Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Last van droge ogen? Het is vaak meer dan alleen irritatie

Wrijf je de laatste tijd vaker in je ogen? Of merk je dat je ogen sneller geïrriteerd zijn? Dan kun je last hebben van droge ogen. Maar dit kan soms een medische oorzaak hebben.

Droge ogen betekent te weinig traanvocht. Je krijgt een brandend gevoel of het voelt alsof er iets in je ogen zit. Hier kan iedereen weleens last hebben, maar regelmatig is niet goed. In dat geval kan het verstandig zijn om eens een bezoekje te brengen aan een optometrist of oogarts.

Advertentie

Droge ogen syndroom

Soms kun je de jeuk, het wazige zicht of dat branderige gevoel aanpakken door bewust veel te knipperen of oog je druppelen met speciale oogdruppels. Maar hiermee bestrijd je alleen de symptomen en pak je niet de oorzaak aan. Als je regelmatig last hebt van branderige ogen, zou je namelijk last kunnen hebben van het ‘droge ogen syndroom’. Dit is een ernstige aandoening die niet vanzelf overgaat.

Ontsteking

Het droge ogensyndroom houdt in dat je traankliertjes of talgkliertjes bijvoorbeeld niet goed functioneren. Soms is al sprake van een ontsteking. Dan is een intensieve behandeling vereist. Gelukkig is er vaak iets aan te doen maar in dat geval is het dus belangrijk dat je de medische oorzaak achterhaalt. Dus voor je allemaal middeltjes en druppels bij de drogist haalt, is het belangrijk om te weten waaróm je droge ogen hebt.

Verschillende oorzaken

Je gezondheid, werk, werkomstandigheden en leeftijd kunnen allemaal invloed hebben op je ooggezondheid, maar ook de manier van make-up verwijderen, naar binnengegroeiden wimperharen of een verdikking van het ooglid kunnen problemen veroorzaken. Probeer dus eerst de oorzaak van je droge ogen te achterhalen. Kom je er niet uit, ga dan langs een optometrist of oogarts voor een onderzoek.

Ooglidrand schoonmaken

Maar hoe voorkom je droge ogen? Een goede reiniging van de ooglidrand is belangrijk om problemen zowel te voorkomen als te verhelpen. Een kleine verstopte klier kan namelijk al voor een infectie zorgen. Ga in ieder geval nooit in de weer met babyshampoo. Je kunt hiervoor beter speciaal daarvoor ontwikkelde doekjes gebruiken. Mochten de klachten erger worden of een ontsteking ontstaan? Laat je ogen dan controleren.

Dit kun je volgens dokter Rutger doen tegen droge en branderige ogen:

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Planet Health. Beeld: iStock

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien