Nu 50% korting op 6-delige pannenset in verschillende kleuren!

Zoek binnen:

Word je geopereerd? Dít zorgt ervoor dat je minder pijnstilling nodig hebt

Een operatie is vaak ingrijpend en vraagt om de nodige pijnstilling, maar onderzoekers van het Erasmus MC hebben nu ontdekt hoe je de dosis pijnstilling heel makkelijk kunt verminderen.

Namelijk door muziek!

Advertentie

Koptelefoon
Uit het onderzoek kwam dat wanneer patiënten voor, tijdens en na de ingreep een koptelefoon met muziek opdeden, ze na de operatie veel minder verslavende pijnmedicatie nodig hadden dan mensen die geen muziek luisterden. Ook hadden ze tijdens de operatie minder narcosemiddel en spierontspanners nodig.

Verslavend
Op sommige afdelingen van het Erasmus MC maken ze al gebruik van muziek tijdens de operaties. “Een nieuwe behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, vrijwel geen geld kost, maar wel geld gaat besparen”, vertelt Hans Jeekel, de leider van het onderzoek. Volgens hem raakt nu 1 op de 15 mensen die de verslavende pijnstillers toegediend krijgt, verslaafd aan de pijnstillers.

Voorwaarden
De muziek moet overigens wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er een bepaald ritme inzitten dat aansluit bij het hartritme en er moeten harmonieën en pauzes zijn. Heavy metal en een bepaald type hardrock werkt bijvoorbeeld niet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien