoe sneller de drank uit je maag gaat en in je bloed terechtkomt. Daarnaast is de samenstelling van een drankje belangrijk. De samenstelling van melk met vet, lactose en proteïne, zorgt ervoor dat de drank langzamer uit de maag gaat en ook langzamer wordt opgenomen door het bloed.

Zout
De hydratatie verloopt dus trager, en heeft daardoor langer effect. Drankjes die sodium (zout) bevatten, houden water langer vast en daardoor hoef je minder vaak naar de wc. Daardoor blijf je ook langer gehydrateerd.

Geen fruitsap
Net als dat voor alles geldt, is te veel nooit goed. Zo ook drankjes met te veel geconcentreerde suikers. Je kunt beter water drinken dan fruitsap of frisdrank. Sterker nog: die verslechteren zelfs het hydraterende effect van de drank. Verrassend genoeg stelden de onderzoekers ook dat koffie even hydraterend is als water, tenzij er meer dan 3 tot 4 kopjes gedronken worden.

Graag je drankje lekker koud maar weinig tijd? Zo koel je een blikje drinken razendsnel:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nieuwsblad. Beeld: iStock

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien