Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dit zijn de onverwachte voortekenen van een hartaanval bij vrouwen

Nog altijd zijn hart- en vaatziekten een voorname doodsoorzaak onder vrouwen. Deels komt dat omdat de signalen dat er iets mis is met het hart, minder duidelijk zijn dan bij mannen. Ook worden hartklachten vaak verward met overgangsklachten.

Belangrijke oorzaken van een hartinfarct of -aanval zijn erfelijke aanleg, een hoge bloeddruk, overgewicht, stress, te weinig beweging en roken.

Advertentie

Andere klachten
Net als bij mannen hebben vrouwen bij een hartinfarct last van een beklemmende of drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek, zo is te lezen op de site van de Hartstichting. Vaak duurt de pijn langer dan 5 minuten en kan die samengaan met zweten, misselijkheid of braken. Maar vrouwen hebben daarnaast, vaker dan mannen, ook de volgende klachten:

 • Pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Kortademigheid
 • Extreme moeheid
 • Duizeligheid
 • Een onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling

Negeer daarnaast ook de volgende klachten niet, die kunnen wijzen op hart- en vaatproblemen:

 • Plotseling zichtverlies. Ook als je opeens dubbelziet of last krijgt van wazig zicht, is het verstandig direct naar de Eerste Hulp te gaan.
 • Opgezwollen benen. Zwelling(en) in de benen of pijnlijke benen kunnen duiden op diep-veneuze trombose. Deze aandoening kan zorgen voor blokkades in de aorta. Bel direct je huisarts.
 • Verkleurde oogleden. Gelige oogleden of oogleden met gele plekjes kunnen een teken zijn van een te hoog cholesterol, wat het risico op een hartaandoening vergroot. Laat in dat geval je cholesterolniveau checken bij een arts.
 • Rood, gevoelig tandvlees. Er kunnen zich hart- en vaatziekten voordoen wanneer een orale bacterie in het bloed terechtkomt en zich ophoudt bij de hartklep. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig naar de tandarts gaan om het gebit grondig te reinigen, de kans op een hartaandoening kan verkleinen.
 • Blauwe vingers. Win advies in bij een dokter wanneer je blauwachtige vingers, tenen, oorlellen, handen, lippen of wangen hebt. Dit kan ontstaan door een zuurstoftekort in het weefsel, wat kan duiden op hartfalen.

De klachten kunnen heel plotseling ontstaan of juist heel geleidelijk, en verschillen per persoon. Belangrijk is om kalm te blijven en rustig te blijven zitten of liggen. Ga niet op eigen vervoer naar het ziekenhuis, maar bel een ambulance.

Niet levensbedreigend, wel vervelend: hartkloppingen. Dr. Rutger legt uit wat je daartegen kunt doen.

Iedere dag de beste berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Nederlandse Hartstichting. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien