6-delige pannenset nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Waarom je filet americain altijd eerst moet invriezen

Ben je dol op filet americain? Dan kun je dit maar beter eerst even invriezen. Wanneer je rauw vlees eerst 48 uur laat invriezen, worden volgens het RIVM veel minder mensen ziek.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Advertentie

Rauw vlees
Volgens het RIVM kan het invriezen van filet americain voordat het gegeten wordt jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen. De meeste mensen hebben nergens last van wanneer ze rauw vlees, en dan vooral filet americain, eten. Maar toch kan deze infectie ernstige gevolgen hebben voor mensen die al verzwakt zijn door bijvoorbeeld een andere ziekte.

Zwanger
Ook zwangere vrouwen moeten erg opletten. Niet voor niets dat vrouwen wordt aangeraden geen filet americain te eten tijdens hun zwangerschap. Deze infectie kan namelijk leiden tot miskramen of aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij de baby’s.

Invriezen
Om dit beter te kunnen aantonen, heeft het RIVM een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt. Want wat zou het opleveren als je alle filet americain voortaan minimaal 48 uur laat invriezen bij een temperatuur van 12 graden onder nul?

Minder zorgkosten
Het RIVM beweert dat de kosten voor het extra stroomverbruik veel minder hoog zijn dan de opbrengsten. Het RIVM schat de jaarlijkse besparing door het invriezen van filet americain op 10 tot 30 miljoen euro. Zo gaan bijvoorbeeld de zorgkosten flink omlaag, doordat er minder geld uitgetrokken hoeft te worden voor speciaal onderwijs, omdat er minder kinderen met aangeboren hersenafwijkingen zijn.

Dus om er zeker van te zijn dat je de infectie toxoplasmose niet oploopt, kun je de filet americain maar beter eerst even in de vriezer zetten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Beeld: iStock

Jörgen Raymann: “Het leven lacht me toe en ik lach keihard terug”

Jörgen Raymann - libelle

Premium

Er was een tijd dat succes hem deed vergeten waar het leven werkelijk om draait. Tegenwoordig is Jörgen Raymann (53) een stuk bescheidener, maar niet minder goedlachs. “Die moeilijke periode heeft me nederig en bescheiden gemaakt.”

We spreken Jörgen Raymann op een prachtig landgoed in Almere in Waterkasteel de Kemphaan, dat uitkijkt over een meer. Aan de overkant woont hij. Nog even, want de villa met tropisch zwembad en gym van 613 vierkante meter staat te koop. Nu zijn dochters Melody (26) en Jahlisa (22) op zichzelf wonen, verhuizen hij en zijn vrouw Sheila naar ee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien