Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dit kan er gebeuren als je je tampon niet op tijd verwisselt

Je hebt vast weleens enge verhalen gehoord over wat er kan gebeuren als je een tampon te lang in laat zitten. Toch is er volgens gynaecoloog en professor Mary Jane Minkin geen reden tot paniek: de kans dat er echt iets ernstigs gebeurt is namelijk heel klein.

Toch is het belangrijk om je tampon regelmatig te verwisselen. Het te lang dragen van een tampon kan namelijk voor de volgende problemen zorgen.

Advertentie

1. Een vieze geur
Wanneer vrouwen hun tampon te lang in laten zitten en naar de huisarts moeten om deze te laten verwijderen, hoeven ze vaak niet eens uit te leggen water er aan de hand is. De dokter kan het namelijk al ruiken, je vagina ruikt in zo’n geval vaak een beetje naar vis. Het is niet je bloed zelf dat stinkt, maar de bacteriën in je tampon. Hoe langer je je tampon inhoudt, hoe meer bacteriën én hoe erger de geur.

2. Een (te) droge vagina
Volgens Minkin is een droge vagina één van de grootste problemen als je je tampon niet hebt verwisseld. Die zuigt namelijk al het vocht uit je vagina op en dat kan tot irritatie leiden. Ook wordt het lastiger om ‘m eruit te krijgen. Heb jij last van irritaties? Haal je tampon er dan zo snel mogelijk uit en ga voor een maandverbandje. Zo krijgt je vagina even rustig de tijd om te herstellen. Een beetje glijmiddel kan ook helpen: smeer wat glijmiddel in je vagina en de kans is groot dat je minder last hebt van irritaties.

3. Doorlekken
De kans op doorlekken is groot als je je tampon te lang in hebt laten zitten. Dit is natuurlijk geen ramp, maar het kan wel voor gênante situaties zorgen. Het kan ook zijn dat er niet alleen rood bloed komt maar ook wat bruinig bloed. Hier hoef je je geen zorgen om te maken: dit is namelijk oud bloed.

4. Een infectie
Wanneer je echt veel te lang je tampon laat zitten is er een kans dat je last krijgt van de tamponziekte, ook wel het Toxic Shock Syndrome (TSS). Dit syndroom wordt veroorzaakt door bacteriën in je bloed. Gelukkig komt dit bijna niet voor. Wel lopen vrouwen tot 30 jaar een groter risico. De symptomen van dit syndroom zijn hoge koorts, een lage bloeddruk, misselijkheid en huiduitslag. Als je last hebt van deze klachten is het belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog.

5. Helemaal niets
Het te lang dragen van een tampon kan dus voor verschillende problemen zorgen. Maar de kans is heel groot dat je helemaal nergens last van krijgt. Je hoeft dus echt niet in paniek te raken als je ‘m nét iets te lang hebt laten zitten.

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

BEKIJK OOK:

Bron: Cosmopolitan. Beeld: Shutterstock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien