Stijlvolle designertas van € 295,- voor € 79,95!

Zoek binnen:

4 dingen die ervoor zorgen dat je sneller grijze haren krijgt

Grijze haren, iedereen moet er vroeg of laat aan geloven. Wel duiken ze bij de een eerder op dan bij de ander. De oorzaak hiervan is vooral genetisch, maar wist je er een paar dingen zijn die het proces kunnen versnellen?

Wij zetten 4 oorzaken voor je op een rij.

Advertentie

1. Stress
Kan stress daadwerkelijk voor grijze haren zorgen? Volgens onderzoekers van de New York University wel. Bij een experiment met muizen bleek namelijk dat stress ervoor zorgde dat de stamcellen bij de haarzakjes van muizen uitgeput raakten. Dit zou sneller voor grijze haren zorgen.

2. Medische oorzaak
Heel af en toe kunnen gezondheidsproblemen de onderliggende oorzaak zijn van vroegtijdig grijs worden. Zo kunnen een aandoening aan de hypofyse of problemen met de schildklier ervoor zorgen dat je eerder grijze haren krijgt. Hetzelfde geldt voor auto-immuunziekten die je huid en haar aantasten.

3. Vitaminetekort
Volgens dermatoloog Marie Jihn kan een tekort aan vitamine B12 ook voor grijze haren zorgen. Wanneer je de pil slikt, maag- en darmproblemen hebt of vegetariër bent loop je een groter risico op een tekort aan vitamine B12.

4. Je rookt
“Roken is een van de ergste dingen die je kunt doen voor je huid en haar,” zegt Jihn. Onderzoek heeft zelfs een verband aangetoond tussen roken en het krijgen van grijze haren voor je dertigste. “Rokers hebben vaak rimpels op hun huid. Die zie je niet op de hoofdhuid, maar ze tasten wel de haarzakjes aan.”

Rol van genen
Toch hebben bovenstaande factoren volgens Jihn minder impact op je haarkleur dan je genen. “Maar als je merkt dat je vroeger grijs wordt en dit niet in je familie voorkomt, dan kun je naar deze oorzaken beginnen kijken.”

De leukste artikelen van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

BEKIJK OOK: Grijze haren? Pak ze aan met aardappelschillen.

Bron: Time.com. Beeld: Shutterstock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien