Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Onderzoekers doen een belangrijke ontdekking over witte wijn en huidkanker

Een glaasje Sauvignon Blanc op zijn tijd kan best lekker zijn.Toch is het volgens onderzoekers verstandig om dit niet te vaak drinken. Mensen die dagelijks witte wijn drinken zouden namelijk 13% meer kans hebben op het ontwikkelen van huidkanker.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Brown University.

Advertentie

Huidkanker
Voor het onderzoek werden 210.252 mensen gevolgd over een periode van 18 jaar. Alcoholische dranken als bier en rode wijn bleken het risico op huidkanker niet te vergroten. Witte wijn daarentegen wel. Mensen die ongeveer anderhalf glas witte wijn per dag dronken hadden 73% meer kans op het ontwikkelen van een zeldzame vorm van huidkanker op hun bovenlichaam.

UV-stralen
Uit eerdere studies is al gebleken dat het drinken van alcohol het risico vergroot op bepaalde vormen van kanker, zoals alvleesklierkanker, darmkanker en borstkanker. Alcohol bevat namelijk ethanol, een stof die door ons lichaam wordt omgezet in acetaldehyde. Deze stof staat bekend om zijn kanker bevorderende eigenschappen. Acetaldehyde onderdrukt het immuunsysteem, waardoor het minder doeltreffend kankercellen kan vernietigen. Daarnaast maakt het de huid ook gevoeliger voor UV-stralen.

Antioxidanten
Toch was onderzoeker Eunyoung Cho verbaasd dat alleen witte wijn de kans op huidkanker bleek te vergroten. Zowel rode als witte wijn bevatten namelijk dezelfde hoeveelheden Acetaldehyde. Volgens Cho is het echter mogelijk dat de antioxidanten in rode wijn de schade van alcohol iets meer beperken.

LEES OOK:

BEKIJK OOK: Stelling 2 glazen wijn per dag is gezond

Bron: Dailymail.co.uk. Beeld: Shutterstock

 

Zó hou je je brein fit naar mate je ouder wordt: “Nieuwe dingen proberen is een must voor het oudere brein”

brein

Dat je hersenen net als de rest van het lichaam ouder worden, is niet per se slecht nieuws, in sommige opzichten werkt het oudere brein zelfs beter dan dat van een dertiger. Wel is het van belang om de hersenen fit en lenig te houden: “Kantklossen, sambadansen, sudoku’s: nieuwe dingen proberen is een must!”

Eh, hoe heette die acteur ook alweer? En wat was de titel van dat mooie boek dat ik laatst las? Het zal veel 50-plussers bekend voorkomen. Als de jaren gaan tellen laat het geheugen ons nu eenmaal wat vaker in de stee

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien