Huisarts Geert-Jan: "We moeten vaccineren per veiligheidsregio"

Een tweet van Geert-Jan van Holten over de vaccinatiestrategie ging onlangs viral. De huisarts is van mening dat we op dit moment beter kunnen vaccineren per veiligheidsregio. “Huisartsen moeten nu bepalen of iemand wel of niet mobiel is. Dit houdt het vaccineren ontzettend op.”
Waarom bent u voor een andere vaccinatie-aanpak?
“De Gezondheidsraad heeft als advies afgegeven: vaccineer de zwaksten eerst. Dit is een groep van 6 miljoen Nederlanders, maar het probleem is dat de voorraad mondjesmaat binnenkomt. Er komen 250.000 vaccins per week binnen en daar kunnen we niet iedereen mee vaccineren. Het is volkomen terecht dat we de grootste risicogroep eerst vaccineren, maar het onderscheid dat nu binnen die groep wordt gemaakt, leidt tot grote logistieke problemen. Negentigplussers worden nu allemaal door elkaar op allerlei manieren gevaccineerd. Ik ben voor een andere aanpak: vaccineer per veiligheidsregio. Er zijn 25 veiligheidsregio’s in Nederland en dan kun je huisartsen inschakelen die kunnen vaccineren.”
Gaat die manier van vaccineren sneller?
“Ja, dat is wel het idee. Nu is het zo dat huisartsen negentigplussers vaccineren die niet mobiel zijn, maar wel thuis of in een aanleunwoning wonen. Negentigplussers die wel mobiel zijn moeten naar een GGD-locatie en ouderen die in een verpleeghuis wonen worden, ongeacht leeftijd, gevaccineerd in die huizen zelf. Huisartsen moeten bepalen of iemand wel of niet mobiel is en dit houdt het vaccineren ontzettend op. Dit alles zorgt voor chaos. Vaccineren per veiligheidsregio gaat daarom sneller. Naarmate er meer vaccins beschikbaar zijn, kunnen meer regio’s tegelijk worden gevaccineerd.”
Waarom is er niet voor deze route gekozen?
“Dit was het advies van de Gezondheidsraad. Ik vind het een goed principe om de zwaksten eerst te vaccineren, maar als je het zo mondjesmaat binnenkrijgt, werkt dit logistiek niet. Je kunt de vaccins eigenlijk niet over heel Nederland verdelen. Je moet nu omschakelen op een andere manier van denken.”
Zou het helpen om nu nog de vaccinatiekoers te wijzigen?
“Het idee om te vaccineren per veiligheidsrisico is voorgesteld, maar daar moet nog goed over worden nagedacht. Ik denk dat het kan helpen om de vaccinatiekoers nu nog te wijzigen, hoewel ik dit natuurlijk niet volledig kan overzien. Ik ben huisarts en geen logistiek deskundige. Maar toch is de blog die ik schreef over mijn idee enorm goed ontvangen. Ik denk zelf dat als we op deze manier zouden werken en mijn regio aan de beurt zou zijn, dat we dit binnen twee weken kunnen organiseren.”
Het vaccineren gaat ook heel moeizaam op het gebied van papierwerk. Waarom is dat zo?
“Klopt, mensen moeten bijvoorbeeld een mobiel nummer en e-mailadres achterlaten en soms hebben ouderen dat niet. Het is zo streng omdat het een nieuw medicijn is. Het is veilig, maar je gaat wel met iets nieuws een hoop mensen vaccineren. De producenten hebben de verantwoordelijk laten overnemen door de overheid en daarom zijn deze voorzorgsmaatregelen getroffen. Er is ook een regel dat je na vijftien minuten pas weg mag in verband met allergische reacties. Die krijgen mensen soms van een vaccin, maar ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt. Dit zijn wel dingen die het proces enorm tegenhouden.”
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Beeld: privé