Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

9 goede redenen om eens wat vaker havermout te eten

Het is je vast niet ontgaan: havermout is al een tijd terug van weggeweest. En terecht, want met havermoutpap kun je eindeloos variëren en het is ontzettend gezond. 

Eet het koud, warm, met gewone of amandelmelk, met je lievelingsfruit, voeg optioneel wat noten en zaden toe en maak het af met een snufje kaneel: heerlijk. Nog niet helemaal overstag? Hier 9 redenen om eens wat vaker havermout te eten.

Advertentie

 1. Het verlaagt het cholesterol
  Havermout bevat een specifiek vezel dat in de afgelopen 50 jaar heeft bewezen het cholesterolniveau te verlagen. Eén kom per dag kan het niveau al met 8 tot 23% verlagen – en dat is heel veel.
 2. Het is goed voor het hart
  Dezelfde eigenschappen van havermout die ervoor zorgen dat het cholesterol omlaag gaat, helpen ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Daarnaast bevat het ook anti-oxidanten in die alleen in haver zitten. Deze zogenaamde avenanthramides helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen.
 3. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel
  Het is heel goed om de dag te beginnen met havermout omdat het je lang een vol gevoel geeft. Het lichaam verteert de haver langzaam waardoor het je heel gelijkmatig voorziet van energie. Geraffineerde suikers daarentegen doen de bloedsuiker snel pieken en vervolgens weer net zo hard instorten – waardoor je weer honger krijgt.
 4. Het helpt je te concentreren
  Om dezelfde reden als hierboven: je krijgt na het ontbijt geen dip omdat de oplosbare vezels de bloedsuikerspiegel stabiel houden.
 5. Het kan helpen gewicht te verliezen
  Omdat je lichaam zo hard moet werken om de trage koolhydraten af te breken, heb je lang geen hongergevoel en dus ook niet de neiging naar (ongezonde) snacks te grijpen. Vitamine B6 helpt de spijsvertering en bovendien helpt havermout bij de opbouw van spieren, wat fijn is als je sport.
 6. Het helpt je lekker te slapen
  De vitamine B6 in havermout helpt bij de aanmaak van serotonine – het geluksstofje. En ’s avonds wordt uit serotonine melatonine gemaakt – het stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Zo’n kommetje zorgt er dus voor dat je blij wakker wordt en lekker in slaap valt.
 7. Het controleert de bloeddruk
  Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een dieet dat rijk is aan vezels helpt bij het controleren van de bloeddruk. In sommige gevallen is er zelfs geen medicatie meer nodig wanneer je iedere dag havermout eet, maar let op: doe dit echt alleen in overleg met een arts.
 8. Het geeft het immuunsysteem een boost
  Niets bindt zo goed de strijd aan met bacteriën als havermout. Beta glucanen assisteren de immuuncellen bij het opsporen van de infectie. En daardoor word je sneller beter.
 9. Havermout maakt je mooi
  De silicum in havermout brengt haar en nagels in topconditie. Vind je het echt niet lekker? Je kan het ook van de schoonheidsvoordelen profiteren door er een maskertje van te maken. Meng havermout met honing en warm water om poriën te reinigen en dode huidcellen te verwijderen. De eiwitten en structuur van havermout zorgen ook nog eens voor zacht, gehydrateerd huidje.

Video

Van havermout kun je ook een heerlijke granolareep maken. Zo doe je dat:

LEES OOK:

Bron: 22Days Nutrition, Optimalegezondheid.com, Elle. Beeld: iStock

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien