Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Híerom zijn gekookte groenten beter voor je darmen dan rauwkost

Salades zijn hartstikke gezond, dat moge duidelijk zijn. Je krijgt immers een hele lading groenten binnen, wanneer je kiest voor een salade. Maar heb je snel last van je darmen? Dan kun je jouw bakje rauwkost beter vervangen voor gekookte groenten.

Een nieuwe studie toont namelijk aan dat rauwe producten verbindingen bevatten die bepaalde micro-organismen in je darmflora kunnen beschadigen. Gekookte groenten kunnen deze bacterie daarentegen juist ten goede veranderen.

Advertentie

Darmonderzoek
De studie werd uitgevoerd door onderzoekers aan de Universiteit van Californië te San Francisco. Zij wilden onderzoeken of warmte en hitte de fysische en chemische samenstelling van voedsel kan beïnvloeden. Vervolgens bekeken ze wat het effect daarvan was op de microbiële omgeving van de darmflora.

Gekookt versus rauw
De onderzoekers testen het – niet geheel diervriendelijk – op muizen. Ze gaven de diertjes 4 verschillende voedingsmiddelen, namelijk rauw vlees, gekookt vlees, rauwe zoete aardappelen of gekookte zoete aardappelen. Rauw of gekookt vlees bleek niet veel verschil in de darmflora te veroorzaken. Maar de muizen die rauwe zoete aardappels hadden gegeten, hadden plots andere bacteriën in hun lichaam.

Microbiële veranderingen
Om te kijken in hoeverre ook ménsen microbiële veranderen door het eten van rauwkost, kregen participanten 3 dagen lang rauwkostmaaltijden voorgeschoteld. Deze werden gemaakt met behulp van een chef-kok. De andere groep participanten kreeg gekookte maaltijden. Naderhand moesten beide groepen een ontlastingsonderzoek ondergaan.

Verschillende darmbacteriën
Wederom werd er een significant verschil in de darmbacteriën aangetroffen. Hoofdonderzoeker Dr. Turnbaugh vertelt: “Het was opwindend om te zien dat de impact van koken die we zien bij knaagdieren ook relevant is voor mensen.” Wel is er meer onderzoek nodig. “We zijn erg geïnteresseerd in het doen van grotere en langere interventies en observationele studies bij mensen om de impact van veranderingen in de voeding op langere termijn te begrijpen”, verklaart hij.

Meer weten over je darmen? Dokter Rutger legt alles over de prikkelbare darm uit: 

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Women’s Health. Beeld: istock

Lees meer

Koen Wauters: “De geboorte van mijn dochter was absurd en fantastisch”

Koen Wauters - libelle

Premium

Koen Wauters (52) vormt met zijn broer Kris de Vlaamse band Clouseau. Onlangs verscheen hun album Tweesprong, waarmee ze door België en Nederland toeren. Koen heeft een dochter en een zoon: Zita (15) en Nono (13).

Waarom moeten we naar jullie Tweesprong komen?
“Omdat het lang geleden is dat je bent geweest, denk ik. En we zijn nog altijd die sympathieke Belgen dus dat kan alleen maar een leuke avond opleveren.”

Wat is daarbij de grootste uitdaging?
“De nummers die de mensen niet kennen, zó te brengen dat het publiek er plezier

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien