Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Last van gele voeten? Dít kunnen de oorzaken zijn

Last hebben van gele voeten is niks om je voor te schamen. Het is misschien niet het meest gezellige onderwerp om het over te hebben, maar het is wel goed om te weten wat precies de oorzaak kan zijn.

Advertentie

Geelzucht

Geelzucht is een gele verkleuring van de huid en het wit van de ogen. Hierdoor kan ook de kleur van je voeten veranderen. Geelzucht ontstaat als er te veel bilirubine in je bloed zit. Bilirubine is een afvalstof die voornamelijk vrijkomt bij de afbraak van oude rode bloedcellen. Je lever kan de cellen niet goed meer filteren, waardoor ze in je bloed terechtkomen. Heb je last van geelzucht? Dan kan je last hebben van een infectie als hepatitis, een leverafwijking (door alcohol), galstenen of kanker.

Bloedarmoede

Uit onderzoek blijkt dat een bleke of gele huid een symptoom kan zijn van bloedarmoede of ijzertekort. Mensen met bloedarmoede door ijzertekort hebben meestal ijzersupplementen nodig om de niveaus in hun bloed te verhogen. Mocht je hier last van hebben, raadpleeg dan altijd een huisarts.

Eelt

Als je last hebt van gele voeten, betekent het niet dat je gelijk een ziekte onder de leden hebt. Je kunt ook eelt op je voeten hebben en soms kan dat gelig uitslaan. Eelt ontstaat meestal op je voeten als je schoenen draagt die slecht passen of als je bijvoorbeeld voor je werk dagelijks veel moet lopen. Eelt hoef je over het algemeen niet te behandelen. Als je er last van hebt, kun je het wegvijlen of laten weghalen tijdens een pedicurebehandeling.

De ziekte van Raynaud

Zijn alleen je tenen geel en niet je hele voet? Dan kan dit erop wijzen dat je last hebt van het de ziekte van Raynaud. Hierbij zijn je vingers en/of tenen niet goed doorbloed waardoor ze verkleuren. Dit gebeurt meestal als je het koud hebt of bij emotionele stress. De ziekte van Raynaud hoeft bijna nooit behandeld te worden. Je kunt het voorkomen door dikke sokken of handschoenen te dragen, behalve bij stress. In ernstige gevallen kunnen er medicijnen worden voorgeschreven.

Te veel kurkuma

Te veel kurkuma gegeten? Uit onderzoek blijkt dat je hierdoor gele voeten kunt krijgen. Voor het onderzoek slikte een vrouw vier maanden lang dagelijks 500 milligram kurkuma. Nadat ze was gestopt met het innemen van de capsules, verdwenen haar gele voetzolen.

Heb je last van gele voeten en vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Dankzij dit drankje ben je zo van die hielkloven af:

Nog meer lezen over gezondheid? Bestel dan de Libelle Gezond & Zo

Bron: Medicalnewstoday. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien