Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Automobilist vs. treinreiziger: wie beweegt er meer (en hoe groot is het verschil)?

Gisteren publiceerde het RIVM een onderzoek waaruit blijkt dat forenzen die met de trein gaan minder overgewicht hebben en minder stress ervaren dan automobilisten. Ze bewegen ook veel meer op een dag, waardoor ze gemiddeld gezonder zijn. Maar is dat wel echt waar? Libelle’s Helene, onze bezielende auto-adept, en Susan, de tierende treiner, namen de proef op de som. 

Een week lang hielden we met een app op onze telefoon precies bij hoeveel stappen we zetten op een dag. We hebben afgesproken dat we nu niet opeens meer zouden wandelen dan normaal – we volgden gewoon onze dagelijkse routine zoals we dat normaal ook zouden doen.

Advertentie

Confronterend
En dát was even confronterend. Als je namelijk een beetje fit door het leven wilt gaan, moet je volgens de experts minimaal 10.000 stappen per dag zetten. Dat klinkt veel en dat ís ook veel. We verklappen het maar meteen: dat aantal hebben we allebei op geen enkele dag gehaald. Maar de hamvraag is; beweeg je echt meer wanneer je met het openbaar vervoer reist of valt dat in de praktijk nogal tegen?

Team Auto – Helene:

Ma 28 nov – Vandaag ben ik, zoals altijd, met de auto naar mijn werk gegaan. Ik moet bekennen dat ik op de redactie ook vaak de lift pak in plaats van de trap. Aan het einde van de dag schrik ik van het kleine aantal stappen: 3.659! Terwijl ruim 10.000 per dag aanbevolen is. Poeh, daar kom ik dus bij lange na niet aan…
Di 29 nov – Wederom ben ik met de auto naar de redactie gegaan. Vandaag was een heel hectische dag op de Libelle-burelen, waardoor ik letterlijk van hot naar her aan het rennen was. Daardoor heb ik ruim 1.000 stappen meer gezet dan gisteren.
Woensdag – Woensdag is mijn thuiswerkdag. Ik heb veel meer stappen gezet! ’s Avonds had ik een etentje in de stad, waar ik naartoe ben gelopen. Zo heb ik meer beweging gekregen.
Donderdag- Wederom met de auto naar werk. En wederom veel te weinig stappen…
Vrijdag – Weer met de auto naar werk, en ’s avonds naar een feestje. Ook met de auto. Ik zou vaker de fiets moeten pakken, want ik heb wederom veel te weinig stappen gezet.
Zaterdag- Vandaag was toch wel het dieptepunt, maar 2.027 stappen. Wat heb ik in godsnaam vandaag gedaan? Oh ja, ik weet het al: niks. Ik hield de hele ochtend en middag een Gilmore Girls-marathon op Netflix.
Zondag – Ik heb vandaag allerlei boodschappen gedaan. Dankzij mijn shoppingspree heb ik beduidend meer stappen gezet dan gisteren: 5.051. Maar nog steeds de helft minder dan aanbevolen is.

Conclusie: ik zet echt veel te weinig stappen, ik ben geschrokken van het eindresultaat. Ik zou meer moeten bewegen. Mijn voornemen is om vaker de trap te pakken en de fiets naar afspraken. Ik blijf wel met de auto naar werk gaan, want ik heb echt een hekel aan de trein.

Team Trein – Susan:

Maandag – Op dagen dat ik op de redactie zit, wandel ik naar het station (10 minuten), ren ik vaker wel dan niet om m’n trein te halen, loop ik in Hoofddorp nog een klein stukje en pak ik eenmaal op kantoor altijd de trap. Deze challenge moet een eitje worden, toch? En inderdaad: ik heb vandaag met 6.848 stappen flink wat meer meters gemaakt dan Helene, maar het zijn er nog lang geen 10.000…
Dinsdag- Vandaag zit ik op kantoor bij een opdrachtgever in mijn woonplaats Utrecht. Ik kan op de fiets naar m’n werk, wat ik als fervent treinreiziger de ultieme luxe vind. Daardoor is het aantal stappen wel bedroevend: 1.938 maar…
Woensdag – Dit gaat helemaal de verkeerde kant op, want vandaag werk ik vanuit huis. De enige reden waarom ik vandaag toch nog ruim 5.000 stappen heb gehaald, is omdat ik tegen de planten begon te praten en daarom met m’n laptop in een koffietentje aan de andere kant van de stad ben gaan zitten.
Donderdag – Vandaag trein ik weer naar Libelle. Na werk reis ik met de trein naar Amsterdam, waar ik heb afgesproken om te eten en borrelen met een vriendin. ’s Avonds laat pak ik de trein terug naar Utrecht en heb ik met 9.826 stappen nét de 10.000 niet aangetikt.
Vrijdag – Ik heb wederom een thuiswerkdag. Die zijn funest voor het aantal stappen. Ik loop naar de Albert Heijn en drink ’s avonds met een vriend een drankje in de stad, maar aangezien ik midden in het centrum woon,kom ik vandaag echt niet aan genoeg beweging en begin ik me bijna af te vragen hoe het kan dat ik nog niet te dik ben.
Zaterdag – Met frisse tegenzin ga ik de stad in voor wat boodschappen. Je zou denken dat je die 10.000 stappen dan met 2 vingers in de neus haalt, maar helaas. Halverwege haak ik af omdat ik stiekem een béétje brak ben van de avond ervoor en de duwende mensenmassa in de stad niet langer aankan. ’s Avonds stort ik mezelf met Netflix op de bank om er niet meer vanaf te komen.
Zondag – Mijn afhaken van gister betekent dat ik vandaag opnieuw de stad in moet, want ik heb nog niet alle boodschappen gedaan. Zonder duidelijke strategie de stad in gaan om inkopen te doen vind ik voor je mentale toestand geen aanrader, maar fysiek is al dat heen- en weer gehobbel top: met 7.971 stappen werd het vandaag alsnog een keurige dag. En dat zonder een trein te hebben gezien.

Conclusie
Het is duidelijk dat ik op de dag waarop ik in de trein zat veel meer meters maakte dan op mijn thuiswerkdagen. Niet erg verrassend, net als het feit dat wanneer je met het openbaar vervoer reist je inderdaad meer beweegt dan wanneer je in de auto stapt. Wel opvallend is het relatief grote verschil. Op maandag en donderdag zaten Helene en ik allebei op de redactie, maar bleef Helene steken op 3.659 stappen terwijl ik er die dag 6.848 op had zitten. Voor donderdag hetzelfde: Helene zette 3.457 stappen terwijl ik die dag bijna 10.000 heb gehaald.

Kortom: team Trein heeft gewonnen! En aan die gedachte houd ik me maar vast wanneer ik deze winter weer op een winderig perron met de rest van forensend Nederland sta te wachten op een trein die niet komt opdagen…

Dagje naar Den Haag met de trein? Maak gebruik van dit leuke combiticket:

Dagje Den Haag
Dagje Den Haag
24,25 8,50
Bekijk hier

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Beeld: iStock.

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien