Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is koffie drinken gevaarlijk tijdens je zwangerschap?

Als je normaal gesproken meerdere bakken koffie op een dag drinkt, kan het lastig zijn om tijdens je zwangerschap helemaal geen koffie te drinken.

Maar is het drinken van koffie eigenlijk wel gevaarlijk als je zwanger bent?

Advertentie

Geen rauw vlees
Het is natuurlijk fantastisch om zwanger te zijn, want er is een kleine ukkepuk onderweg. Toch kan het soms ook pittig zijn, denk maar aan die dikke buik, het misselijk zijn, de opgezwollen voeten en dan mag je ook 9 maanden lang geen carpaccio of zalm meer eten. Maar geldt dit eigenlijk ook voor koffie?

Geliefd drankje
Koffie is een geliefd drankje onder veel vrouwen, maar is al die cafeïne niet gevaarlijk voor de baby? Cafeïne kan de bloeddruk en hartslag verhogen. Bij een gezonde vrouw is dit helemaal niet erg, maar er liggen meer risico’s op de loer bij een zwangere vrouw.

Effecten
Bovendien bereikt de cafeïne die jij als moeder drinkt de baby via de placenta. Een volwassene is in staat om cafeïne vrij snel af te breken, maar een ongeboren kindje kan dit nog niet. Dit houdt in dat de effecten die volwassenen ondervinden door het drinken van koffie, de baby ook meekrijgt alleen dan voor een langere tijd.

Hoge bloeddruk
Wanneer je veel koffie drinkt kan dit effect hebben op de ontwikkeling van de baby. Zo kan de hoge bloeddruk een risico vormen voor een laag geboortegewicht en het kan er ook voor zorgen dat de baby zelfs te vroeg wordt geboren. Dat blijkt uit onderzoek door Centers for Disease Control and Prevention (CDC). 

Cafeïnevrij
Schrik niet gelijk, want deze risico’s loop je echt niet als je als zwangere vrouw af en toe en kopje koffie drinkt. Matige hoeveelheden cafeïne zijn nog steeds veilig. Eén kopje koffie per dag kan niet zo heel veel kwaad, maar je kunt natuurlijk altijd beter gaan voor de cafeïnevrije variant.

Elke dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Schrijfster Susan Smit: “De liefde is eindelijk compleet en volwassen”

Susan-Smit-Libelle-interview-premium

Premium

De nieuwe roman van Susan Smit (45) gaat grotendeels over een vergeten groep vrouwen in Nederlands Indië. Journalist Liddie Austin sprak met Susan over haar boek Tropenbruid, haar huwelijk en vooral over de liefde. “Ik beloofde Onno dat ik nooit méér met hem zal kibbelen dan knuffelen.”

Het ei is gelegd. Tropenbruid, de 5e roman van Susan Smit, is naar de drukker. Daar drinken we op een koude winterochtend gemberthee met kurkuma en honing op in haar keuken in de Amsterdamse Jordaan. Tropenbruid vertelt, zoals vaker bij Smit, het verhaal van een vrou

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien