Libelle Beauty cadeaubox met 77% korting!

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom niezen sommige mensen met 'hatsjoe'?

‘Zo, dat was wel heel overdreven’, riep een medepassagier laatst uit toen ik moest niezen in de trein. Ik kon haar geen ongelijk geven. Mijn nies is luid en duidelijk: HA-HA-HATSJOE! En ik ben niet de enige: zo’n 18 tot 35% van de bevolking niest met dit geluid. Maar waarom de één wel en de ander niet?

Volgens de NY Times is er niet veel diepgravend onderzoek gedaan naar het geluid dat we maken wanneer we niezen, maar een tijd geleden, in 1964, hebben onderzoekers zich over de kwestie gebogen. En wat blijkt? Of je geluid maakt wanneer je niest, is genetisch bepaald.

Advertentie

De zenuwen 
Spaanse oogartsen ontdekten afgelopen zomer dat 67% van de hatsjoe-niezers gemiddeld meer zenuwen hebben in hun hoornvlies, waardoor niesen wellicht gevoeliger is en de reactie daarmee overdrevener. Dit onderzoek werd echter onder slechts 12 deelnemers gehouden en de artsen benadrukken dat verder onderzoek wenselijk is.

In je hoofd 
In 2005 werd er in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One een onderzoek gepubliceerd dat suggereert dat je in het brein kunt zien wat voor type niezer iemand is. Iemand die luid niest zou reageren vanuit de hersengebieden waarin visie en gevoel gemeten worden en de ‘stille niezer’ niest vanuit de klassieke hersenstam of het ruggenmerg waar minder emotie plaatsvindt.

Sorry, maar geen sorry 
Conclusie: er is overduidelijk meer onderzoek nodig, maar deze 3 onderzoeken laten in ieder geval vast zien dat de luide niezer er dus niets aan kan doen…

PS. De luide niezer maakt in andere talen een ander geluid. Engeland zeggen niezers ‘achoo’, in Frankrijk ‘atchoum’, in Japan ‘hakashun’ en op de Filipijnen ‘ha-ching’.

LEES OOK:

VIDEO: Dokter Rutger legt uit hoe je sneller van de griep afkomt.

 

Bronnen: NY Times, Doof.nl. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (14 juli t/m 20 juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Numerologie werkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien