Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: Wanneer heb je echt griep en wanneer ben je gewoon verkouden?

Al hoestend en snotterend bel je je baas om je ziek te melden. “Wat heb je precies?” vraagt hij. Tsja, is het nou de griep of toch gewoon een hevige verkoudheid? Huisarts Gé Donker legt het verschil uit.

“Griep komt altijd vrij plotseling op met klachten als hoesten, snotteren, spierpijn, hoofdpijn, algehele malaise, maar vooral met koorts van minimaal 38 graden. Dat is het belangrijkste verschil met verkoudheid”, zegt huisarts en epidemioloog Gé Donker van Nivel. “Bij een verkoudheid heb je over het algemeen geen koorts. Ook spierpijn is een typisch griepsymptoom dat niet bij verkoudheid optreedt.

Advertentie

Koorts geeft de doorslag
“Mensen met griep voelen zich echt flink beroerd. Bij een verkoudheid heb je eigenlijk alleen symptomen als keelpijn, hoesten, een snotterige loopneus en veel niezen. Als een patiënt bij de dokter komt met griepachtige klachten, dan geeft de koorts de doorslag.”

Complicaties
Griep houdt meestal ook langer aan dan een gewone verkoudheid, zegt Donker. “En een laatste verschil is dat de kans op complicaties, zoals een longontsteking, bij griep groter zijn dan bij verkoudheid.”

Bodyguard2

Speciaal voor Libelle-lezeressen:
met €10 voordeel naar musical The Bodyguard

 

 

Drink veel water
En wat moet je nou doen als je die griep te pakken hebt? “Het is belangrijk om genoeg water te drinken, want je verliest vocht door het zweten. Maar er zijn geen geneesmiddelen waarmee je de griep weg krijgt. Je kunt het hooguit verlichten met wat middeltjes die je ook bij een gewone verkoudheid zou gebruiken, zoals neusspray of hoestdrank. Een paracetamol kan bij sommige mensen helpen. Verder zit er niets anders op dan goed uitzieken.”

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Beeld: Istock

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Verhoog je weerstand met… weerstand-thee!

Zo ziet deze week (7 juli t/m 13juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Numerologie werk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien