Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Gestrest? Zóveel calorieën verbrand je minder

Veel last van stress op je werk of thuis? Dat kan behoorlijk wat invloed hebben op je leef- en eetstijl. Zo verbrand je heel wat minder calorieën wanneer je gestrest bent. 

We weten allemaal dat stress slecht is voor je. Maar je uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychiatry blijkt je ook dikker te kunnen worden van stress.

Advertentie

Vertraagde stofwisseling
Drukte, angst en spanning zorgt er niet alleen voor dat je constant stress door je lijft voel gieren, maar kan ook zorgen voor een vertraagde stofwisseling. Een gemiddelde vrouw verbrandt op een stressvolle dag namelijk 104 calorieën minder.

Gewichtsverschil
“Stressoren kunnen na verloop van tijd dus leiden tot gewichtstoename”, zegt Jan Kiecolt-Glaser, hoogleraar psychiatrie en psychologie aan de Ohio State University. Misschien klinkt 104 calorieën niet zo veel, maar dit kan uiteindelijk leiden tot een gewichtsverschil van 5 kilo. Bovendien hadden gestreste vrouwen ook hogere niveaus van insuline.

Obesitas
“We weten uit andere gegevens dat we meer kans hebben om ongezond voedsel te eten wanneer we gestrest zijn”, gaat Kiecolt-Glaser verder. “Doordat we dus minder calorieën verbranden, komen we nóg sneller aan.” Uit deze resultaten blijkt dan ook dat stress bij sommige mensen obesitas kan veroorzaken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien