Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Zoveel bespaar je door minder tot geen vlees (meer) te eten

Het is de week zonder vlees. Een mooie reden om minder of geen vlees te eten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu. Je zou er namelijk meer mee besparen dan alleen dierenlevens. Daarom zoekt Libelle uit wat minderen met vlees eten voor het milieu doet.

En merk je het eigenlijk ook in je portemonnee, als je stopt met vlees eten?

Advertentie

Water

Libelle’s Linda at als challenge een maand lang geen vlees. Volgens de Veggie challenge bespaarde ze daarmee binnen 30 dagen zo’n 56 m2 landbouwgrond, 1,5 dier, 20 kilo CO2 en 45.636 liter water. Vooral die enorme hoeveelheid water springt eruit: je zou per dag dus ruim 1.500 liter water besparen. Organisatie Wakker dier zegt dat voor het produceren van een ons rundvlees inderdaad 1.500 liter water nodig is: dat zou gelijk staan aan het waterverbruik van een maand lang douchen.

Vleesvervangers

Maar het blijkt iets anders te liggen, vertelt Arjen Hoekstra, hoogleraar watermanagement tegen NPO Radio 1. “Het is zo dat als je geen vlees meer eet, je 1.000 liter per dag bespaart. Maar je eet natuurlijk wel andere dingen om aan je voedingsstoffen te komen, dat kost dan weer 200 liter. Dus je bespaart netto 800 liter per dag.” Dat staat dus niet gelijk aan een maand douchen, maar zeker wel aan 2 weken.

Financiën

En hoe zit het qua financiën? We weten allemaal dat vlees niet bepaald goedkoop is. Wanneer je bijvoorbeeld dagelijks een vers stuk vlees koopt – al dan geen euroknaller – dan ben je met gemak een tientje of meer per dag kwijt voor het hele gezin. Koop je ook nog wekelijks verse vis, zoals zalm? Dan kun je hier ook een flinke rekensom voor maken. Natuurlijk zijn vleesvervangers als noten en kaas ook aan de prijs, maar wanneer je dit afwisselt met bonen en andere goedkope peulvruchten merk je dit al snel aan je maandelijkse boodschappengeld.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HP De Tijd, NPO Radio 1. Oneworld. Weekzondervlees. Bedrock. Beeld: iStock 

geen vlees eten Libelle

Lees meer

Maartje en de meisjes – deel 38: “Schat? Als ik nou echt bi ben, wil je dan ook nog met me trouwen?”

voel je je

Een vraag van Liesbeth zet Maartje flink aan het denken. De vrouwenliefde uit haar leven schrappen voelt niet goed. Maar wat wil ze dan wel?

Jochem en ik maken een avondwandeling terwijl de kinderen in bad zitten. “We leggen onszelf wel op bed hoor mam,” riep Nine stoer. Ik vind het heerlijk nu de kinderen groter en zelfstandiger worden.

“Hoe voel je je?” vraag ik aan Jochem.

“Eh, goed. Hoezo?” Hij kijkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien