Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Even bellen met... psycholoog Jessie Beijer over werkstress: "Thuis werk je vaak langer en harder"

Stress op het werk groeit. Voor veel mensen is het vanwege het vele thuiswerken lastig om werk en privé gescheiden te houden. Maar hoe herken je de signalen van werkstress? En wat kun je ertegen doen? We vroegen het aan Jessie Beijer, GZ-psycholoog bij Arbo Unie. 

Wat is werkstress?

Advertentie

“Stress is een behoorlijk subjectief begrip. Wat voor de een stressvol is, kan voor de ander juist heel uitdagend zijn. Googel je op stress, dan krijg je ook allerlei verschillende interpretaties. Ik houd zelf de volgende uitleg aan: stress ontstaat wanneer de belastbaarheid en de daadwerkelijke belasting uit balans raken. Een kleine taak of handelen kan dan al aanvoelen als een meesterklus. Werkstress is dus stress die ontstaat in of rondom werk. Je kunt niet meer voldoen aan de eisen en verwachtingen die gesteld worden of die jij jezelf stelt.”

Hoe weet je of je last hebt van werkstress?

“Stressklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten. De een heeft vooral lichamelijke klachten – hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid -, terwijl de ander vooral mentale klachten – piekeren, prikkelbaarheid, emotioneel labiel, concentratie- en geheugenproblemen – ervaart. Vaak zien we een combinatie van beide. De energiebalans raakt verstoord en het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag neemt af.”

Waarom heeft de een hier wel last van en de ander niet?

“Dit is een heel lastige vraag. Daar waar de een al bij het minste of geringste onderuitgaat, blijft de ander zelfs na jaren vol heftige situaties nog overeind staan. We worden gevormd door een combinatie van genen en DNA, persoonlijkheid en karakter, opvoeding en – ingrijpende – gebeurtenissen en daardoor reageren we allemaal anders op – negatieve – zaken. Wisten we maar het juiste recept. Dit verschilt niet alleen per persoon, dezelfde persoon kan ook nog eens per dag verschillend reageren. Kortom: het is soms een lastige puzzel om op te lossen. Wel is het duidelijk dat werkstress vooral voorkomt onder mensen die de lat heel hoog leggen en perfectionistisch zijn. Zij houden zichzelf niet zo goed in de gaten. Hetzelfde geldt voor mensen die moeilijk nee kunnen zeggen en het dus lastig vinden om hun grenzen aan te geven. Zij zetten vaak hun werk op nummer 1 en zichzelf juist op de laatste plaats.”

Wat zijn de signalen?

“Belangrijk vind ik om het werkplezier in de gaten te houden. Hoe leuk vind je je werk? Kun je nog bevlogen vertellen over je werk? Maak regelmatig de balans op: ‘Word ik hier nog blij van?’ ‘Ben ik gelukkig?’ Wanneer je ’s avonds in bed weer ligt te piekeren over het werk van morgen of over die nare collega en al buikpijn krijgt wanneer je aan je werk denkt, is er iets aan de hand.”

Hoe herken je het verschil tussen gezonde en ongezonde werkdruk?

“We hebben allemaal stressvolle dagen en drukke periodes. Daar is niets mis mee. Werkstress kan echter doorslaan in overspannenheid. Je bent dan te lang blootgesteld aan stress en hebt onvoldoende tijd om weer op te laden buiten werktijd om. Daar moet je alert op zijn. Dan wordt het ongezond. Het vele thuiswerken vanwege corona kan ervoor zorgen dat we te lang onder spanning staan, omdat de grens tussen werk en thuis vervaagt. Het loslaten van werk en dus de stress is voor velen een grote uitdaging. Wat doe je om weer in je kracht te komen en op te laden voor de volgende drukke werkdag? Net als je telefoon, moet ook jij opgeladen worden, zodat je weer fit en vitaal aan de slag kunt.”

Wat kun je ertegen doen? Hoe kun je je werkdruk verlagen?

“Ten eerste moet je jezelf afvragen of het wel nodig is om de werkdruk te verlagen. Of wil je juist ervoor zorgen dat je de werkdruk beter aankunt? Met werkdruk is op zich niets mis. Sterker nog, die houdt ons vaak scherp, daagt ons uit en geeft ons energie. De sleutel is om de balans te vinden tussen werken en niet werken; tussen energiegevers en energienemers. Het wordt lastiger wanneer er thuis onvoldoende mogelijkheden zijn om weer op te laden voor de volgende dag. Gebeuren er thuis ook dingen die te veel energie vragen? Dan neemt het risico dat het misgaat toe.”

Minder stress in 9 tips, je leest het hier >

Hoe kun je dit het beste aankaarten op het werk? Hoe kun je je grenzen aangeven zonder je bezwaard of een mislukking te voelen?

“Ik geloof in de kracht van de dialoog. Praat met collega’s die je vertrouwt. Herkennen zij de dingen waar jij tegenaan loopt? Hoe gaan zij ermee om? Zoek anders contact met een vertrouwenspersoon en plan desnoods een afspraak bij de huisarts. Het aangeven van grenzen kan een uitdaging zijn, dus doe dit bij iemand die je vertrouwt. Bespreek je punten vooral vanuit je eigen standpunt en zeg wat het met jou doet. Probeer geen vingers te wijzen of de aanval te kiezen. Houd het bij jezelf.”

Wat is het verschil tussen werkstress en een burn-out? Wanneer heb je te maken met een burn-out?

“Het verschil tussen werkstress en een burn-out is dat werkstress tijdelijk en van relatief korte duur is. Wanneer het brein te lange tijd, minimaal zes maanden, in een overspannen toestand staat en niet meer loskomt van stress en spanning, dan kan er gesproken worden over een burn-out. Een burn-out is op dat moment onoverkomelijk. Je hebt nergens meer zin in en je voelt je dood- en doodmoe. Niets is dan meer te overzien.”

Heeft werkstress alleen met werk te maken?

“Bij stress en burn-out zijn we vooral geneigd om naar het werk en de werkzaamheden te kijken. Echter, we zien tegenwoordig juist vaker dat de oorzaken niet alleen in het werk te vinden zijn. Vaak speelt er in de privésituatie ook van alles wat stress oplevert, zoals relatieproblemen, opvoedingsproblemen, maar ook mantelzorgtaken of financiële problemen. Om spanningen op het werk goed aan te kunnen moet er thuis een goed draagvlak zijn. Als die ontbreekt of heel klein is, raakt je draagkracht sneller leeg. De situatie zelf kunnen we vaak niet veranderen, maar we kunnen ons wel richten op de ‘coping’, ofwel hoe gaat iemand om met problemen en stress. Vaak is ‘loslaten’ daarbij belangrijk, maar ook mindful denken en handelen. Je moet leren meer in het moment zelf te zijn en je minder te laten leiden door alle sores.”

Hoe ga je als werkgever om met werkstress bij je werknemer?

“Als werkgever is het vooral belangrijk om oprecht oog te hebben voor je werknemers en dat je doorziet wat ze nodig hebben. Ook hier is de dialoog waardevol. Probeer de eerste signalen van stress te doorzien en dit te bespreken met je medewerkers. Liever preventief een gesprek voeren dan achteraf te maken krijgen met een zieke medewerker. Laat de medewerkers zelf ook meedenken over eventuele oplossingen. Dit leidt vaak tot creatieve ideeën en een positieve vibe op de werkvloer.”

Nu met corona kunnen mensen ook meer stress op het werk ervaren. Merk je hier iets van?

“In de spreekkamer merk ik dat het voor sommige cliënten een moeilijke tijd is geweest. Vaak wordt het gemis van collega’s, inclusief koffiemomenten, genoemd. Of het directe contact met bijvoorbeeld studenten. Of de kinderen en partner die opeens allemaal thuis zijn en aandacht nodig hebben, tezamen met je eigen werkzaamheden. En de hele digitalisering. Toch zijn er ook cliënten die juist tot rust zijn gekomen. Veel prikkels die bijvoorbeeld een kantoortuin met zich meeneemt zijn er thuis niet. Thuis kun je ook makkelijker je eigen ritme en dagindeling bepalen en zit je minder vast aan de werkstructuur op locatie. Ook kun je juist veel meer verbinding voelen met je gezin omdat je elkaar opeens veel meer ziet en spreekt.”

Heb je nog speciale tips voor alle thuiswerkers die meer stress ervaren?

“Mijn ervaring is dat je thuis langer en harder werkt. We voelen ons meer verantwoordelijk: ‘Ik moet toch laten zien dat ik mijn uren maak.’ Bovendien is die laptop in de avond makkelijker te pakken om nog even snel iets af te maken. De kans op overpresteren ligt dan op de loer. Probeer je zoveel mogelijk aan je werktijden te houden. Ga lunchwandelen tijdens je ‘pauze’, zoek dagelijks toch contact met collega’s via welk medium dan ook en heb het thuis bewust over andere zaken dan het werk.”

Even dat hoofd uitzetten: met deze tip verlicht je stress:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle en prins Harry onthullen geslacht van hun tweede kindje

In het langverwachte interview met Oprah Winfrey doet Meghan Markle zondagavond een aantal heftige uitspraken. Maar dat niet alleen, want ook vertelt ze vrolijker nieuws. De vrouw van prins Harry onthult namelijk het geslacht van hun tweede kindje.

Krijgt Archie een broertje of toch een zusje?

Advertentie

In blijde verwachting

Meghan Markle en prins Harry maakte op Valentijnsdag, namelijk zondag 14 februari 2021, bekend in verwachting te zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt,” vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC. “De hertog en hertogin van Sussex zijn dolgelukkig dat ze in verwachting zijn van hun tweede kind.”

Voorspoedige zwangerschap

Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Want in het omstreden interview met Oprah spreekt Meghan Markle kort over haar tweede zwangerschap, die een stuk voorspoediger verloopt dan haar eerste zwangerschap. Destijds ging het mentaal erg slecht met Meghan, vertelt ze.

Een dochter

Ze onthult zonder teveel poespas het geslacht van haar tweede kindje; Archie Harrison Mountbatten-Windsor (1) krijgt een zusje! Een groter gezin wil het koningspaar niet stichten, laat ze weten. “We houden het bij twee kinderen”, aldus Meghan tegen Oprah. Wanneer de hertogin van Sussex precies is uitgerekend, is nog niet bekend.

Begin 2020 deed het echtpaar al een stap terug. Ze wilden meer vrijheid. Hoe staat het er nu voor met de Britse royals in Californië? Dit is hoe het verder gaat met Harry en Meghan:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Horoscoop: "Verstandige Steenbokken strooien met complimenten"

Er staat weer een gloednieuwe horoscoop voor je klaar. Pre-lentekriebels maken de Tweelingen onrustig en bij de Leeuw spatten de vonken ervanaf.

Naast je wekelijkse horoscoop, vind je op Libelle Premium ook iedere week je numerologische voorspelling. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Ook wordt er dagelijks een tarotkaart getrokken.

Advertentie

Van 8 tot en met 14 maart 2021

Vissen (19-2 t/m 20-3)

Gedachten aan vroeger, problemen, verdriet en ruzie dringen zich op. De Vissen krijgt nu de kans om zaken bewuster aan te pakken. Verbeelding draait overuren. Aan de ene kant is de bril wel erg roze, aan de andere kant is dit de tijd om dromen waar te maken.

Ram (21-3 t/m 20-4)

De nieuwe maan kan een uiterlijke metamorfose betekenen. Heeft de Ram door het thuiswerken minder zin in opvallende kleding, of kiest ze voortaan voor een makkelijke coupe en make-up? Mogelijk wijst je partner je op iets wat je was ontgaan: coronakilo’s?

Stier (21-4 t/m 20-5)

Duizelt juridische taal in contracten je, of wil je plannen voorleggen aan anderen? Check feiten en cijfers driedubbel voordat je een handtekening zet. Een Maagd of Steenbok kan helpen. In relaties voelt de Stier haar partner of vrienden nu woordeloos aan.

Tweelingen (21-5 t/m 21-6)

Het lijkt alsof pre-lentekriebels de Tweelingen onrustig maken. Niet iedereen staat ervoor open, vooral kinderen kunnen er geagiteerd op reageren. Het recept: aanraking! Mag laten masseren of knuffelen nog even niet? Geef jezelf een handmassage.

Kreeft (22-6 t/m 22-7)

Spring deze week eens níet meteen op als je moedergevoel roept of de omgeving aan jouw jas trekt. Door impulsen te laten voor wat ze zijn, ervaart de Kreeft meteen meer rust. Daardoor ben je ook beter gezelschap en dat is gezelliger. De cirkel is rond.

Leeuw (23-7 t/m 22-8)

Wat is echt belangrijk, en wat kan even van je lijstje? Moeilijk, want de wensen veranderen zo snel. Eén ding blijft: de Leeuw geniet van de medemens. Het eind van de week brengt uitbarstingen. De vonken vliegen ervan af in bed, of tijdens een verhelderende ruzie.

Maagd (23-8 t/m 22-9)

Dat je graag het naadje van de kous wil weten, komt nu goed van pas. Richt de Maagd zich daarbij op zichzelf en eigen reacties, dan doorbreekt ze oude patronen die te maken hebben met pleasen. Ervaringen uitwisselen helpt om gevoelens een plek te geven.

Weegschaal (23-9 t/m 22-10)

Met haar ordelijke geest en zelfdiscipline trekt de Weegschaal types aan die dat níet hebben. Houd het bij raad. Laat de daad aan de ander over. Je valt positief op bij mensen voor wie je werkt. Er kan een interessant aanbod komen, past het bij je?

Schorpioen (23-10 t/m 21-11)

De Schorpioen zit lekker in haar vel en laat dingen die ze toch niet kan veranderen zo van de schouders glijden. Vooral dierbaren genieten daarvan, want je stelt vragen waaruit een liefdevolle interesse blijkt. Houd het luchtig, druk niet te hard op zere plekken.

Boogschutter (22-11 t/m 20-12)

Het accent ligt op huis en haard, waar je in de verleiding kunt komen om de strijd aan te gaan met je geliefde en/of kinderen. Gaat het hard tegen hard, dan doet de Boogschutter er goed aan zich af te reageren op de fiets, lekker kilometers tegen de wind in.

Steenbok (21-12 t/m 19-1)

De leidinggevende in je probeert alles thuis te regelen. Dat je daarbij streng overkomt, kan strubbelingen met huisgenoten veroorzaken. Verstandige Steenbokken ontwijken de lange tenen van anderen en strooien met complimenten, dat werkt wél.

Waterman (20-1 t/m 18-2)

Een project, liefdesrelatie of baan waarmee de Waterman deze week begint, krijgt veel steun van de kosmos. Je stapt moeiteloos over grenzen die je eerst tegenhielden. Singles kunnen verliefd raken op het eerste gezicht. Pas wel op voor alles waar ‘te’ voor staat.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Voorspellingen door astroloog Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Agnes Hofman: “Had ik het dan toch mis over Meghan Markle?”

Agnes Hofman (41) is lifestyle journalist met Nederlandse en Braziliaanse roots. Ze woont in Lissabon met T., haar zoon van 21. Ze schrijft op Libelle.nl over haar leven, loslaten en gelukkig(er) worden.

Een paar weken geleden schreef ik op deze plek waarom ik klaar ben met Meghan Markle. Nou ja, waarom ik klaar was met Meghan Markle. Want dankzij mijn technische zoon T. heb ik vannacht het veelbesproken interview met Oprah Winfrey live gekeken. Meghan gaf – met betraande ogen – toe dat ze zelfmoord had overwogen, terwijl ze zwanger was van baby Archie.

Advertentie

Er was zoveel negativiteit, zoveel leugens en frustratie dat ze gewoon wilde dat het stopte. Ze legde uit hoe ze haar identiteit was kwijtgeraakt. Hoe ze in het paleis tegen de muur aanliep. Dat niemand haar wilde helpen, zelfs niet toen ze smeekte om hulp.

Realiteit als royal

Meghan gaf toe dat ze naïef was geweest, hoor. Maar dat ze vooraf echt niet had kunnen weten hoe de realiteit als royal zou zijn. En ik geloofde wat ze zei. Het meeste dan. Want natuurlijk heeft ze prins Harry wél even gegoogled, kom op! En had ze uit zichzelf het Britse volkslied kunnen leren, in plaats van te verwachten dat iemand daar begeleiding in gaf. Maar dat waren slechts details, tussen de grote onthullingen; een van de royals had zich hardop afgevraagd welke huidskleur Archie zou krijgen. Meghan was duidelijk geëmotioneerd. En ik, thuis op de bank graaiend in een bak popcorn, ook.

Kate Middleton

Ik glimlachte bij hun babynieuws; het wordt een meisje! En ik verbaasde me dat Meghan na een ruzie met Kate, net voor de bruiloft, in huilen was uitgebarsten. Dus niet andersom, zoals altijd in de media werd gesuggereerd. Meghan voegde er direct aan toe dat Kate vrouws genoeg was om met bloemen en een persoonlijk briefje haar excuses aan te bieden. “En dan is het ook goed,” vond Meghan. Ze benadrukte dat Kate een goed mens is en dat hun fans elkaar niet aan hoeven te vallen, zoals veel gebeurt op social media. Een mooie boodschap, op deze Internationale Vrouwendag.

Wij – vrouwen – hebben elkaar hard nodig. Op ons werk, in de politiek, thuis met een vriendin op de bank, maar ook in de media. Ja, ook ik heb me kritisch over Meghan uitgelaten in mijn schrijfsels. Maar wat nu als je net als zij verliefd wordt op een prins. En hij op jou, iets waar we als klein meisje stiekem toch allemaal van dromen. Dan lig je opeens onder een vergrootglas. Iedere grijze haar of rimpel wordt geanalyseerd, ‘lichaamstaaldeskundigen’ op je losgelaten en op Twitter en Instagram verschuilen de meest vernietigende critici zich achter anonieme accounts.

Meghan Markle

En daar sta je dan op een event, in een prachtige jurk en wil je het dolgraag goed doen, maar ben je van de immense druk eigenlijk doodongelukkig. Zoals Meghan dus. Die tijdens een concert stiekem in het donker huilde, tot het licht weer aanging en ze bijna op commando moest stralen. “Dat hoort nu eenmaal bij de job.”

Die vrouw heb ik veroordeeld, omdat ik haar niet helemaal kon plaatsen. Omdat ze in mijn optiek geen recht had om te klagen. Want, ze had werkelijk alles, maar leek het niet te waarderen. Het interview met Meghan was voor mij een goede reminder dat er achter de mooiste glimlach intens verdriet schuil kan gaan. En dat een andere vrouw het voordeel van de twijfel geven, dus echt een groot en positief verschil kan maken.

Beeld: privé.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bibian Mentel: "Elke nieuwe dag voelt nu als een cadeautje"

Bij de talkshow van Humberto Tan was zondagavond Edwin Spee, de echtgenoot van Bibian Mentel te gast. Via een videoverbinding spraken ze later ook met Bibian zelf. Dit bijzondere gesprek maakt diepe indruk op de kijker thuis.

Eerder werd bekend dat er uitzaaiingen zijn gevonden in de hersenen van Bibian Mentel (48). Een behandelplan is uitgesloten. De paralympisch snowboardkampioen kreeg van artsen het advies om afscheid te nemen van haar dierbaren.

Advertentie

Elke dag als een cadeautje

Humbert Tan vraagt in de uitzending welke lichtpuntjes Bibian Mentel nog ervaart, nu ze weet dat afscheid nemen dichtbij komt. “Dat klinkt heel cliché. Maar we hebben de afgelopen weken heel veel tijd gehad met familie en vrienden om alles door te spreken. Dan kom je op zaken uit als: zijn er nog dingen die gezegd moeten worden?”, begint ze. “Ik ben blij dat ik niet van het een op het andere moment uit het leven ben gerukt en ik dus de kans heb om met al m’n vrienden en vriendinnen, al die laatste dingen die je nog wil zeggen, gezegd te hebben. En dat nu nog elke dag een cadeautje is.”

Dierbare momenten

Dat gaat om hele kleine momentjes, legt Bibian uit. “In de ochtend wakker worden met de zon in mijn gezicht naast mijn prachtige man. Mijn zoon die de kamer binnenkomt en die me een kus geeft om me een goedemorgen te wensen. Mijn dochters die binnenkomen om me een knuffel te geven. Mijn vriendinnen die letterlijk om de andere dag voor de deur staan, om voor eten te zorgen. Er is zoveel liefde om me heen en dat is zo prachtig.”

Pijn heeft Bibian naar eigen zeggen niet heel erg. “Het is redelijk onder controle met de medicijnen. Als het zo gaat, dan kan ik nog wel even. Dan zijn jullie nog niet van me af. Zoals ik me nu voel dan durf ik het ook nog wel even aan.”

Reacties

Het openhartige interview met Bibian Mentel maakt diepe indruk op de kijker thuis, blijkt aan een stortvloed van berichten op Twitter. “Als we allemaal iets meer zoals Bibian zijn, zou de wereld een stukje mooier worden”, schrijft iemand zelfs.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien