Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Goed nieuws: met dit koude weer verbrand je extra veel calorieën

Als jij een echte koukleum bent kun je waarschijnlijk niet wachten tot de zomer weer begint. Maar wist je dat er ook één heel groot voordeel zit aan dit koude weer? Het zorgt er namelijk voor dat je extra veel calorieën verbrandt.  

December is natuurlijk bij uitstek dé maand die draait om lekker eten. Gelukkig helpt de natuur je om die extra kilo’s ook weer snel kwijt te raken. Hoe dit precies zit? Het zou allemaal te maken hebben met het ‘bruine vet’ in ons lichaam, dat in tegenstelling tot witte vetcellen warmte genereren én calorieën verbranden.

Advertentie

Bruin vet
Tijdens het sporten trekken je spieren samen, waardoor het hormoon irisine ontstaat. Dit hormoon zorgt ervoor dat de witte vetcellen in je lichaam worden omgezet in bruine vetcellen. Het gevolg is dat je calorieën verbrandt. Wanneer je het koud hebt gebeurt er iets soortgelijks: door het rillen maak je namelijk ook irisine aan, waardoor je witte vetcellen worden omgezet in bruine. Uit een studie uit 2014 blijkt zelfs dat je met 15 minuten rillend in de kou staan evenveel calorieën verbruikt als met een uur sporten.

Libelle zit ook op WhatsApp! Meld je gratis aan

LEES OOK:

Bron: Time. Beeld: KIJK. 

De Dag Nadat 16 – We afscheid namen van mijn tante tijdens de coronacrisis

De dag nadat 16

Premium

Elsbeth (53): “Kon het in deze rare coronatijd nog onwerkelijker? Die gedachte spookte de afgelopen week telkens door mijn hoofd. En ja, dat kon dus."

"Gisteren namen we afscheid van tante Aatje, de oudste zus van mijn moeder. Ze woonde sinds een zware operatie al een paar maanden in een verzorgingshuis en langzaam maar zeker drong tot haar door dat ze niet meer zou terugkeren naar haar eigen huis. Dat vond ze moeilijk, want tot de operatie had ze altijd zelfstandig gewoond. Sinds haar overplaatsing naar een ander verzorgingshuis ging het snel bergafwaarts met mijn 94-jar

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien