Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Gegeten en nog stééds honger? Hier kan het aan liggen

Je hebt net heerlijk gegeten, maar toch knort je buik na een paar minuten al weer. Hoe is het mogelijk dat je weer honger hebt? Dit zijn 5 redenen waarom je zo snel trek hebt na een maaltijd.

Een hongergevoel is helemaal niet lekker. Maar toch gebeurt het mensen dat ze na het eten van een lunch of diner gewoon weer trek hebben in een snack. Vaak heb je dan niet echt trek, maar is er iets anders aan de hand.

Advertentie

De maaltijd is eenzijdig

Een van de redenen waarom lichaam denkt nog honger te hebben is het feit dat de maaltijd te eenzijdig is. Het kan misschien wel zo zijn dat het veel is, maar dat is nog niet voldoende. Als je een lunch hebt met te veel eenzijdige voedingsstoffen maar wel met voldoende calorieën, kan je lichaam alsnog denken dat het niet genoeg heeft gegeten. De tip is je maaltijd vezelrijk te maken en dat er voldoende vetten, eiwitten en koolhydraten in zitten.

Je eet snelle koolhydraten en ongezonde vetten

Misschien ben je er gek op: wit brood. Of haal je wel eens een burger bij een fastfoodrestaurant. Dan eet je voedsel dat snelle koolhydraten heeft en veel ongezonde vetten. Ook dit heeft te maken met het feit dat je maaltijd niet vezelrijk genoeg is en te weinig eiwitten, goede koolhydraten en vetten bevat.

Je hebt geen honger, maar dorst

Je denkt honger te hebben, maar eigenlijk heb je dorst. Dat klinkt misschien gek. Maar het kan zo zijn dat je hersenen een hongergevoel afgeeft, terwijl het feitelijk snakt naar een glas water. Drink die dus ook als je denkt nog trek te hebben. Je zult vanzelf merken dat je hongergevoel na een paar minuten verdwijnt.

Je eet veel calorieën, maar weinig volume

Je maag rekt uit als je eet. Als je maag uiteindelijk vol zit, komt er een seintje bij je hersenen dat je kunt stoppen met eten. Maar als je iets eet dat veel calorieën heeft, maar weinig volume dan duurt het lang voordat je dat seintje krijgt. Denk bijvoorbeeld aan chips: veel calorieën, maar je zit nooit vol na een bakje. Ondanks dat je dus een maaltijd met veel calorieën nuttigt, geeft je hersenen geen seintje dat je kunt stoppen. Voeg daarom wat producten aan je maaltijd toe die hoog in volume is, maar lager in calorieën. Wat sla, komkommer, radijsjes of spinazie doet wonderen!

Je hebt hormonale problemen

Ook je hormonen kunnen hier een rol spelen. Net voordat je ongesteld moet worden heb je vaak meer trek. Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon en die is in die periode hoger. Dit hormoon geeft je het gevoel honger te hebben. Op het einde van je cyclus is oestrogeen juist hoger en dat is een natuurlijke hongerremmer. Dus dan eet je wat minder Het kan ook nog zo zijn dat je lichaam het hongerhormoon ghreline aanmaakt. Die krijg je als je te weinig slaapt of als je een aandoening hebt die hormoonniveau aan het schommelen maakt.

Honger na maaltijd voorkomen

Naast de opties die we net noemde kun je nog een paar trucjes toepassen om honger na een maaltijd te voorkomen. Een daarvan is om langzamer te eten. Dat geeft je hersenen de tijd om door te krijgen dat je net gegeten hebt en dat je maag vol zit. Een andere tip is om niet gedachteloos je eten naar binnen te proppen, terwijl je bijvoorbeeld televisie kijkt. Focus je op je maaltijd! En probeer als laatste om zo regelmatig mogelijk te eten. Laat geen uren tussen de ene en de andere maaltijd zitten. Hierdoor wordt je hongergevoel zo sterk dat je hem amper kunt stillen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet, Mens en gezondheid, Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Buckingham Palace start onderzoek naar 'pestgedrag' Meghan Markle

Pesten op de werkvloer komt op veel plekken voor. Zelfs op Buckingham Palace, als we de berichten uit Engeland mogen geloven. Meghan Markle wordt door verschillende medewerkers van het paleis beschuldigd van pesten.

In een artikel dat The Times dinsdagavond publiceerde, verklaarden een aantal oud-medewerkers van het paleis dat een van hun collega’s, het toenmalige hoofd communicatie van prins Harry en Meghan, een klacht heeft ingediend bij de secretaris van prins William. Meghan zou er namelijk ervoor hebben gezorgd dat twee assistenten hun spullen pakten en zou ze ook een derde medewerker gepest hebben.

Advertentie

Buckingham Palace onderzoekt beschuldigingen

Het team van Meghan Markle bracht woensdag naar buiten dat de hertogin bedroefd is door deze aanval op haar karakter. Ook Buckingham Palace heeft nu gereageerd: “We zijn zeer bezorgd over de beschuldigingen en beweringen van voormalige medewerkers van de hertog en hertogin van Sussex. Ons HR-afdeling gaat de beschuldigingen onderzoeken.” Medewerkers en oud-medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek om te kijken of hier lessen kunnen worden geleerd. “Het Koninklijk Huis voert aantal jaren een beleid waarin geen ruimte is voor pesterijen of intimidatie op de werkvloer”, sluiten ze het bericht af.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Telegraaf. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Waarom je pasta eigenlijk zou moeten roosteren voordat je het kookt

Verse pasta heeft wat meer smaak dan gedroogde pasta, maar ook gedroogde pasta kun je met een handig trucje meer smaak geven. 

Door gedroogde pasta te roosteren vóór het koken zou het namelijk veel lekkerder smaken. En het fijne is: het is helemaal niet zo ingewikkeld om pasta te roosteren.

Advertentie

Waarom pasta roosteren?

Pasta is van zichzelf natuurlijk al lekker, maar de smaak is nog wel een beetje saai. Nu merk je hier niet zoveel van als je er flink wat saus over gooit, maar mocht je nu je pasta naar een hoger level willen tillen, dan kun je dat heel simpel doen door je pasta te roosteren voordat je ’t kookt. Dat ontdekte culinair redacteur Annie Crabill van website Food52. Het roosteren zou ervoor zorgen dat je pasta een nootachtige, licht geroosterde smaak krijgt. En als je je pasta dan ook nog eens combineert met een saus die niet te overheersend is, dan komt de smaak van je pasta extra goed naar voren.

Hoe kun je pasta roosteren?

Om je pasta te kunnen roosteren heb je een bakplaat nodig en een oven. Leg de gedroogde spaghetti naast elkaar op een bakplaat en duw deze de oven in. Rooster de pasta ongeveer 10 tot 15 minuten in een hete oven op 175 graden. Als je ziet dat de pasta een mooie goudbruine kleur heeft dan kun je het eruit halen. Laat de pasta even afkoelen en kook het daarna op de gebruikelijke manier. Houd er wel rekening mee dat je de pasta misschien ietsje langer moet koken om ‘m gaar te krijgen. Vergeet niet om het kookwater van je pasta te bewaren en hier een beetje van toe te voegen aan je pastasaus. Zo dringt de nootachtige smaak van je pasta ook lekker door in de saus!

Handig! Met deze truc kook je nooit meer te veel spaghetti:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Food52. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Huil je altijd bij het snijden van ui? Een stukje keukenpapier is de oplossing

Een slok water in je mond, een kaars naast de snijplank: er zijn veel trucjes bedacht om te voorkomen dat de tranen over je wangen stromen bij het snijden van een ui. Hebben deze trucjes bij jou geen succes? Keukenpapier is alles wat je nodig hebt.

Alle handige trucjes worden tegenwoordig ontdekt op TikTok, zo ook dit trucje. Sta jij ook altijd te huilen bij het snijden van een ui? Om dat te voorkomen zou je niets meer dan een stukje keukenpapier nodig hebben.

Advertentie

Ui snijden met keukenpapier

Volgens het populaire filmpje zou een nat stukje keukenpapier naast de snijplank voorkomen dat je begint te huilen bij het snijden van een ui. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar verschillende mensen hebben de truc uitgetest en waren verrast dat het trucje echt bleek te werken.

Geen tranen meer in je ogen

Bij het snijden van uien komt een soort zwavelachtige stof vrij. Als dit gas in contact komt met een vochtig oppervlakte ontstaat er zwavelzuur. Dat zwavelzuur ontstaat meestal in je oog, wat ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen. Dat kun je dus voorkomen door te zorgen dat de zwavelachtige stof eerst met een andere vochtige plek in aanraking komt, zoals zo’n vochtig stukje keukenpapier. Dan wordt het zuur daarheen getrokken in plaats van naar je ogen.

BEKIJK OOK: Brunchtip: omelet in een jasje van ui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Thetab.com. Beeld: Getty

ui snijden Libelle

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Kim-Lian weer thuis en Jennifer deelt eerste familiefoto

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje. 

Kim-Lian van der Meij mag na vijf dagen in het ziekenhuis weer naar huis. Buiten werd ze opgewacht door haar gezin:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kim-Lian van der Meij (@kimlianvdmeij)

De kappers zijn weer open, maar Xander de Buisonjé heeft in Samantha Steenwijk al een andere haarstylist gevonden:

Rachel Hazes werd flink verrast op haar verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Hazes (@rachelhazes)

Die coronatests komen Soundos letterlijk de neusgaten uit:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Soundos (@soundos_el_ahmadi)

Het is ook feest in huize Bakkum. Posy, de oudste dochter van Jim Bakkum en Bettina Holwerda viert haar zesde verjaardag:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)


Jennifer Hoffman plaatst de allereerste familiefoto met haar pasgeboren kindje:

Nicolette van Dam en Bas Smit starten weer een nieuw project en roepen op: “We gaan ons land herontdekken en hebben jullie hulp nodig”:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1)

Marlijn Weerdenburg showt de voordelen van een zwangere buik:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien