Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Voel jij je geen introvert maar ook geen extravert? Dan ben je ambivert

Op het internet staan talloze lijstjes om te checken of je introvert of juist extrovert bent. Maar herken jij je eigenlijk in geen van beide? Dan ben je een ambivert persoon.

Je bezit dan zowel outgoing als meer naar binnen gekeerde eigenschappen.

Advertentie

Extravert en introvert
De meeste mensen zijn extravert of introvert. Extraverte mensen zijn energieke, enthousiaste, actiegerichte, spraakzame en assertieve mensen. Ze richten de energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen. Introverten voelen zich in onbekend gezelschap niet gauw thuis en ploffen liever op de bank met een filmpje. Het zijn meestal rustige types, weloverwogen, beschouwelijk en ze richten de energie naar binnen, op de eigen gedachten, gevoelens en ideeën.

Ambivert
Beide persoonlijkheidstypes zijn extremen, maar het kan goed zijn dat je je in eigenschappen van beide kunt vinden. Je valt dan onder het middelste kind: de ambivert. Ofwel omnivert. En dit zijn de 8 tekenen daarvan:

1. Je houdt tot op zekere hoogte van sociale activiteiten
Je voelt je op je gemak in nieuwe en vertrouwde sociale situaties, maar er zit wel een limiet aan. Je gaat wel uit, maar staat niet om 3 uur ’s nachts nog dansend op de tafels.

2. Je vindt serieuze discussies én over koetjes en kalfjes praten leuk, maar het moet niet te veel worden
Te veel geklets en dialoog kun je onaangenaam vinden worden. Gesprekken hoeven niet te diep te gaan, maar van te oppervlakkige gesprekken word je ook moe.

3. Je wilt soms tijd voor jezelf. Maar niet te veel
Je verruilt de bank graag voor een leuke activiteit met anderen, maar eens per week is selfcare-dag noodzakelijk voor je. En dan sluit je je het liefst even af van anderen.

4. Je bent emotioneel stabiel
Waar een introvert de emoties onder controle heeft en extroverten soms wat labiel kunnen zijn, kan een ambivert zich goed aanpassen aan elke situatie. Verdriet mag er zijn, maar niet op ongemakkelijke momenten.

5. Je voelt je comfortabel aan de zijlijn tijdens een sociaal evenement, maar aandacht is ook fijn
Af en toe in de schijnwerpers staan vind jij niet verkeerd. Maar tijdens de bruiloft van je zus blijf je het liefst op de achtergrond.

6. Als je te sociaal wordt kun je je uitgeput voelen
Helaas zijn ambiverts niet immuun voor het voelen van die vervelende introverte burn-out. Je bent iemand die vrijdag en zaterdag de boel op stelten kan zetten, maar dan op zondag wel echt toe is aan een rustdag.

7. Je voelt je niet angstig in sociale omgevingen, behalve als je onder druk wordt gezet
Ben je introvert, dan wil je het liefst na 5 minuten weer weg van sociale situaties. Ben je ambivert, dan krijg je dat gevoel niet echt. Behalve als iemand je een vraag stelt waardoor je met de mond vol tanden staat. Jezelf daaruit redden vind je niet zo makkelijk.

8. Soms ben je heel sociaal, soms ben je rustig
Ze noemen je ook wel een kameleon. Buitenstaanders zien jou schommelen tussen soms heel sociaal zijn en bij andere gelegenheden juist rustig.

In Libelle Leest praat Libelle’s chef Bookazine Marleen je bij over de boeken die je gelezen móét hebben. Volgens haar zou je jezelf door dit prachtige boek beter leren kennen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Well + Good. Beeld: iStock

Lees meer

Annemiek: “Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk”

dochter - Libelle

Premium

Annemiek haar dochter werd jong moeder en heeft een druk leven. Soms maakt Annemiek zich zorgen, redt haar dochter het allemaal wel? 

Annemiek (49): “Mijn dochter kreeg op haar 21ste haar eerste kind en 1,5 jaar later haar tweede. Dat was een bewuste keuze van haar en haar man. ‘We zijn nu jong en kunnen alles aan’, zei ze. ‘Als de kinderen de deur uit zijn, hebben wij nog een heel leven voor ons!’

Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien