Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is het gezond om veel op je blote voeten te lopen?

Nu je veel thuis bent, laat je schoenen waarschijnlijk wat vaker in de kast staan en loop je veel meer op blote voeten. Maar is het wel zo goed om helemaal geen schoenen te dragen?

Op blote voeten lopen voelt misschien heel ontspannend, maar het heeft zo z’n voor- en nadelen. Wat is er wel goed aan en wat juist niet?

Advertentie

Dit is waarom lopen op blote voeten zo goed voor je is:

1. Natuurlijke looppatroon
Door regelmatig op blote voeten te lopen, herstel je je ‘natuurlijke’ looppatroon. Dit is de juiste manier om te lopen, maar soms kun je door bepaalde schoenen anders, en dan met name verkeerd, gaan lopen.

2. Sterkere beenspieren
Als je vaak op blote voeten loopt, krijg je sterkere beenspieren. Deze spieren kunnen het gebied van de onderrug ondersteunen, wat je uiteindelijk een betere houding geeft.

3. Evenwicht en balans
Blootsvoets lopen zorgt ook voor een betere controle over je voetpositie en een betere balans en lichaamsbewustzijn. Door op blote voeten te lopen, masseer je bij wijze van spreken al je organen. Dit komt doordat je voeten bol staan van de zenuwen en die staan in verbinding met je organen. De voorvoet is verbonden met je hoofd en je bovenlichaam, de middenvoet met je romp en de achtervoet met je onderlichaam.

4. Gezonde eelt
Als je veel op blote voeten loopt, krijg je eelt op je voeten. Dit laagje verdikte huid beschermt je voeten en zorgt dat het comfortabel is om op blote voeten lopen. Uit onderzoek blijkt dat de eelt die je krijgt door op blote voeten te lopen, veel beter is voor je dan de eelt die ontstaat door je schoenen. Bovendien beperkt deze eelt het gevoel van je voeten niet, terwijl dat wel het geval is als je altijd schoenen draagt.

Maar er zitten uiteraard ook nadelen aan het lopen op blote voeten. Dit zijn de risico’s die verbonden zijn aan blootsvoets rondlopen:

1. Voetschimmel
Voetschimmel is een infectie van de voet die zich meestal ontwikkelt op de voetzolen tussen de tenen. Je krijgt dan last van jeuk en een droge, schilferende huid. Soms kan het zelfs gaan ontsteken, scheuren of krijg je blaren. Als je op blote voeten op openbare plaatsen loopt, worden je voeten blootgesteld aan alle bacteriële en schimmelorganismen die de huid en teennagels kunnen infecteren.

2. Wratten
Een wrat is een verdikte en verhoogde kleine huidgroei die ontstaat wanneer de huid wordt geïnfecteerd door het humaan papillomavirus (HPV). Ze kunnen zich overal op de voet ontwikkelen, maar treden meestal op op plaatsen met directe druk onder de voet, zoals de bal en de hiel. Als je op blote voeten in het openbaar loopt, zoals bij het zwembad of het waterpark, kun je wratten vangen, omdat ze gemakkelijk besmettelijk zijn.

Spiritueel vlogger Manon: waarom je elke dag even op blote voeten moet lopen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Scientific AmericanHealthlinePureWow. Beeld: iStock

Lees meer

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien