Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Waarom je filet americain altijd eerst moet invriezen

Ben je dol op filet americain? Dan kun je dit maar beter eerst even invriezen. Wanneer je rauw vlees eerst 48 uur laat invriezen, worden volgens het RIVM veel minder mensen ziek.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Advertentie

Rauw vlees
Volgens het RIVM kan het invriezen van filet americain voordat het gegeten wordt jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen door toxoplasmose schelen. De meeste mensen hebben nergens last van wanneer ze rauw vlees, en dan vooral filet americain, eten. Maar toch kan deze infectie ernstige gevolgen hebben voor mensen die al verzwakt zijn door bijvoorbeeld een andere ziekte.

Zwanger
Ook zwangere vrouwen moeten erg opletten. Niet voor niets dat vrouwen wordt aangeraden geen filet americain te eten tijdens hun zwangerschap. Deze infectie kan namelijk leiden tot miskramen of aangeboren hersen- en oogafwijkingen bij de baby’s.

Invriezen
Om dit beter te kunnen aantonen, heeft het RIVM een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt. Want wat zou het opleveren als je alle filet americain voortaan minimaal 48 uur laat invriezen bij een temperatuur van 12 graden onder nul?

Minder zorgkosten
Het RIVM beweert dat de kosten voor het extra stroomverbruik veel minder hoog zijn dan de opbrengsten. Het RIVM schat de jaarlijkse besparing door het invriezen van filet americain op 10 tot 30 miljoen euro. Zo gaan bijvoorbeeld de zorgkosten flink omlaag, doordat er minder geld uitgetrokken hoeft te worden voor speciaal onderwijs, omdat er minder kinderen met aangeboren hersenafwijkingen zijn.

Dus om er zeker van te zijn dat je de infectie toxoplasmose niet oploopt, kun je de filet americain maar beter eerst even in de vriezer zetten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Beeld: iStock

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien