Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Onderzoek wijst uit: dít is al in vroeg stadium teken van alzheimer

Raak je geïrriteerd als mensen een langdradig verhaal ophangen, zonder duidelijk naar een clou toe te werken? Dan zou je eigenlijk eerder waakzaam moeten zijn, in plaats van je te ergeren. Het kan namelijk een teken van alzheimer zijn. 

Hoewel sommige mensen van zichzelf lang van stof zijn of van de hak op de tak springen, is het belangrijk op te letten als dat ineens gebeurt. Zeker als ze van middelbare leeftijd of ouder zijn, schrijven onderzoekers.

Advertentie

Gebruik woorden
Uit het onderzoek blijkt dat lange tijd doen over het kiezen van de juiste woorden, of 10 woorden gebruiken waar 5 volstaan, gelinkt is aan een milde cognitieve stoornis (MCI), een aandoening die aan dementie voorafgaat.

Wetenschappers van het Massachusetts General Hospital zagen een significant verschil in spraak tussen gezonde volwassen en de groep met MCI.

Arts Janet Sherman vertelt bij The Telegraph dat mensen met MCI snel de draad kwijt zijn als ze spreken. Ze benadrukt dat sommige mensen dat sowieso hebben, dus dat het vooral opletten is bij personen die ineens op een andere manier een verhaal vertellen.

Reagans speeches
Op een conferentie in Boston haalt Sherman een onderzoek aan naar de speeches van oud-president Ronald Reagan, die aan dementie leed. “Hij gebruikte naarmate de tijd vorderde steeds minder unieke woorden, en herhaalde zichzelf veel meer”, vertelt ze. “Daarnaast sprak Reagan met meer vulwoorden en loze uitdrukkingen, zoals ‘dingen’, ‘iets’, ‘in feite’, ‘eigenlijk’ en ‘nou’.” Ronald Reagan kreeg na zijn presidentschap de diagnose alzheimer.

In alle drukte een afspraak vergeten of naar de keuken lopen en niet meer weten waarvoor? Dat is eerder een beetje vergeetachtigheid dan dementie. Maar wat is dan wel dementie? Dokter Rutger legt het je haarfijn uit.

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Bron: Good Housekeeping, The Telegraph. Beeld: iStock

Janine (58) nam een ooglidcorrectie: “De maat was vol toen ik in de bios al na 5 minuten mijn ogen wilde sluiten”

ooglidcorrectie

Per jaar worden in Nederland ruim 30.000 ooglidcorrecties uitgevoerd, waarmee het hier een van de populairste cosmetische ingrepen is. Na afloop zijn de meeste mensen razend enthousiast. Daarom: alles over een ooglidcorrectie.

Vraag je aan Sarah (39) of ze ijdel is, dan zal het antwoord zijn dat ze dat beslist niet is. “Sterker nog, ik gebruik amper make-up en doe hoogstens twee keer per jaar lippenstift op. Ik ben dan ook niet het type dat snel aan zichzelf zou laten sleutelen.” Toch heeft ze vorig jaar besloten om haar bovenste oogleden te laten liften. Niet omdat ze

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien