Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Ik wil kaas: dit zijn de 7 gezondste kazen uit de supermarkt

Ten tijde van hittegolven telt een kaasplank als een maaltijd. Want wie heeft er nou zin om nu boven de potten en pannen te hangen? (Antwoord: niemand). Kaas is altijd een goed idee. Het zit bomvol calcium en eiwitten, maar helaas vaak ook met verzadigd vet, zout en cholesterol. 

Daarom is het geen gek idee in gedachte te houden welke kaassoorten het gezondst (of minst ongezond) zijn wanneer je met een boodschappenlijst door de supermarkt loopt.

Advertentie

Wij hebben ze de 7 gezondste kazen op een rij gezet. Van gezond tot iets minder gezond, dit zijn ze:

1. Hüttenkäse

Veel mensen smeren hüttekase al jaren trouw op hun crackers en rijstwafels. Groot gelijk hebben ze. Hüttenkäse bevat namelijk 13 gram proteïne, 5 gram vet (waarvan maar 2 gram verzadigd) en 9% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. Als je voor de vetarme variant gaat, scheelt dat je ook nog eens 30 calorieën.

Klein minpunt: hüttenkäse bevat ook 17% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout. Dat percentage is echter nog een lachertje vergeleken met andere kaassoorten.

Hüttenkäse is een hit als beleg met avocado en tomaat, maar zoet ook heel erg lekker. Probeer maar eens met fruit en granola in plaats van je dagelijkse bak kwark.

2. Ricotta

Onbewerkte kaas, zoals ricotta, is vrij van toegevoegde vetten. Ricotta op basis van volle melk levert 215 calorieën per half kopje op, evenals 16 gram vet, 14 gram proteïne en meer dan een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Daarom is het geen gek idee om voor de afgeroomde variant te kiezen: dat levert maar 6 gram vet en 45 calorieën op, terwijl het nóg meer calcium bevat (34% van de ADH). Lekker bij de borrel op een crostini, maar ook smaakvol door de pasta.

3. Mozzarella

Verrukkelijk op een pizza, maar ook onmisbaar in de klassieke basilicum-tomaat combinatie: mozzarella. Verse kaas bevat minder zout dan oude kaas. Een ounce (28 gram) mozzarella is goed voor 84 calorieën, 6 gram vet (waarvan 4 verzadigd) en 6 gram proteïne. Met 14 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium is dat niet heel veel, maar dat wordt weer gecompenseerd door de andere goede eigenschappen van mozzarella.

4. Feta

Het Mediterraanse dieet is niet compleet zonder een paar kruimels van de beroemdste kaas van Griekenland.

Traditioneel is feta gemaakt van schapenmelk, maar in de supermarkt vind je ook varianten op basis van geit- en koemelk. In vergelijking met andere kazen bevat het relatief weinig calorieën (75 per ounce). Het bevat net zoveel vet en calcium als mozzarella, maar wel minder proteïne. Maakt niet uit: feta is in de zomer onmisbaar omdat het zo’n beetje iedere salade af maakt.

5. Provolone

Deze Italiaanse kaas is gemaakt van volvette koemelk, al bieden sommige supermarkten ook een lichtere variant aan. Het bevat per portie ongeveer 98 calorieën, 7 gram proteïne.

Provolone ligt maanden te rijpen voor het in de supermarkt ligt en is daardoor ook een stuk zouter dan de meeste verse kazen. Per portie heb je 10% van de ADH zout binnen. Maakt niet uit: provolone mag gewoon niet ontbreken op de kaasplank.

6. Parmezaan

Parmezaan is (letterlijk) een topper voor pasta, pizza en salades. Het is een harde kaas van koeienmelk en bevat aanzienlijk meer zout dan de rest: 16% van de ADH, evenals 7 gram vet. Aan de zonnige kant: het bevat ook 10 gram proteïne en maar 110 calorieën per portie. Dus zo lang je niet iedere dag een heel blok verorbert, zit je wel safe
.

7. Geitenkaas

Sommige mensen kunnen geitenkaas beter verteren dan kaas op basis van koeienmelk. Dat komt doordat geitenkaas minder lactose bevat. De geitenkaassalade kent iedereen (zeker als je vegetariër bent), maar je kunt het ook als alternatief voor cheddar tussen een hamburger leggen of er balletjes van rollen en in de frituur gooien als je zin hebt in comfortfood. Dan is alleen het gezonde er wel af.

Qua calorieën is het vergelijkbaar met feta en bevat het net 1 gram proteïne meer. Het bevat met 6 gram betrekkelijk weinig vet en een redelijk laag zoutgehalte. Het enige nadeel: het bevat maar 4 tot 8 procent van de ADH calcium.

Jonge kaas raspen een rotklus? Vanaf nu niet meer.

Bron: Pure wow. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is natuurwijn gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn wordt steeds populairder. Steeds meer restaurants serveren het bij hun gerechten en het is ook bij steeds meer wijnwinkels verkrijgbaar. Maar is het ook gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn is de enige wijn die is gemaakt van alleen druiven en dus ook echt iets anders dan biologische wijn. Het is puur gefermenteerd druivensap waar naast soms wat sulfiet niets aan wordt toegevoegd. Het wordt gemaakt zonder pesticiden, conserveringsmiddel of andere chemische producten.

Advertentie

Minder erge kater

Er wordt vaak gezegd dat deze toegevoegde stoffen een kater veroorzaken. In dat geval zou je na het drinken van natuurwijn dus minder snel een kater krijgen, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen. Uiteindelijk bevat natuurlijke wijn natuurlijk ook wel de alcohol die gewone wijn ook bevat.

Is natuurwijn gezonder?

Dat is ook precies de reden waarom je niet kunt zeggen dat natuurwijn gezonder is dan normale wijn. Alcohol is alcohol. Als je daar te veel van drinkt, kan dat katers of zelfs ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je pesticiden wil vermijden, dan is natuurwijn wel een betere keuze. Wil je zeker weten dat de wijn is gemaakt met biologische druiven? Dan kun je beter kiezen voor een biologische wijn, want voor natuurlijke wijn bestaat (nog) geen certificaat.

Zo wordt je wijn lekker koel, maar niet waterig:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real Simple.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: is natuurwijn gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn wordt steeds populairder. Steeds meer restaurants serveren het bij hun gerechten en het is ook bij steeds meer wijnwinkels verkrijgbaar. Maar is het ook gezonder dan gewone wijn?

Natuurwijn is de enige wijn die is gemaakt van alleen druiven en dus ook echt iets anders dan biologische wijn. Het is puur gefermenteerd druivensap waar naast soms wat sulfiet niets aan wordt toegevoegd. Het wordt gemaakt zonder pesticiden, conserveringsmiddel of andere chemische producten.

Advertentie

Minder erge kater

Er wordt vaak gezegd dat deze toegevoegde stoffen een kater veroorzaken. In dat geval zou je na het drinken van natuurwijn dus minder snel een kater krijgen, maar dat is nog niet wetenschappelijk bewezen. Uiteindelijk bevat natuurlijke wijn natuurlijk ook wel de alcohol die gewone wijn ook bevat.

Is natuurwijn gezonder?

Dat is ook precies de reden waarom je niet kunt zeggen dat natuurwijn gezonder is dan normale wijn. Alcohol is alcohol. Als je daar te veel van drinkt, kan dat katers of zelfs ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je pesticiden wil vermijden, dan is natuurwijn wel een betere keuze. Wil je zeker weten dat de wijn is gemaakt met biologische druiven? Dan kun je beter kiezen voor een biologische wijn, want voor natuurlijke wijn bestaat (nog) geen certificaat.

Zo wordt je wijn lekker koel, maar niet waterig:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real Simple.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een boerenprogramma: KRO-NCRV komt met 'De kleine boerderij’

KRO-NCRV lijkt goed te boeren dankzij… boeren! De omroep komt wéér met een programma over het boerenleven: De kleine boerderij.

In De kleine boerderij worden vier stellen gevolgd die ervan dromen om een boerderij te beginnen. Ze hebben nog geen enkele ervaring met het boerenleven. Allemaal hebben ze een zeer diverse achtergrond. Zo is eentje ICT-er, de ander tandarts en weer een ander docent. Maar één ding hebben ze gemeen: ze gooien het roer helemaal om.

Advertentie

Duurzaamheid

Een belangrijk thema van dit nieuwe programma is duurzaamheid. Alle deelnemende stellen willen graag duurzaam boeren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zoals alle boeren krijgen ook deze stellen te maken met Europese regelgeving, en zullen ze zich moeten verdiepen in het stikstof- en mestbeleid.

Avontuur mét tegenslagen in De kleine boerderij

Een grote uitdaging wordt het zeker. Er moeten installaties voor geitenkaas worden gebouwd, de kraamkamer voor de varkens moet klaar en wat doe je als je al wel buffels hebt, maar nog geen boerderij? Hoe de stellen omgaan met dit nieuwe avontuur mét flink wat tegenslagen, dat zie je in De kleine boerderij, vanaf 31 mei om 19.00 uur op NPO 1.

Boer Bastiaans Milou komt alsnog naar Zeeland:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wéér een boerenprogramma: KRO-NCRV komt met 'De kleine boerderij’

KRO-NCRV lijkt goed te boeren dankzij… boeren! De omroep komt wéér met een programma over het boerenleven: De kleine boerderij.

In De kleine boerderij worden vier stellen gevolgd die ervan dromen om een boerderij te beginnen. Ze hebben nog geen enkele ervaring met het boerenleven. Allemaal hebben ze een zeer diverse achtergrond. Zo is eentje ICT-er, de ander tandarts en weer een ander docent. Maar één ding hebben ze gemeen: ze gooien het roer helemaal om.

Advertentie

Duurzaamheid

Een belangrijk thema van dit nieuwe programma is duurzaamheid. Alle deelnemende stellen willen graag duurzaam boeren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zoals alle boeren krijgen ook deze stellen te maken met Europese regelgeving, en zullen ze zich moeten verdiepen in het stikstof- en mestbeleid.

Avontuur mét tegenslagen in De kleine boerderij

Een grote uitdaging wordt het zeker. Er moeten installaties voor geitenkaas worden gebouwd, de kraamkamer voor de varkens moet klaar en wat doe je als je al wel buffels hebt, maar nog geen boerderij? Hoe de stellen omgaan met dit nieuwe avontuur mét flink wat tegenslagen, dat zie je in De kleine boerderij, vanaf 31 mei om 19.00 uur op NPO 1.

Boer Bastiaans Milou komt alsnog naar Zeeland:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien