Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is groene thee nu echt zo gezond?

Groene thee wordt vaak de hemel in geprezen als hét drankje dat helpt bij het afvallen. Maar is groene thee wel echt zo gezond? Of is het maar een fabeltje?

We hebben een aantal eigenschappen van groene thee op een rijtje gezet. Oordeel zelf!

Advertentie

Tandglazuur
Zo is groene thee eigenlijk helemaal niet zo goed voor je tanden. In groene thee zit looizuur (tannine) en dat kan je tandglazuur aantasten, waardoor je tanden kunnen verkleuren. Hoe langer je de thee laat trekken, des te meer looizuur er in de thee zit. Het beste is om na het drinken van je thee even met water je mond te spoelen. Je kunt eventueel ook je thee met wat melk drinken, want melkeiwit bindt de tannines. Looizuur zorgt ook voor de aanslag op je theeglas. (Hoe je dit er makkelijk vanaf krijgt, zie je in de video hierboven.)

Afvallen
Ook helpt groene thee niet direct bij het afvallen. Als je eerst alleen frisdrank, energy-drink, sapjes of koffie en thee met suiker dronk en je ineens switcht naar ongezoete groene thee? Natuurlijk zal je dan afvallen. Maar dat komt niet per se door die groene thee. Een calorievrij alternatief is altijd gezonder.

Stofwisseling
Er wordt gezegd dat groene thee de stofwisseling verhoogt. En dat zou erg mooi zijn, want je stofwisseling is een belangrijke factor als je wilt afvallen. Als deze snel genoeg draait, kan jouw lichaam calorieën omzetten in energie in plaats van opslaan als vet.

Uit een paar kleinschalige onderzoeken, waarbij de proefpersonen 4 kopjes groene thee per dag dronken, bleek dat groene thee kan zorgen voor een verhoging van je stofwisseling. Maar of dat echt aan de groene thee ligt? Dat is niet helemaal zeker. De enige echte manier om ervoor te zorgen dat je stofwisseling verhoogt, is het verhogen van je spiermassa. Oftewel het opbouwen van je spieren. Krachttraining is daarom de sleutel tot een verhoging van je stofwisseling.

Risico op kanker
In groene thee zitten antioxidanten en uit onderzoek is gebleken dat antioxidanten kankerbestrijdende eigenschappen bezitten. Maar of groene thee echt helpt tegen kanker of zelfs zou helpen om kanker te voorkomen, daar is nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Voorkomt hartafwijking
Het klopt dat mensen die vaak ongezoete groene thee drinken, minder kans hebben om op latere leeftijd hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Maar in deze onderzoeken is er geen rekening gehouden met de regio en de genen van de proefpersonen. Aangezien in Taiwan en Japan er regelmatig groene thee wordt gedronken, kan het zo zijn dat er een genetische aanleg is voor de positieve effecten van groene thee. En in Amerika hebben ze ongezoete versies van thee met verschillende suikerhoudende drankjes vergeleken. Daarnaast bestonden de proefpersonen vooral uit mensen met obesitas. Heel eerlijk was het onderzoek daardoor niet.

Minder rimpels
Green tea is geen botox in een glas, maar de antioxidanten in groene thee kunnen de huid wel beschermen tegen UV-schade. Om daar meer over te kunnen zeggen, zal er nieuw onderzoek gedaan moeten worden naar de echte effecten van dit drankje.

Bloedsuikerspiegel
Ook hierbij geldt: drink je altijd frisdrank of andere gezoete sapjes en ga je ineens over op de ongezoete groene thee? Dan zal je bloedsuikerspiegel inderdaad verlagen, maar dit komt niet per direct door de groene thee. Andere soorten thee of water hebben dan hetzelfde effect. Tegenwoordig zit groene thee ook in andere drankjes, die vol zitten met suiker. Dan zal het de bloedsuikerspiegel echt niet verlagen.

Voedingsexpert
Wat volgens voedings- en gezondheidsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum wel wetenschappelijk is bewezen, is dat mensen die dagelijks een paar koppen groene of zwarte thee drinken, een lagere bloeddruk hebben. “Zij krijgen ook minder vaak een beroerte.”

En of groene thee helpt bij afvallen? Ongezoete groene thee is altijd een goed alternatief, maar verwacht niet gelijk wonderen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

LEES OOK:

Bron: Good Housekeeping, RIVMHet Parool

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien