Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is gemberthee eigenlijk wel zo gezond?

In steeds meer restaurants staat er verse gemberthee op de kaart. Er wordt dan ook veel gesproken over alle gezondheidsvoordelen van deze theevariant, maar ís het eigenlijk wel zo gezond als men denkt? Libelle legt het je haarfijn uit.

Gemberthee zou ontstekingsremmend werken, je immuunsysteem een flinke opkikker geven en daarnaast ook nog eens een kunnen helpen bij het afvallen.

Advertentie

Heilzame werking

Er wordt heel veel geschreven over de vermeende heilzame werking van gember. Je zou het dan ook niet alleen als smaakmaker in thee en gerechten kunnen gebruiken, maar ook kunnen inzetten als medicijn. Het Voedingscentrum heeft daar echter zijn twijfels bij, zo meldt het op de website.

Onderzoek

Betrouwbaar onderzoek voor de gezondheidsvoordelen van gember is er namelijk niet. “Veel van het onderzoek dat is gedaan, is uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Ook zijn de onderzoeken alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, gemberconcentraat of gemberolie, en dus niet met de hele gember”, meldt het Voedingscentrum.

Misselijkheid

Meer onderzoek is volgens dan ook nodig om daadwerkelijk te kunnen aantonen of gember – en daarmee het drinken van gemberthee – echt zo goed voor je is. Wel lijkt het tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap en tijdens zware chemokuren te kunnen helpen. Al is dat voornamelijk het geval wanneer gember in de vorm van capsules wordt geslikt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

gemberthee

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Aan deze 5 signalen van je huid, herken je vitamine D-tekort

Meestal speelt vitamine D-tekort op in de winter. Nu we grotendeels thuis zitten, kan het zijn dat je hier langer last van hebt. Zeker als je geen tuin of balkon hebt, kan het zijn dat je te weinig daglicht krijgt om vitamine D aan te maken. 

Vitamine D is belangrijk voor de hele gezondheid en het welzijn. Sommige experts zeggen zelfs dat het je kan wapenen tegen coronaklachten. Je hebt het echter ook nodig voor een gezonde, stralende huid. Om zeker te weten dat je genoeg zonlicht krijgt, moet je dagelijks tussen 11 uur ’s ochtends en 15 uur ’s middags een kwartier tot een half uur zonlicht vangen op je hoofd en handen. Lukt dat niet? Niet getreurd, het betekent niet automatisch dat je te weinig zonlicht vangt als je na 16 uur pas de deur uitgaat. Je moet dan alleen langer buiten zijn om genoeg vitamine D te vangen.

Advertentie

Dat kan moeilijk te peilen zijn. Wanneer zit je nou goed en wanneer krijg je echt niet voldoende vitamine D? Volgens dermatologen zijn er vijf signalen waaraan je een vitamine D-tekort aan je huid kunt aflezen.

1. Een doffe huid

Zoals alle organen heeft ook de huid – ons grootste en zwaarste orgaan – vitamine D nodig om goed te functioneren. Als je huid grauw oogt of minder stevig en soepel voelt, kan er sprake zijn van een tekort. Dat geldt ook als je last hebt van donkere kringen onder de ogen. De huid heeft vitamine D nodig om zichzelf te herstellen.

2. Puistjes

Vitamine D kan het aantal ontstekingen van de huid verkleinen. Door een tekort kun je meer last hebben van acne of rosacea. Omdat de vitamine daarnaast invloed heeft op het reactievermogen van je bloedsuiker, kan het ook ontstekingen op die manier beïnvloeden.

3. Fijne lijntjes

Vitamine D werkt als een antioxidant, wat betekent dat het ook vecht tegen fijne lijntjes en rimpels. De vitamine gaat de strijd aan met vrije radicalen die de lijntjes kunnen veroorzaken. Een tekort zorgt er niet alleen voor dat aanwezige rimpels dieper en zichtbaarder worden, maar nieuwe lijntjes ook sneller ontwikkelen.

4. Droge huid

Een droge, jeukende huid is een veelzeggend teken van een droge huid. Die manifesteert zich vooral op de wangen, kin en het voorhoofd. In extreme gevallen kunnen mensen met een tekort zelfs eczeem ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met eczeem gebaat zijn bij vitamine D – of ze die nou halen uit zonlicht of een supplement.

5. Zweten

Een van de eerste tekenen van een vitamine D-tekort is overmatig zweten. Je zweet dan over het lichaam, inclusief je gezicht. Die kan daar droog en geïrriteerd door raken en tegelijkertijd de kans op puistjes vergroten. Wat extra vitamine D kan dan helpen.

De snelste manier om vitamine D aan te vullen is met supplementen. Daarnaast bestaan er serums waaraan vitamine D is toegevoegd, zodat je huid direct de voordelen daarvan ondervindt.

Pien & Juul gingen eerder de vitamine D-challenge aan: zo krijg je er genoeg van binnen.

Bron: Red. Beeld: iStock.

vitamine d-tekort

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Partij Kiezen met Libelle: het fotoalbum van Gert-Jan Segers (CU)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, geven we je de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Gert-Jan Segers (51, ChristenUnie).

We kennen Gert-Jan Segers allemaal als politicus, maar wie is hij als mens? Hoe was zijn jeugd, wie zijn zijn dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

Advertentie

5 feitjes over Gert-Jan Segers

Opleiding: Politicologie, Internationale Betrekkingen
Favoriete serie: The Crown
Sportclub: PSV
Vakantieland: Italië
Boek: Bidden wij voor Owen Meany van John Irving

Fotoalbum

Gert-Jan houdt van dromen. Toen hij klein was, maakte de politicus grote verhalen in zijn hoofd. Op zijn rapport stond altijd: ‘niet te veel dromen Gert-Jan!’. Het dromen heeft hij naar eigen zeggen doorgegeven aan zijn oudste kind.

politicus - Gert-Jan klein

Zijn vader was zijn alles. Gert-Jan was 21 toen zijn vader overleed aan een hartstilstand. “Heel lang was zijn graf de enige plek waar ik huilde.”

politicus - GJ met vader

In zijn studententijd maakte de politicus graag cabaret. “We deden de actualiteit na, maakten persiflages van typetjes, bespraken wereldproblemen en gooiden heilige huisjes om. Leuk om te zien dat mijn dochters ook graag zingen en theater spelen.”

politicus - gj cabaret

Zijn dochters en vrouw Rianne staan altijd klaar voor Gert-Jan. “Tijdens een reis door West-Afrika werden Rianne en ik geraakt door de positie van kleine kerken in islamitische landen. Toen de vraag kwam of we in Egypte wilden helpen, zijn we gegaan.” Het gezin heeft daar uiteindelijk zeven jaar gewoond.

politicus - Egypte

Dat is niet het enige land waar ‘de Segers’ hebben gewoond. In 2007 kreeg Gert-Jan de kans om Internationale Betrekkingen in Amerika te gaan studeren. Ook zijn dochters Anne, Eline en Nora mochten mee. Naar eigen zeggen hebben ze daar goede vriendschappen gesloten.

Gert-Jan leerde Rianne in 1991 kennen, zes jaar later trouwden ze. Ze zijn nog wel even uit elkaar geweest vanwege kerkelijke verschillen. Het huwelijk vond plaats vlak na de Elfstedentocht, dus voor de foto doet hij haar de schaatsen onder.

In zijn vrije tijd gaat Gert-Jan graag met zijn broers en neef naar een wedstrijd van PSV. “Als kind kende ik de opstellingen uit mijn hoofd, nu ga ik twee keer per jaar. Ik ben voor PSV maar als Ajax in de Champions League speelt, kan ik ook juichen voor Ajax.”

Rianne en de kinderen zijn niet de enige vrouwen in zijn leven. Zijn maatje is Carola Schouten. “Er is niemand binnen de ChristenUnie met wie ik zo makkelijk ruzie kan maken en me tegelijkertijd zo verbonden voel. Ik vertrouw haar voor honderd procent.”

De fractie van de ChristenUnie bestaat uit veel verschillende soorten mensen. Ze zijn niet per se bevriend met elkaar, maar het zijn wel kameraden die elkaar vertrouwen en helpen.

Hoewel hij veel tijd besteedt aan zijn werk, maakt hij graag tijd vrij voor zijn kinderen. Hier zie je hem op de foto met zijn oudste dochter, Anne. Met haar heeft hij een sterke band.

Ook met Mark Rutte heeft Gert-Jan een goede band. “Met mijn moeder was ik naar de Matthäus Passion in Leiden en na afloop had ze een arm nodig; Rutte stond in de buurt en zag dat.” Hij zag het niet alleen, hij hielp de moeder van de politicus meteen.

Partij Kiezen met Libelle… Columniste Ebru Umar legde de politicus de vragen voor. Wordt het ja? Of wordt het nee? De pingpongbatjes geven het antwoord.

Doe de Libelle Kieswijzer.


Tekst: Ebru Umar. Beeld: Eljee Bergwerff en eigen foto’s.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle 'verdrietig' om pestbeschuldigingen uit het Britse paleis

Meghan Markle (39) is door The Times beschuldigd van pestgedrag. De zwangere hertogin zou in Engeland medewerkers van het paleis hebben gepest. De beschuldigingen maken Meghan naar eigen zeggen verdrietig. 

Dat heeft een woordvoerder laten weten aan Harper’s Bazaar.

Advertentie

Beschuldigingen

Dinsdagavond publiceerde The Times een artikel waarin wordt beweerd dat Meghan Markle twee persoonlijke assistenten wist weg te werken met haar gedrag. Ook zou ze het leven van een andere medewerker hebben verzuurd en meerdere medewerkers aan het huilen hebben gemaakt. Er zou zelfs iemand op haar benen hebben staan trillen toen ze in een conflict belandde met Meghan. Dit melden oud-paleismedewerkers in de krant. Volgens hen zou het communicatiehoofd van Meghan en Harry destijds een klacht hebben ingediend tegen Meghan.

Statement

“De hertogin is verdrietig over deze nieuwe aanval. Vooral omdat zij zelf het doelwit van pestgedrag is geweest”, reageert een woordvoerder namens Meghan Markle in een statement aan Harper’s Bazaar. Ook laat de woordvoerder weten dat Meghan zich juist inzet om mensen te steunen die pijn en/of een trauma hebben. “Meghan is vastbesloten om haar werk voort te zetten om over de hele wereld meer medeleven te creëren. Ze zal ernaar blijven streven om een voorbeeld te zijn voor wat goed is en wat iets goeds doen, betekent.”

Misleidende informatie

Het team van Meghan en Harry zou een verklaring naar The Times hebben gestuurd waarin het artikel een ‘berekenende smaadcampagne’ wordt genoemd. In het stuk zou sprake zijn van misleidende informatie die tevens schadelijk is. Ook geeft het stel in de verklaring aan dat het geen toeval kan zijn dat deze beschuldigingen van jaren geleden nu ineens de kop opsteken. Net voor een openhartig interview met Oprah Winfrey dat dit weekend te zien zal zijn.

Meghan Markle ziet er altijd fantastisch uit. Beautyvlogger Susan analyseerde haar looks en maakt een soortgelijke make-up look. En zó veel make-up komt daaraan te pas. 

Bron: Harper’s Bazaar. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Heftige aflevering van ‘Verslaafd’: Dennis al bijna 20 jaar aan de coke

Het nieuwe seizoen van Verslaafd is met een heftige aflevering van start gegaan. Presentator Ewout Genemans (36) ging namelijk langs bij Dennis (38) die al bijna twintig jaar aan coke verslaafd is. Zijn verslaving heeft voor zóveel verdriet en pijn gezorgd bij zijn partner en familie, dat de emoties hoog oplopen.

Op Twitter wordt er geschokt gereageerd op de heftige aflevering van Verslaafd.

Advertentie

Laatste hoop gevestigd op ‘Verslaafd’

Dennis is dus al bijna twee decennia verslaafd en voor zijn partner Ton is de maat inmiddels vol. Hij heeft al zoveel pogingen gedaan om zijn vriend te helpen, maar tot op heden zonder succes. Zijn laatste hoop ligt dan ook bij het programma Verslaafd. Hij vraagt presentator Ewout Genemans en interventionist Maarten Dammers om langs te komen en te praten met Dennis.

Samen met de vader van Dennis en zijn zwager, maken de mannen hem ’s ochtends vroeg wakker. Ton en de ouders van Dennis hebben duidelijke afspraken met zichzelf gemaakt: als Dennis niet mee wil meewerken, dan verbreken ze alle banden met hem.

Flinke scheldpartij

Het wordt inderdaad al snel duidelijk dat Dennis totaal geen zin heeft in de interventie en het duurt dan ook niet lang voordat de scheldwoorden over en weer vliegen. “Jij luistert echt voor geen meter hè … Jij bent echt niet goed in je hoofd. Rot op, joh! Alsjeblieft, zout op. Ik kom niet naar beneden”, zo schreeuwt Dennis. Ton blijft echter voet bij stuk houden.

“Als je niet meewerkt, kom je niet meer terug. Nooit meer. Je gaat het huis uit. Vuile, vieze kl**tzak!” Uiteindelijk komt Dennis toch naar beneden. Zijn vader, die de kans krijgt om een brief voor te lezen, krijgt het te kwaad. Dennis lijkt zich daar echter niet om te bekommeren en bitst Ton toe dat hij hem sowieso verlaat.

Terugval

Wonder boven wonder lukt het de mannen om Dennis uiteindelijk toch over te halen naar de kliniek te gaan. Daar lijkt het in eerste instantie goed te gaan. Dennis geeft toe ontzettend blij te zijn dat hij in de kliniek zit en maakt ook een belofte naar Ton toe: hij zal nooit meer liegen en bedriegen. Helaas kan hij zijn belofte niet waarmaken, want als hij aan het eind van de aflevering wordt getest op drugs, blijkt hij tóch coke te hebben gebruikt.

Zijn moeder barst meteen in huilen uit en Ton laat weten van binnen te koken. Dennis blijft voet bij stuk houden dat hij niks heeft gebruikt, maar voor Ton en de ouders van Dennis is het helemaal klaar. Zij laten weten hun handen er volledig vanaf te trekken. Ton en Dennis gaan uit elkaar en aan het einde van de aflevering is te zien dat Dennis zich uiteindelijk toch weer bij de afkickkliniek heeft gemeld in de hoop voorgoed van zijn verslaving af te komen.

Reacties op aflevering ‘Verslaafd’

Op Twitter zijn mensen erg onder de indruk van deze aflevering:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL 4. Beeld: RTL 4-screenshot.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien