Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik ging een week lang staand werken - en dit is het resultaat

CoksJe hoort het overal: zitten is het nieuwe roken. We moeten meer lopend en staand werken, want zitten is (blijkbaar) heel ongezond. Libelle’s Coks ging de strijd aan met de bureaustoel en ging stáán. En lopen. En dat een hele week lang. Dít is het resultaat.

Ik zit wel heel erg veel. Niet per se omdat ik dat wil, maar omdat dit nu eenmaal bij mijn werk hoort. Een gemiddelde werkdag op de Libelle-redactie betekent héél erg veel computerwerk en tja, dat doe je nu eenmaal zittend. Over het algemeen dan. Zitten is makkelijk en comfortabel, maar er zijn aardig wat risico’s aan verbonden. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verhoogt lang zitten de kans op, jawel:

Advertentie

  • vervroegd overlijden;
  • type 2 diabetes;
  • hart- en vaatziekten;
  • depressies;
  • sommige vormen van kanker;
  • klachten aan het bewegingsapparaat;

Dáár schrok ik behoorlijk van. Daarom ging ik de uitdaging aan om meer te gaan staan op het werk. Staand werken zou namelijk de productiviteit bevorderen, je bloedcirculatie stimuleren én helpen bij het afvallen. Alleen maar geweldige voordelen dus.

Oppassen

Maar voordat we allemaal massaal gaan staan, dát moet je nu ook weer niet doen. Huh?

Terwijl ik trots andere collega’s aan het vertellen was over de gezondheidsvoordelen van staand werken, kwam onze eigen Dokter Rutger langs op de redactie en hij waarschuwde me ook voor de nadelen, in het bijzonder voor spataderen.

Ook het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wijst op het gevaar van langdurig (!) staan. Dat wil zeggen: langer dan een uur achter elkaar staand werk verrichten. Hoewel af en toe staan goed is voor de bloedcirculatie, zorgt te lang staan er juist weer voor dat de beenspieren het bloed niet meer richting het hart pompen. Dit kan dus leiden tot gezwollen enkels of de eerdergenoemde spataderen. Oei, toch ook even oppassen dus!

Het doktersadvies:

Zoals met zoveel zaken in het leven gaat het om de balans vinden. De boodschap van Dokter Rutger: wissel zittend werk af met staand-, maar óók met lopend werk. Zo ben je continu in beweging en dat is goed voor je lijf.

De uitdaging

Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging de uitdaging aan en ik verklap alvast: het is me uiteindelijk dondersgoed bevallen.

In het begin was het heel erg zoeken naar het juiste ritme. Zo wilde ik de werkdag graag zittend beginnen en dan halverwege de ochtend wisselen en dus gaan staan. Wát een slecht idee. Na een halfuur staan begon ik al van het ene been op het andere te huppen en ik moest van mezelf nog minstens anderhalf uur. Ik verklap je alvast: dat heb ik niet gered.

Ik kwam er dus al snel achter dat ik niet ontzettend goed bezig was. Ik ontdekte dat ik mijn dag niet moest indelen in tijdvakken, maar dat ik goed moest gaan kijken welke taken ik staand of lopend kon gaan doen. Toen ik dat eenmaal in de gaten had, ging het een stuk makkelijker.

Een voorbeeld

Ik ben eindredacteur bij Libelle TV en daar moet ik vaak met collega’s een-op-een overleggen. Tegenwoordig vraag ik of we dat wandelend kunnen doen, of staand aan een hoge tafel als we bijvoorbeeld onze computers nodig hebben en dat gaat hartstikke prima. Bovendien ga je daarna weer “fris” achter je bureau zitten, want voor je gevoel heb je net even een kleine pauze gehad.

Als ik een bericht moet typen, zit ik graag achter een bureau. Maar overleggen, plannen, beeldmateriaal bekijken en bewerken of artikelen lezen kan net zo goed staand. En dat zorgt écht voor een fijne afwisseling.

Maar wat als er geen hoge tafels zijn?

Op de Libelle-redactie kunnen onze bureaus omhoog en omlaag, maar niet op een dusdanige manier dat je er makkelijk achter kunt gaan staan. Er zijn heus wel enkele plekken waar je staand je werk kunt doen (we hebben bijvoorbeeld een lange “bar” op de redactievloer), maar ik vind het ook fijn als ik mijn eigen bureau niet speciaal voor het staan hoef te verlaten.

En daarom kwam mijn baas met echt een heel slim idee en dat laat ik je graag in deze video zien. Op deze manier kan iedereen namelijk staand werken. Het is in het begin een beetje gek, maar effectief is het zeker. Wedden dat meer collega’s mee gaan doen? Mij bevalt het in ieder geval echt prima.

Zet ‘m op!

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief

Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

1

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien