Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

8 signalen dat je geen hoofdpijn, maar een migraine-aanval hebt

Als je denkt dat die hele zware hoofdpijn geen migraine is, is het misschien toch verstandig je even te verdiepen in de symptomen. Meer dan de helft van de mensen met migraine weet namelijk niet dat ze dat hebben. 

Migraines komen drie keer vaker voor onder vrouwen dan onder mannen. Door je wat meer te verdiepen in de symptomen, kun je achterhalen of je te maken hebt met de aandoening en indien nodig maatregelen nemen zodat je wat verlichting kan vinden.

Advertentie

De symptomen die een migraine onderscheiden van een ‘gewone’ hoofdpijn:

1. Een kloppende pijn
Patiënten kunnen soms hun hartslag voelen in hun hoofd of voelen een ader kloppen in hun slapen. Bij sommige mensen voelt het zelfs alsof hun hoofd op knappen staat. Bij een normale hoofdpijn is het eerder een doffe pijn die irritant is dan een pijn die ervoor zorgt dat je hele dag in de soep loopt.

2. Pijn aan één kant van je hoofd
Hoewel je een migraine aan beide kanten kan voelen, komt het vaker aan één kant van het hoofd voor. Spanningshoofdpijn voel je door je hele hoofd en een verkoudheidshoofdpijn typeert zich als een drukkende pijn rondom wangen, ogen en voorhoofd.

3. Je ziet flikkerende lichtjes en/of flitsen
Wanneer zich een migraine voordoet, is er een langzame golf van elektrische activiteit van achter je hoofd naar de voorkant van de hersenen. Als dat gebeurt, vermindert ook de bloedtoevoer naar de hersenen en gaat alles langzamer. Daardoor ervaart 25% van de mensen met migraine een aura voor of na een aanval. Zo’n aura manifesteert zich als een verslechterd zicht, lichtflitsen, verschillende kleuren en/of een pixelig zicht. Dat gebeurt met een normale hoofdpijn doorgaans niet.

4. Zwakte en tintelen
Je zicht is niet het enige wat gebukt gaat onder de afgenomen snelheid van de hersenen. Het kan ook zorgen voor een doof gevoel, tintelen of een zwak gevoel aan één kant van het lichaam. Sommigen hebben ook spraakproblemen en kunnen niet meer op een woord komen. (Dat is vergelijkbaar met een hersenbloeding, al staan deze twee compleet los van elkaar).

5. Misselijkheid
Veel mensen met migraine zijn misselijk, duizelig of moeten zelfs overgeven. In je buik zit ook een zenuwstelsel dat in contact staat met de hersenen. Wanneer de zenuwen in de hersenen geactiveerd zijn, worden die ook in de buik geactiveerd. Experts denken dat de maag langzamer werkt als je migraine hebt wat kan leiden tot misselijkheid.

6. Een versterkte reuk
Wanneer je migraine krijgt, staan je zintuigen op scherp. Je merkt geluiden, licht en geuren sterker op. Dat is waarom je de lunch van je collega aan het eind van de gang nog ruikt of de muziek van de buren drie huizen verderop hoort. Het is ook de reden waarom mensen met migraine sterk behoefte hebben aan een donkere, stille en koele kamer wanneer de pijn op z’n zwaarst is.

7. Je wordt vreselijk moe
In alle fases van migraine houdt je brein een soort feestje, en dat is doodvermoeiend. Dat gevoel dat koffie niks meer kan doen tegen je vermoeidheid kan tot wel twee dagen na de migraine aanhouden. Je brein probeert de rommel op te ruimen en dat kost energie.

8. Het lijkt alsof de pijn nooit ophoudt
Een migraine-aanval kan tussen de drie en drie dagen aanhouden. Je kan er meerdere per jaar, per maand of zelfs tweewekelijks krijgen. Een normale hoofdpijn is een stuk minder frequent aanwezig.

Als je belangrijke dingen mist door de migraine, niet normaal kan functioneren, normale pijnstillers niet helpen en je meer dan drie keer per maand enorme hoofdpijn hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock.

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien