Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Rammelende maag? Er bestaan maar liefst 3 soorten honger

Eet je weleens omdat je verdrietig bent, lekkere trek hebt of als je laat op de avond ineens een eetbui krijgt? 

Dan heb je 3 verschillende soorten honger te pakken. Dat stelt geneeskundige Dr. Allano Polo naar aanleiding van onderzoek.

Advertentie

Knorrende maag
Aan Mindbodygreen legt de Chinese geneeskundige uit dat honger te maken kan hebben met veel meer dan energie aanvullen om de dag door te komen. Hij vertelt dat je ook op andere niveaus ‘honger’ kunt hebben. En dit zijn de 3 varianten waar hij op doelt.

Hongerig hoofd
Eet je standaard om 8 uur ’s ochtends je ontbijtje, werk je om half 1 je lunch naar binnen en zit je áltijd stipt om 6 uur in de avond aan de warme maaltijd? Dan kan het zijn dat je jouw honger laat leiden door de klok, in plaats van je hongergevoel. Allano Polo tipt om te experimenteren met etenstijden, en pas te gaan eten als je fysieke honger ervaart. Zo voorkom je dat je onnodige snacks eet, of te lang wacht met eten.

Hongerig hart
Het klinkt vreemd, maar volgens Dr. Allano kan ook je hart ‘hongerig’ zijn. Daarmee doelt de geneeskundige op emotie-eten, waarbij eten als beloning voor een bepaald gevoel gebruikt wordt. Probeer je hier bewust van te worden en andere dingen – los van voeding – te vinden die je ook een fijn gevoel bezorgen. Op die manier kun je proberen minder vaak uit verdriet een hele reep chocolade naar binnen te werken, maar bijvoorbeeld een vriendin te bellen als alles even tegenzit.

Vaste prik
De derde vorm van honger is trek uit gewoonte, vertelt Dr. Allano. Misschien is het bij jou thuis vaste prik dat je ’s avonds een glas wijn en een stuk kaas op tafel zet, of mag je na het sporten altijd een extra koekje. Niet omdat je honger hebt, maar omdat je dat nou eenmaal zo gewend bent. Klinkt dit bekend? Probeer  deze patronen dan voorzichtig te doorbreken. Je kunt best af en toe lekker blijven snacken. Maar eten uit gewoonte zónder trek, dat is best een beetje zonde van de extra calorieën.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Bedrock, Mindbodygreen. Beeld: iStock

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien