Cadeautip: 4-delige My-Jewellery sieradenset voor € 39,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat zijn etalagebenen en wat doe je tegen de pijn?

Liep je eerst moeiteloos 10 kilometer, maar heb je nu al snel last van steken, kramp en vermoeide benen? Als je dit herkent en de klachten verdwijnen zodra je stilstaat, dan zou je weleens etalagebenen kunnen hebben.

Buiten de steken, krampen en vermoeide zware benen kun je ook het idee hebben dat je voet, kuit, dijbeen of bil anders aanvoelt. Het hebben van koude voeten komt ook regelmatig voor.

Advertentie

Oorzaak
Ongeveer 20% van de 50-plussers heeft er last van: vernauwde slagaders in je benen die allerlei klachten kunnen veroorzaken. Aderverkalking veroorzaakt de vernauwing en is helaas een onderdeel van het ouder worden. Je kunt er wél iets aan doen: het proces versnelt door roken, diabetes, een verhoogd cholesterol en een hoge bloeddruk.

Twijfel je of je last hebt van zogenaamde ‘etalagebenen’? De huisarts kan de diagnose voor je stellen.

Behandeling
Onze aderen zijn helaas niet te ontkalken, zoals bij apparaten wel het geval is. Bloedverdunners kunnen eventueel helpen om het bloed makkelijker door de verkalkte aderen te laten stromen. Toch kun je ook zelf iets doen. Het is erg belangrijk om de doorbloeding op gang te houden. Wat ook helpt: stoppen met roken, gezond eten en veel bewegen. Ook al is het pijnlijk, wandelen helpt de kleinere bloedvaten te laten doorbloeden waardoor klachten verminderen.

Wandeltips:

– Wandel net zo lang totdat je klachten krijgt, en loop dan nog tien stappen door. Ga door de  pijn heen.
– Rust uit totdat de klachten verdwenen zijn.
– Herhaal deze oefening nog een paar keer, tot een kwartier of halfuurtje.
– Doe dit drie keer per dag, minimaal drie keer per week (liefst elke dag).

Als het goed is merk je na een aantal weken tot maanden dat de afstand die je kunt lopen steeds groter wordt. Als je niet graag alleen wandelt dan is een wandelclub een idee. Fysiotherapie kan ook goede resultaten opleveren.

Ga bijvoorbeeld in deze omgeving wandelen, vlogger Bonnie is er heel enthousiast over: 

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Bron: Thuisarts Hartstichting. Beeld: iStock. 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien