Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is koffie drinken tijdens je zwangerschap gevaarlijk?

Als je normaal gesproken meerdere bakken koffie op een dag drinkt, kan het lastig zijn om tijdens je zwangerschap helemaal geen koffie te drinken.

Maar is het drinken van koffie eigenlijk wel gevaarlijk als je zwanger bent?

Advertentie

Geen rauw vlees

Het is natuurlijk fantastisch om zwanger te zijn, want er is een kleine ukkepuk onderweg. Toch kan het soms ook pittig zijn, denk maar aan die dikke buik, het misselijk zijn, de opgezwollen voeten en dan mag je ook 9 maanden lang geen carpaccio of filet meer eten. Maar geldt dit eigenlijk ook voor koffie?

Geliefd drankje

Koffie is een geliefd drankje onder veel vrouwen, maar is al die cafeïne niet gevaarlijk voor de baby? Cafeïne kan de bloeddruk en hartslag verhogen. Bij een gezonde vrouw is dit niet erg, maar er liggen meer risico’s op de loer bij een zwangere vrouw.

Effecten

Bovendien bereikt de cafeïne die jij als moeder drinkt de baby via de placenta. Een volwassene is in staat om cafeïne vrij snel af te breken, maar een ongeboren kindje kan dit nog niet. Dit houdt in dat de effecten die volwassenen ondervinden door het drinken van koffie, de baby ook meekrijgt, alleen dan voor een langere tijd.

Hoge bloeddruk

Wanneer je veel koffie drinkt, kan dit effect hebben op de ontwikkeling van de baby. Zo kan de hoge bloeddruk een risico vormen voor een laag geboortegewicht en het kan er ook voor zorgen dat de baby zelfs te vroeg wordt geboren. Dat blijkt uit onderzoek door Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Cafeïnevrij

Schrik niet gelijk, want deze risico’s loop je echt niet als je als zwangere vrouw af en toe en kopje koffie drinkt. Matige hoeveelheden cafeïne zijn nog steeds veilig. 1 kopje koffie per dag kan niet zo heel veel kwaad, maar je kunt natuurlijk altijd beter gaan voor de cafeïnevrije variant.

Blijf je nu met flink wat koffie zitten? Hier kun je koffie ook voor gebruiken:

Elke dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien