Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Ik ging een week lang staand werken - en dit is het resultaat

Coks Je hoort het overal: zitten is het nieuwe roken. We moeten meer lopend en staand werken, want zitten is (blijkbaar) heel ongezond. Libelle’s Coks ging de strijd aan met de bureaustoel en ging stáán. En lopen. En dat een hele week lang. Dít is het resultaat.

Ik zit wel heel erg veel. Niet per se omdat ik dat wil, maar omdat dit nu eenmaal bij mijn werk hoort. Een gemiddelde werkdag op de Libelle-redactie betekent héél erg veel computerwerk en tja, dat doe je nu eenmaal zittend. Over het algemeen dan. Zitten is makkelijk en comfortabel, maar er zijn aardig wat risico’s aan verbonden. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhoogt lang zitten de kans op, jawel:

Advertentie

  • vervroegd overlijden;
  • type 2 diabetes;
  • hart- en vaatziekten;
  • depressies;
  • sommige vormen van kanker;
  • klachten aan het bewegingsapparaat;

Dáár schrok ik behoorlijk van. Daarom ging ik de uitdaging aan om meer te gaan staan op het werk. Staand werken zou namelijk de productiviteit bevorderen, je bloedcirculatie stimuleren én helpen bij het afvallen. Alleen maar geweldige voordelen dus.

Oppassen

Maar voordat we allemaal massaal gaan staan, dát moet je nu ook weer niet doen. Huh?

Terwijl ik trots andere collega’s aan het vertellen was over de gezondheidsvoordelen van staand werken, kwam onze eigen Dokter Rutger langs op de redactie en hij waarschuwde me ook voor de nadelen, in het bijzonder voor spataderen.

Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijst op het gevaar van langdurig (!) staan. Dat wil zeggen: langer dan een uur achter elkaar staand werk verrichten. Hoewel af en toe staan goed is voor de bloedcirculatie, zorgt te lang staan er juist weer voor dat de beenspieren het bloed niet meer richting het hart pompen. Dit kan dus leiden tot gezwollen enkels of de eerdergenoemde spataderen. Oei, toch ook even oppassen dus!

Het doktersadvies:

Zoals met zoveel zaken in het leven gaat het om de balans vinden. De boodschap van Dokter Rutger: wissel zittend werk af met staand-, maar óók met lopend werk. Zo ben je continu in beweging en dat is goed voor je lijf.

De uitdaging

Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging de uitdaging aan en ik verklap alvast: het is me uiteindelijk dondersgoed bevallen.

In het begin was het heel erg zoeken naar het juiste ritme. Zo wilde ik de werkdag graag zittend beginnen en dan halverwege de ochtend wisselen en dus gaan staan. Wát een slecht idee. Na een halfuur staan begon ik al van het ene been op het andere te huppen en ik moest van mezelf nog minstens anderhalf uur. Ik verklap je alvast: dat heb ik niet gered.

Ik kwam er dus al snel achter dat ik niet ontzettend goed bezig was. Ik ontdekte dat ik mijn dag niet moest indelen in tijdvakken, maar dat ik goed moest gaan kijken welke taken ik staand of lopend kon gaan doen. Toen ik dat eenmaal in de gaten had, ging het een stuk makkelijker.

Een voorbeeld

Ik ben eindredacteur bij Libelle TV en daar moet ik vaak met collega’s een-op-een overleggen. Tegenwoordig vraag ik of we dat wandelend kunnen doen, of staand aan een hoge tafel als we bijvoorbeeld onze computers nodig hebben en dat gaat hartstikke prima. Bovendien ga je daarna weer “fris” achter je bureau zitten, want voor je gevoel heb je net even een kleine pauze gehad.

Als ik een bericht moet typen, zit ik graag achter een bureau. Maar overleggen, plannen, beeldmateriaal bekijken en bewerken of artikelen lezen kan net zo goed staand. En dat zorgt écht voor een fijne afwisseling.

Maar wat als er geen hoge tafels zijn?

Op de Libelle-redactie kunnen onze bureaus omhoog en omlaag, maar niet op een dusdanige manier dat je er makkelijk achter kunt gaan staan. Er zijn heus wel enkele plekken waar je staand je werk kunt doen (we hebben bijvoorbeeld een lange “bar” op de redactievloer), maar ik vind het ook fijn als ik mijn eigen bureau niet speciaal voor het staan hoef te verlaten.

En daarom kwam mijn baas met echt een heel slim idee en dat laat ik je graag in deze video zien. Op deze manier kan iedereen namelijk staand werken. Het is in het begin een beetje gek, maar effectief is het zeker. Wedden dat meer collega’s mee gaan doen? Mij bevalt het in ieder geval echt prima.

Zet ‘m op!

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief

Beeld: iStock

Memoires van een Maîtresse – Deel 39: “Misschien kun jij maar beter gaan”

memoires

Premium

Blijkbaar moet Sabine de trossen losgooien als het op geduld aankomt. De Kapitein doet uiterst vaag over hoe hun relatie nu verdergaat en haar telefoon is nog steeds in handen van Erik de IT-man.

Wanneer ik terugkom van de markt, staat mijn woonkamer bomvol mannen. Vandaag verhuist Thijs. Hij heeft een mooi appartement gevonden, 2 straten verderop. Het voelt ongemakkelijk, met mijn bloemen in mijn hand en al die grote beren die zich ook geen houding weten te geven. “Iemand koffie?” roep ik, maar uit de mokken die zij schalks in de lucht houden, weet ik dat mijn vraag m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien