Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is het gevaarlijk om een spijkerbroek nooit te wassen?

Sommige mensen zeggen dat je een spijkerbroek eigenlijk nooit hoeft te wassen. Maar zit het dan eigenlijk met de gezondheidsrisico’s?  

Bijna iedereen heeft wel een mening over hoe vaak je een spijkerbroek hoort te wassen. Sommigen beweren dat het dragen van een jeans meer dan drie keer simpelweg vies is, terwijl anderen een spijkerbroek alleen maar laten luchten in plaats van wassen.

Advertentie

Niet fris
Je spijkerbroek nooit wassen klinkt misschien niet heel fris, maar er zijn geen gevaarlijk gezondheidsrisico’s. “De huid is een vrij goede barrière tegen infecties”, legt hoogleraar dermatologie dr. Steve Xu van de Northwestern University Feinberg School of Medicine uit.

Schimmelinfectie
Het enige wat gevaarlijk kan zijn is wanneer je voetschimmel hebt. Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, zegt dr. Adrienne Haughton, directeur van klinische en cosmetische dermatologie bij Stony Brook Medicine. “Veel mannen dragen geen sokken wanneer ze hun onderbroek trekken. Hierdoor kan de schimmel zich verplaatsen en uiteindelijk op de liesstreek worden overgebracht”, legt ze uit. Daarna kan de schimmel op de spijkerbroek komen. De schimmel zal in dat geval blijven groeien als de broek ongewassen blijft. Maar geen paniek, dit komt zelden voor.

Medische richtlijnen
Vrouwen hoeven zich hier minder zorgen over te maken, maar blijf je voeten in de gaten houden of d0e sokken aan voordat je je aankleedt. Verder zijn er  volgens Haughton geen medische richtlijnen die aangeven hoe vaak je kleding moet wassen, dus het is echt je persoonlijke voorkeur. Maar als je lang met een spijkerbroek wil doen, kun je ‘m het beste na 5 keer dragen wassen. Tussendoor luchten is altijd verstandig.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Men’s Health Australië. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (7 juli t/m 13juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien