Cinderella Classic 4-seizoenen dekbed nu vanaf € 69,95!

Zoek binnen:

Hoe ziet een 'normale' vagina eruit?

Het is misschien niet het gemakkelijkste onderwerp om het over te hebben – maar nuttig is het zeker. Want we zijn tóch benieuwd: hoe hoort het er daar beneden uit te zien?

Het zit namelijk zo: door de media krijgen we steeds vaker beelden te zien van gecorrigeerde schaamlippen en andere ‘geholpen’ vagina’s. Hierdoor wordt ons beeld van een normale variant vertekend, aldus weekblad Flair.

Advertentie

Veel meer
Sterker nog: plastisch chirurgen zagen het aantal schaamlipcorrecties vervijfvoudigen tussen 2001 en 2010. En dit allemaal omdat we een ‘voorbeeldvagina’ zouden willen. Maar die voorbeelden zijn helemaal geen doorsnee-geslachtsdelen – en dat is iets wat veel mensen vergeten. Bewerkte vagina’s hebben als grootste verschil met onbewerkte vagina’s dat de binnenste schaamlippen kleiner zijn dan de buitenste schaamlippen. Vaak worden de binnenste schaamlippen gecorrigeerd, maar ook komt het voor dat de buitenste lippen siliconen krijgen.

Die ja
Dat onze opvattingen zijn vertekend, blijkt ook uit onderzoek. Honderd vrouwen tussen de 13 en 30 jaar oud werd gevraagd om plaatjes te bekijken van vagina’s. Op de helft van de foto’s waren de vagina’s bewerkt tot ‘voorbeeldexemplaren’ en op de andere foto’s lieten de artsen foto’s zien van onbewerkte vagina’s. De belangrijkste vraag was welke vagina’s zij er het normaalst vonden uitzien. Jawel: bijna alle deelnemers wezen de bewérkte vagina’s aan.

Koekeloeren bij een ander
De onderzoekers zeggen volgens het blog Powervrouwen: “Ten onrechte denken veel vrouwen dat hun vagina abnormaal is, als ze deze vergelijken met een vagina met gecorrigeerde schaamlippen.” En ze leggen verder uit: “Dat komt ook omdat jonge vrouwen de hele dag hun borsten, billen en taille kunnen vergelijken met elkaar, maar weinig mogelijkheden hebben om andere vulva’s goed te bekijken. Daardoor hebben ze een zeer onrealistische perceptie van de natuurlijke diversiteit van de ‘roos der vrouwen’.”

Zo
Wij geven als tip mee: onthoud goed dat er geen ‘standaardvagina’ bestaat: iedereen is anders, ook daar beneden. Gemiddeld is een vagina 8 tot 10 centimeter lang, maar ook dat verschilt dus per persoon. En in de meeste natuurlijke gevallen is het zo dat de binnenste lippen (iets) groter zijn dan de buitenste. Mocht je echt fysiek last hebben van je schaamlippen vanwege hun grootte, dan kan het nooit kwaad om advies in te winnen bij je huisarts.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: Flair. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien