Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dit zijn de 6 gezondheidsvoordelen van pindakaas

Een dikke laag pindakaas op je boterham of rijstwafel: de een vindt het niks en de ander is er dol op. Veel mensen denken dat dit smeuïge beleg vetrijk en dus ongezond is, maar niks is minder waar.

Het is juist heel goed om regelmatig wat pindakaas te eten, want er zitten heel veel voordelen aan. We zetten alle gezondheidsvoordelen van misschien wel Nederlands favoriete broodbeleg voor je op een rijtje.

Advertentie

Let wel op: alleen 100 procent pindakaas of notenpasta zonder toegevoegde suikers of zout valt in de Schijf van Vijf. Alleen deze soorten pindakaas mag van je het Voedingscentrum ‘gezond beleg’ noemen.

1. Gezonde voedingsstoffen
Doordat pindakaas zo smeuïg is, lijkt het ontzettend vet. Dat klopt ook wel, maar in pindakaas zitten veel goede vetten. Zo zijn 50 procent van alle vetten onverzadigde ‘gezonde’ vetten. Deze heb je nodig voor een gezond hart en spieren. Daarnaast bevat 100 gram pindakaas 20 gram koolhydraten, 6 gram vezels en 25 gram eiwitten. Dit betekent overigens niet dat het slim is om tijdens een hongerbui een hele pot pindakaas leeg te lepelen. Te veel is nooit goed.

2. Goed voor hart en vaten
Uit een onderzoek met meer dan 70.000 proefpersonen blijkt dat mensen die regelmatig pinda’s of pindakaas eten, 21 procent minder kans hebben om vroeg te overlijden. Bovendien blijkt uit een andere studie dat pindakaas hartstikke goed is voor je hart en vaten.

3. Lager cholesterol
Het eten van ongezouten noten, waaronder pinda’s, verlaagt je LDL-cholesterol. Om je cholesterolgehalte te verlagen, is het namelijk belangrijk dat je zo min mogelijk verzadigde vetten eet. Pindakaas is daarom een slimme keuze, aangezien daar vooral onverzadigde vetten in zitten. Zo verklein je automatisch de kans op hartziekten.

4.  Vitamines
Het klinkt misschien een beetje gek, maar in pindakaas zitten heel veel vitamines. We hebben het dan over vitamine E, vitamine B3 en Vitamine B6. Daarnaast bevat dit smeuïge beleg nog magnesium, foliumzuur en koper.

5. Goed voor je darmen
Ook je darmen worden gelukkig van pindakaas. Wanneer je last hebt van darmklachten, is het verstandig om vezelrijke voeding te eten. Een volkoren boterham met pindakaas is in dat geval een slimme keuze.

6. Stilt de honger
Pindakaas zorgt ervoor dat je hongergevoel minder wordt. Dit komt door de calorieën die in het beleg zitten. Door de gezonde vetten, is het niet erg om wat meer van deze calorieën te eten. Daarom eten veel sporters vlak voor het trainen een rijstwafel of cracker met pindakaas. Zo krijg je snel een voldaan gevoel en kun je vol energie beginnen aan de work-out.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Men’s Health. Beeld: ANP

De Dag Nadat Vervolg 51 – Ik een gemeen sinterklaasgedicht kreeg

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien