Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kunnen vaders ook last hebben van een postnatale depressie?

Het komt vaker voor dan je denkt: vrouwen die na de bevalling terecht komen in een negatieve spiraal en last hebben van een postnatale depressie. Maar kunnen mannen hier eigenlijk ook last van hebben? Libelle zocht het uit.

Na de bevalling van je zoon of dochter zou je je uitermate gelukkig moeten voelen. Er wordt gezegd dat je op een roze wolk hoort te leven, maar wat als dit niet het geval is? Een postnatale depressie kan op de loer liggen. Dat is van moeders alom bekend, maar hoe zit dat met vaders?

Advertentie

Slechte vader
In de dagen na de bevalling van zijn zoontje, voelde Rob Sandlers in plaats van spanning, sensatie en liefde alleen maar donkere gevoelens van angst en hopeloosheid. Ook had hij last van stress, slapeloosheid en paniekaanvallen. “Ik had het gevoel dat ik in een vreselijke situatie was beland, waar ik nooit meer uit zou komen”, vertelt hij. Wat volgde waren maanden vol verdriet, angst en het gevoel dat hij een slechte vader was.

Stijging
Rob is niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat er een toename is van nieuwe vaders zoals Rob, die geen vertrouwen in zichzelf als vader hebben. Dit laat zien dat je niet per se een bevalling hebt moeten doorstaan om een postnatale depressie te ontwikkelen. Het aantal vaders die last hebben van een postnatale depressie is de laatste jaren gegroeid van 7 naar 10 procent. In vergelijking tot de 12 procent van nieuwe moeders, die depressief worden als ze net bevallen zijn van hun kind.

Testosteron
Ook blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Zuid-Californië dat er inderdaad een link is tussen depressie en verminderd testosteron bij nieuwe vaders. Een postnatale depressie komt dus niet alleen bij vrouwen voor. Aan de andere kant zou een verhoogd testosterongehalte bij nieuwe vaders ze juist beschermen tegen depressie. Alleen zou dit er weer voor kunnen zorgen dat de kans op een depressie bij nieuwe moeders wordt verhoogd.

Geadopteerd
Het idee dat ouders die zelf niet zijn bevallen, maar wel een dochter of zoon hebben gekregen alsnog kans hebben op een postnatale depressie, is niks nieuws. Vorige studies hebben namelijk ook aangetoond dat ouders van geadopteerde kinderen wel degelijk symptomen van depressie kunnen hebben.

Appels met peren
Alleen vragen sommige gezondheidsdeskundigen zich af of alle symptomen van vaders na de bevalling wel echt een postnatale depressie te noemen zijn. “Het is duidelijk dat de tijd rondom de geboorte van een kind een heftige periode is voor zowel de vrouw als de man”, legt Dr. Samantha Meltzer-Brody van de Universiteit van North Carolina. “Maar het hele proces tijdens de bevalling ligt op een ander niveau. Het is appels met peren vergelijken.”

Focus
Na drie maanden kwam Rob Sandler er weer bovenop. Hij kreeg medicatie om zijn angsten te verminderen waardoor hij minder pieken en dalen ervaarde. Ook zijn vrouw heeft hem geholpen om zich te focussen op de leuke dingen van het krijgen van een baby. De vraag of hij zelf denkt dat hij een postnatale depressie had, weet hij niet goed te antwoorden. “Ik wil niet dat mijn ervaringen wegnemen wat een vrouw moet doorstaan tijdens een bevalling. Het is niet te vergelijken.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: The New York Times. Beeld: iStock

Annemiek: “Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk”

dochter - Libelle

Premium

Annemiek haar dochter werd jong moeder en heeft een druk leven. Soms maakt Annemiek zich zorgen, redt haar dochter het allemaal wel? 

Annemiek (49): “Mijn dochter kreeg op haar 21ste haar eerste kind en 1,5 jaar later haar tweede. Dat was een bewuste keuze van haar en haar man. ‘We zijn nu jong en kunnen alles aan’, zei ze. ‘Als de kinderen de deur uit zijn, hebben wij nog een heel leven voor ons!’

Ik zie haar nog zitten met haar bollende buikje, stralend van geluk

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien