Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoe vaak moet je wekelijks douchen?

Iedere ochtend lekker even onder de douche om goed wakker te worden en jezelf even op te frissen, wie doet het niet? Maar uit onderzoek blijkt dat dit helemaal niet nodig is. Het is zelfs ongezond.

Maar hoeveel keer per week douchen is dan wel gezond? Voor je gezondheid is het het beste om zo’n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”

Advertentie

Infecties
Te vaak douchen brengt zelfs risico’s met zich mee qua gezondheid. Je krijgt er namelijk een droge huid door en dat betekent dat je poriën verder open gaan staan. Hierdoor is de kans groter dat bacteriën die infecties kunnen veroorzaken een stuk makkelijker via je huid binnen kunnen komen. En dat zou er voor kunnen zorgen dat je sneller ziek wordt, omdat je vatbaarder bent voor infecties.

Zweetgeur
Mensen douchen voor de hygiëne en om schoon te worden, terwijl dat volgens hoogleraar infectieziekten Elaine Larson van de Columbia-universiteit bacteriologisch gezien niet waar is. Jezelf wassen zorgt er natuurlijk wel voor dat die vieze zweetgeur na het sporten verdwijnt, maar door vaker te douchen word je niet per definitie schoner.

Bepaalde plekken
De tip is dus om niet iedere dag je hele lichaam te wassen, maar alleen je oksels, billen en geslachtsdelen. Dat zijn namelijk de plekken waar de nare geuren vandaan komen. En was regelmatig je handen en je kleren. Zo voel je toch schoon, maar hou je wel rekening met je lichaam en gezondheid.

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

LEES OOK:

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Wedden dat je dít in de badkamer overslaat tijdens het schoonmaken?

Bron: TIME. Beeld: iStock

Roos Schlikker: “Wie thuiswerkt, heeft de uitgelezen kans om op de raarste momenten iets te doen”

Roos Schlikker

Roos Schlikker (44) heeft 2 zonen, een man, een vader op leeftijd, vriendinnen en o ja, ook zichzelf om voor te zorgen.

Nu we vanwege corona weer zijn weggejaagd uit de kantoortuinen, lopen velen tegen problemen aan. Was het begin dit jaar nog wel geinig, zoomen met collega’s, eindelijk zien dat de directeur ook maar gewoon in een rommelig rijtjeshuisje woont, lunchen met het gezin en intussen wat werkmails schrijven, inmiddels is de lol eraf. Want misschien waren er in maart nog mensen die de lockdown als mogelijkheid zagen om het een beetje kalmer aan te doen, inmiddels

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien