Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik at 2 weken geen gluten en dit is wat er gebeurde

13254566_1017263808322353_7719142148992153506_nLibelle’s Elselien heeft regelmatig buikpijn en vroeg zich af: zouden het de in de media veelbesproken gluten zijn? Ze nam de proef op de som en at twee weken lang glutenvrij. Dit is wat er gebeurde…

Al jaren heb ik last van mijn buik. Soms zo erg dat ik krom loop van de pijn, maar veel vaker ‘voel’ ik mijn buik gewoon en is hij opgeblazen. Een paar jaar geleden onderging ik een darmonderzoek, waaruit blijkt dat ik een prikkelbare darm heb. Maar waar mijn darm precies ‘prikkelbaar’ van wordt, dat is moeilijk te zeggen.

Advertentie

Nasi, nasi en nog eens nasi
Afgelopen zomer was ik in Indonesië, waar ik op Java een week lang alleen maar nasi at (ja, óók ’s ochtends). En wat gebeurde er? Mijn buik was niet langer opgezet, mijn ontlasting zag er keurig uit en er ontsnapte geen enkele wind terwijl dit – schrijf ik dit echt op?! – normaliter allerminst het geval is. Dat kon toch niet alleen aan de relaxte vakantiesfeer liggen? Kwam het misschien ook door iets wat ik dagelijks eet maar nu in mijn nasi-dieet ontbrak?

I love gluten
Als ik iets iedere dag eet, dan is het brood. Ik ontbijt met twee boterhammen met kaas en neem tijdens de lunch ook vaak een lekker broodje. En als er een bord pasta voor mijn neus staat, loopt het water me in de mond. En crackers, chips, borrelnootjes? Kom maar door!

De duivel
Het zal je niet ontgaan zijn dat er nogal wat te doen is om dit mengsel van eiwit in graankorrels (vooral in tarwe). ‘Dieetgoeroes’ als de dames van The Green Happiness en Kris Verburgh van De Voedselzandloper weren gluten alsof we het over roomijs hebben. Ook in mijn omgeving kiezen steeds meer mensen ervoor om glutenvrij of in ieder geval geen brood te eten.

Is er sprake van een trend? Leefstijlcoach en voedingsdeskundige Monique de Jonge van Fit4health denkt van wel. “Slechts 1% van de mensen heeft coeliakie, zij kunnen écht niet tegen gluten. Daarnaast heeft ongeveer 5% last van overgevoeligheid door gluten. Voor veel mensen is de angst dat gluten allerlei kwalen opleveren dus ongegrond.” Tijd om het uit te proberen…

WEEK 1

Let op: dit is een persoonlijk verslag en het effect kan bij iedereen anders zijn.

Op water en… havermout
Ik begin de dag voortaan met een kommetje yoghurt met havermout en wat fruit. Lekker, glutenvrij en je bent net zo vol als na twee boterhammen. Prima begin van de dag. Na de lunch krijg ik het moeilijker. Ik had net namelijk wel het gevoel dat ik bommetje vol zat van mijn salade met bieten en feta, maar ik heb om 14.00 uur alweer trek. En ja hoor, dat wordt snaaien. Want chocolade is gevaarlijk vaak glutenvrij…

Geen buikpijn
Gelukkig bevatten aardappels ook geen gluten, waardoor ik ’s avonds ‘normaal’ kan eten. En mijn buik? Die voelt de eerste dagen niet anders dan normaal, maar aan het einde van de eerste week voelt mijn buik weer als op vakantie. Niet opgeblazen, geen buikpijn… Zou het dan toch?

Toch best lastig
Toen ik begin deze week in al mijn naïviteit aan deze uitdaging begon, wist ik dat ik brood, koekjes en pasta moest laten staan. Maar ik kwam die verdomde gluten toch vaker tegen dan gedacht. Zo heb ik net mijn tweede biertje achterover geslagen als ik me afvraag of daar misschien ook gluten inzitten… Oké, dat was – zoals onze koningin zou zeggen – ‘een beetje dom’, maar je komt gluten ook tegen waar je ze niet verwacht. In zo’n handig ‘een beetje van jezelf’-soeppakje, sauzen, gehakt, kipfilet en ga zo maar door… Gelukkig blijft de ‘schade’ in zulke gevallen beperkt doordat het tarwemeel ergens onderaan de ingrediëntenlijst bungelt. En… nog steeds geen buikpijn en een prima stoelgang.

Elk nadeel…
Handig is het niet om bij alles wat je eet op de verpakking te moeten kijken, maar in het weekend merk ik tijdens een etentje dat een glutenvrij leven ook zo zijn voordelen heeft. Normaal had ik me in een restaurant – honger! – al lang op het broodje met roomboter gestort, maar nu wacht ik geduldig tot mijn voorgerecht uitgeserveerd wordt en ga ik ’s avonds ‘lekker vol’ en niet ‘bommetjevol’ naar huis.

WEEK 2

Een broodloos bestaan
Heel af en toe rommelt mijn buik een beetje, maar echte buikpijn heb ik niet meer gehad sinds ik glutenvrij door het leven ga. Dat stemt me niet per se vrolijk, want ik zit er helemaal niet op te wachten om de rest van mijn leven geen brood meer te eten. Een vriendin heeft daar een theorie over: het is vast psychisch. Omdat ik nu veel met mijn gezondheid bezig ben, denk ik dat het laten staan van de gluten effect heeft. Kan dat?

Pas op, een gluut
Halverwege week 2 sta ik op een borrel als ik gedachteloos een kaasstengel pak. Shit, roep ik met volle mond tegen mijn vriend terwijl ik het hapje van bladerdeeg in zijn handen duw. “DAAR ZITTEN GLUTEN IN.” Dat ik nu (bijna) geen kaasstengels meer eet, wil trouwens niet zeggen dat ik er slanker op word. Sterker nog, ik weeg een halve kilo meer sinds ik aan dit experiment begon (komt vast door al die chocolade). Jammer…

Duur grapje
Als het einde van week 2 in zicht is, blijk ik al aardig gewend aan mijn nieuwe eetwijze. Zolang ik vooraf bedenk wat ik de volgende dag ontbijt (eigenlijk altijd havermout, dat vult zo goed) en lunch (ik maak de lunch voor meerdere dagen) gaat het goed. Een duur grapje is het trouwens wel. Want allemaal leuk en aardig zo’n supergezonde quinoasalade, maar een pak van die korrels kost je al snel 2,5 euro. En dan moeten de bieten, feta, granaatappelpitjes, rucola en walnoten er nog bij. Daar kun je heel wat broden voor kopen. Tip van voedingsdeskundige Monique: “Zilvervliesrijst is een mooie vervanger voor quinoa. Net zo lekker, glutenvrij en vele malen goedkoper.”

Stressfactor
Interviews die op het laatste moment niet doorgaan, fotoshoots waarvoor nog geen locatie is… Alles loopt in het honderd vandaag op de redactie en dat brengt de nodige stress met zich mee. En ja hoor, daar is het weer: buikpijn. Tja, het is ook gewoon mijn zwakke plek, maar dat neemt niet weg dat ik zonder stress mijn buik ook ‘voelde’ en nu zonder gluten niet of nauwelijks.

CONCLUSIE
Als mijn glutenvrije weken voorbij zijn en ik weer een overheerlijke boterham met komijnekaas voor mijn neus heb staan, bel ik leefstijlcoach Monique de Jonge over mijn bevindingen. Doe ik er goed aan om de boterham voortaan te laten staan? “Nee hoor, je kunt gewoon brood blijven eten. Dat is immers een van onze basisproducten.”

Minderen
Wat ik volgens Monique wel kan proberen is om wat minder tarwe te eten. “Veel mensen eten ’s ochtends brood, tussendoor (ontbijt)koek, tijdens de lunch weer brood en ’s avonds pasta. Dit is allemaal gemaakt van tarwe, die veel gluten bevatten. Probeer binnen de granen te variëren: haver, gerst, boekweit, rijstwafels… Vergeet daarnaast niet om dagelijks een flinke portie groente en fruit te nemen.”

Uitgebreid onderzoek
Na 2 weken is het overigens nog iets te vroeg om iets zinvols over mijn buikklachten te zeggen, maar volgens Monique kom je al een heel eind wanneer je dit experiment 6 weken lang zou uitvoeren en daarna weer ‘gewoon’ gaat eten. Wil je echt weten of je glutensensitief bent? Dan staat je een darmbiopt te wachten en dat is geen pretje.

Afwisseling
Tja, ik vind mijn klachten op dit moment niet hevig genoeg voor zo’n uitgebreid onderzoek en weet wat me te doen staat: vaker ontbijten met havermout of granen als haver of boekweit en tijdens de lunch wat vaker zo’n lekkere salade. Meer afwisseling, dat wordt mijn credo. En misschien toch maar weer zo’n mooie reis naar Azië boeken?

PS: Meer informatie over glutensensitiviteit vind je op de website van het Voedingscentrum.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Musetta verving een aantal oude elektrische apparaten en bespaart nu €250 aan stroom per jaar

Nieuwe apparaten – zoals koelkasten of vriezers – gebruiken minder energie dan oudere. Musetta Blaauw (38) kocht voor een tientje een elektriciteitsmeter, omdat ze wilde weten hoeveel stroom de 10 jaar oude apparaten in haar huis eigenlijk verbruikten. Inmiddels heeft ze flink bespaard dankzij deze ‘groene gewoonte’. 

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Musetta: “Ik zou iedereen aanraden een elektriciteitsmeter te kopen. Die stop je net als een wereldstekker tussen je apparaten en het stopcontact, op het scherm zie je hoeveel stroom je verbruikt. Het leverde bij ons thuis verrassende inzichten op.”

Stekker eruit

“Zo kwamen we erachter dat onze oude wasmachine ook als hij uitstaat een paar watt per uur verbruikt. Dat lijkt weinig, maar per jaar ben je zo €20,- tot €30,- kwijt. Alleen omdat je de stekker in het stopcontact laat zitten! Als je van alle apparaten de stekker eruit trekt, kan dat dus voor een aardige besparing zorgen.”

Flink verbruik

“Ook sloegen we aan het rekenen en kwamen we tot de conclusie dat we de oude wasmachine en losse vriezer beter konden vervangen. We hadden een tafelmodel vrieskast van 10 jaar oud, die 24 uur per dag aanstond. Wat een stroom verbruikte dat ding! We wilden de vriesruimte graag behouden, want we vinden het fijn om 1 keer per week brood te kopen en in te vriezen. Met 3 pubers en een kleuter heb je een flinke voorraad nodig.”

Energielabel A

“We besloten uiteindelijk de vriezer te vervangen voor een koelvriescombinatie met energielabel A (het meest zuinige energielabel voor koelkasten), nu kunnen we ook een voorraadje melk en groente inkopen. We gingen er dus op vooruit qua comfort én we verbruiken minder stroom. Binnen 2 of 3 jaar hebben we het spiksplinternieuwe apparaat terugverdiend. Zoveel energiezuiniger zijn de nieuwe modellen dus.” 


Een energiemeter laat zien hoeveel stroom je apparaten in huis gebruiken

Beter voor het klimaat

“Het is een flinke investering natuurlijk. En het voelt misschien gek om apparaten te vervangen als ze het nog doen, maar voor ons was de berekening snel gemaakt: dit scheelt ons minimaal €250,- per jaar aan elektriciteit. En koelkasten en vriezers zijn zoveel zuiniger geworden, dat vervanging uiteindelijk beter is voor het milieu. Zo dragen we gemakkelijk ons steentje bij aan het klimaat.” 

Meer groene gewoontes van Musetta 

Musetta heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk energie kunt besparen en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Plaats een tijdsklok: “We hebben een tijdsklok op de boiler in de keuken gezet om elektriciteit te besparen. ’s Nachts gebruiken we toch geen warm water.”
  • Gebruik de droger minder: “De droger gebruiken we nauwelijks meer. Alleen nog voor de handdoeken, omdat ze anders zo ruw worden.”
  • Minder vlees eten: “We eten een stuk minder vlees dan een paar jaar geleden. In de pastasaus doe ik nu in plaats van 500 gram, 200 gram gehakt.”
  • Koop kleding die kwalitatief goed is: “Zo kunnen broertjes en zusjes het ook dragen. Dit stimuleren we ook in mijn kinderkledingwinkel in Groningen.”
  • Verduurzaam verder: “We hebben zonnepanelen, een inductiekookplaat en een warmtepomp geïnstalleerd. Daardoor hebben we geen gasrekening meer en maar een minimale stroomrekening.” 

Energie én geld besparen

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Wil je ook energie én geld besparen? Kijk op iedereendoetwat.nl voor handige tips. Hier lees je ook meer over energielabels. Die geven aan hoe energiezuinig apparaten zijn.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Mensen uit dít jaar worden vervroegd uitgenodigd voor coronavaccin

Goed nieuws voor mensen die geboren zijn in 1952: deze groep mag namelijk eerder dan gepland een coronavaccin halen. Vanaf dinsdag zullen zij een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie van het RIVM.

Ook kunnen mensen uit deze leeftijdsgroep nu alvast zonder een uitnodiging online een afspraak maken. Het gaat in totaal om zo’n 200.000 mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech eerder mogen halen.

Advertentie

Eerder extra levering coronavaccin

Eigenlijk was het de bedoeling dat deze groep mensen pas eind april een uitnodiging zal ontvangen om begin mei een prik te krijgen, maar doordat er een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin is gekomen, komen ze eerder in aanmerking, aldus een woordvoerster van het RIVM. Volgens haar speelt het ook mee dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Hierdoor blijven er bepaalde afspraakmomenten openstaan, die ze nu dus alsnog willen vullen.

Uitnodiging van huisarts

Sommige mensen uit het jaar 1952 kunnen ook nog in een andere vaccinatiegroep terecht komen, zoals bijvoorbeeld die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor dat zij ook een uitnodiging voor een coronavaccin krijgen via hun huisarts. Mensen die mobiel zijn mogen volgens het RIVM zelf kiezen door wie ze zich laten inenten.

Janssen vaccin

Woensdag werd nog bekend gemaakt dat de 80.000 doses van het Janssen vaccin die Nederland al heeft, voorlopig nog op de plank blijft liggen. Minister De Jonge van Volksgezondheid wil wachten met prikken totdat er meer bekend is over het onderzoek dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de veiligheid van het middel doet.

Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien